Renter og priskrise
Norges Bank bør droppe flere renteøkninger i 2023, mener LOs sjeføkonom
Renten holdes uendret etter seks rentehevinger i 2022. LO har vært kritiske til Norges Banks aggressive renteøkninger gjennom fjoråret.
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener renteøkninger er feil medisin.
Aslak Bodahl
helge@lomedia.no
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener det er feil medisin å møte den importerte inflasjonen med å redusere etterspørselen her hjemme.
Han mener den kraftige prisveksten demper etterspørselen mye i seg selv.
– De med lavest inntekt bærer den største byrden. Det er nå snarere behov for å demme opp for konsekvensene av prisveksten for husholdninger, bedrifter og kommuner, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.
Planlagt: Nytt rentehopp kommer mest sannsynlig i mars, ifølge sentralbanksjefen
En eller to til
Norges Bank står fast på at det sannsynligvis blir én renteoppgang til, kanskje to innen utgangen av 2023, men vil løpende vurdere dette.
Bjørnstad mener at Norges Bank bør avlyse planlagte renteøkninger i 2023.
– Alt tyder på at utviklingen i norsk økonomi går verre enn det Norges Bank har sett for seg. Så jeg tror at Norges Bank vil måtte moderere seg og kanskje redusere renten etter hvert, hevder Bjørnstad.
I en periode med kraftig nedgang i folks kjøpekraft og en aggressiv renteøkning øker forskjellene. Mye av politikernes prioriteringer i statsbudsjettet blir bundet opp.
For LO er det avgjørende at den økonomiske politikken støtter opp under målet om full sysselsetting. Frontfagsmodellen muliggjør dette, sier Bjørnstad.
Prisvekst: Syns du norske priser øker mye? Se hva resten av Europa betaler
Verne om frontfaget
LOs sjeføkonom påpeker at andre land misunner oss tilliten bak frontfagsmodellen, som hindrer at den importerte prisveksten biter seg fast gjennom pris- og lønnsspiraler her hjemme.
– Den tilliten er det viktig ikke å skusle bort. I verste fall kan det gi blod på tann til krefter som ikke er så opptatt av å verne om frontfagsmodellen, mener Bjørnstad.
– Hvis den ryker, er vi i ordentlig i trøbbel. Da må vi sikre konkurransekraften ved hjelp av høyere arbeidsledighet. Det vil i sin tur utfordre tilliten i samfunnet, gi høyere lønnsforskjeller, mer uroligheter og en sterk svekkelse av makroøkonomisk styring, advarer LOs sjeføkonom.
LO er derfor glad for at det nå settes ned et utvalg sammensatt av partene i arbeidslivet. Utvalget skal se på hvordan lønnsdannelsen og den økonomiske politikken kan jobbe sammen for å oppnå målet om full sysselsetting.