JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nøden står for døra

Forholdene for de fattige i Europa er forverret og, de er blitt mange millioner flere etter finanskrisen. Noen søker forgjeves utkomme her i Norge.
Gabriel Hortopan (19) fra Romania leter etter jobb i Oslo. Han kommer hit for å få en seng å sove i.

Gabriel Hortopan (19) fra Romania leter etter jobb i Oslo. Han kommer hit for å få en seng å sove i.

Sissel M. Rasmussen

nina@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Siden finanskrisen startet høsten 2007 har adskillige arbeidstakere mistet jobben. I de 34 medlemslandene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er det blitt 15 millioner flere arbeidsledige enn det var før krisen. I disse landene – de fleste er velutviklede europeiske, i tillegg til USA, Australia, Japan, Korea, New Zeeland, Mexico og Chile – har antallet langtidsledige passert 16 millioner.

Synkende livskvalitet

I de aller fleste OECD- land øker andelen fattige, spesielt blant barn og unge. Økonomisk utrygghet har i større grad rammet de husholdninger som fra før har lave inntekter og er lavt utdannet. Forskjellene mellom fattige og rike øker. Finanskrisen har på en alvorlig måte påvirket mange millioner menneskers velvære og livskvalitet i negativ retning, konstateres det i en fersk rapport fra OECD, How’s Life? Den sammenstiller en rekke indikatorer for livskvalitet, blant annet for «Tilfredshet med livet» som er en subjektiv indikator for hvordan folk oppfatter sitt samlede velvære.

Aller mest påvirket er folk i de land som er hardest utsatt økonomisk sett, slik som Hellas, Spania og Italia. Indikatoren «Tilfredshet med livet» falt med 20 prosent i Hellas, 12 i Spania og 10 prosent i Italia fra 2007 fram til i dag. Her rapporterer en stor andel av befolkningen at de er stresset og bekymret for framtiden.

Samtidig er den politiske kapitalen blitt hardt angrepet. Bare 40 prosent av innbyggerne i OECD stoler i dag på sitt lands regjering, den laveste andelen siden 2006. I de landene der økonomien er mest utsatt for krisen er innbyggernes tillit til regjeringene enda lavere.

Verste krisen siden krigen

Det internasjonale Røde Kors og Rød Halvmåne-forbundet presenterte i oktober rapporten «Think differently» med sjokkerende tall om den nye fattigdommen i Europa. Rapporten fra IFRC er basert på en undersøkelse av arbeidet til 42 Røde Kors og Røde Halvmåneforeninger i Europa. Den er en oppfølging av en tilsvarende kartlegging Røde Kors gjorde i 2009.

Kontinentet opplever nå sin verste humanitære krise siden krigen. Antall hjelpetrengende har økt med hele 75 prosent siden 2009, og utrolige 43 millioner europeere får ikke nok mat.

De sosiale konsekvensene av den økonomiske krisen kan vedvare i flere tiår, selv om Europa skulle oppnå en uventet rask økonomisk vekst. Latvia kan tjene som eksempel. Landet ble kastet ut i dyp krise allerede i 2008, men har hatt økonomisk vekst de siste årene og er «offisielt» kommet ut av krisen. Likevel går ikke antall nødlidende ned i Latvia. Den lokale Røde Kors-organisasjonen deler fortsatt ut mat til 140.000 personer i det baltiske landet, over tre ganger mer enn i 2009.

Flere arbeidende fattige

120 millioner europeere risikerer å falle under fattigdomsgrensa. I land som Romania og Bulgaria er henholdsvis 40 og 40 prosent av landets befolkning i den kategorien som kan ende opp i fattigdom.

I Spania var 2,4 millioner mennesker innom spanske Røde Kors sitt sosiale inkluderingsprogram i 2012, mot 900 000 i 2008. Nesten en av ti yrkesaktive europeere lever allerede under fattigdomsgrensa. En firedel av de som mottar støtte fra Røde Kors i Frankrike har jobb.

I Storbritannia lever over seks millioner fattige – to millioner er barn – i en husholdning der minst en er i jobb. Hvis begge ektefellene er i jobb på en britisk minstelønn, havner en firepersoners familie under fattigdomsgrensa.

Samtidig er middelklassen i ferd med å krympe i de fleste europeiske landene. Selv i Tyskland er det 5,5 millioner som har forlatt middelklassen og blitt omdefinert som lavlønnede i løpet av de siste 15 årene.

Svekket helse

Røde Kors er bekymret for de langsiktige virkningene av de økonomiske innsparingene som tas ut som kutt i velferdsordningene. Store nedskjæringer i helsebudsjettene har ført til at de nasjonale helsesystemene er svekket, investeringene i forebyggende tiltak er blitt redusert og folk har fått mindre tiltro til systemene, observerer de 22 nasjonale Røde Kors-organisasjonene som har bidratt med data til rapporten. Dermed vil den sosiale krisen forlenges, konkluderes det. Røde Kors-organisasjonen har også merket en markant økning i behovet for psykososial støtte til folk som lider av depresjoner og andre psykiske lidelser.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse