JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny analyse viser at Sosialdemokraterna lokalt mistet velgere til både høyre og venstre

I Sveriges 290 kommuner tapte Socialdemokraterna velgere i 251. Velferd var den store tapersaken.
STATSMINISTER: Stefan Löfven kan fremdeles fortsette som statsminister, men lokalt tapte partiet hans stort og mistet makten i mange kommuner.

STATSMINISTER: Stefan Löfven kan fremdeles fortsette som statsminister, men lokalt tapte partiet hans stort og mistet makten i mange kommuner.

Tri Nguyen Dinh

sym@lomedia.no

Mye av medieoppmerksomheten rundt valgene i Sverige 9. september har dreid seg rundt regjeringsmakten. Mandag kan det bli avklart om statsminister Stefan Löfven kan fortsette med støtte fra Centern, det liberalistiske senterpartiet som mange ser som Socialdemokraternas (S) politiske motpol.

Sviktet av alle

Mandag 4. desember la Tankesmedjan Tiden fram en grundig analyse av Socialdemokraternas resultat i kommunevalget i september.

Rapporten «Kommunpartiet inför verkligheten» viser at partiets velgere gikk både til høyre og venstre. I distriktskommunene som utgjør en av tre velgere tapte partiet stort til Centerpartiet som hadde en klarere distriktsprofil og spilte på motsetningene mellom by og land, ifølge analysene.

I andre kommuner tapte Socialdemokraterna til Vänsterpartiet som har en mer offensiv velferdspolitikk.

Svensk LO vil bekjempe økte forskjeller med disse fem tiltakene

Bedre i opposisjon

Rapporten fra Tiden viser også at Socialdemokraterna gjør det best i opposisjon. Best har partiet gjort det der hvor kommunen styres av blokkoverskridende allianser og i kommuner hvor det er store økonomiske ulikheter. En av årsakene til den svake oppslutningen er at S mange steder oppfattes som en forsvarer og ikke er på offensiven.

Innvandring skremmer ikke

Et overraskende funn er det at innvandring lokalt ikke ser ut til å være det store trumskortet for det innvandrerfiendtlige partiet Sverigedemokraterna (SD). I de kommunene som har tatt imot mange flyktninger og asylsøkere har SD gjort et dårligere valg enn ellers og Socialdemokraterna har fått bedre oppslutning enn landsgjennomsnittet.

Følelser styrer

De svenske sosialdemokratene gjorde med 27,6 prosents oppslutning et dårligere lokalvalg enn riksdagsvalget. Tilbakegangen var på 3,6 prosentpoeng. I sine analyser peker Tiden på at velgernes oppfatning ikke alltid stemmer med virkeligheten slik lokalpolitikerne som styrer ser det. Verken nivået på arbeidsledigheten, velferdstilbud, kvaliteten på skolen eller andre konkrete saker lokalt kan forklare hvorfor S gjorde et historisk dårlig kommunevalg. Men påpekes det, der hvor folk føler utrygghet og er misfornøyde, vinner SD og det som karakteriseres som de andre «misnøye-partiene» som lover mye og kommer med enkle løsninger på komplekse utfordringer. Tankesmedjan Tiden mener derfor at det er viktig å styre den offentlige samtalen både ved selv å være først ute med saker, men også sørge for å delta på alle de ulike debattene som oppstår.

Partiet må også løfte skole og velferd, fastslår utrederne bak rapporten.

KAOS: Det svenske valget gjorde det ikke enklere å danne en ny regjering enn tidligere. Alt er som før, fastslår en frustrert svenske på valgkampplakaten i grøftekanten i Hagfors kommune.

KAOS: Det svenske valget gjorde det ikke enklere å danne en ny regjering enn tidligere. Alt er som før, fastslår en frustrert svenske på valgkampplakaten i grøftekanten i Hagfors kommune.

Svein-Yngve Madssen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse