JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå kan tyrkiske myndigheter avsette dommere, militærtjenestemenn og offentlig ansatte med loven i hånd

Den to år lange unntakstilstanden er erstattet med ny lov. Nå har presidenten enorm makt, sier forsker.
MAKT: Recep Tayyip Erdogan ruver fra plakater i Istanbul. Han har nå enormt med makt, sier forsker.

MAKT: Recep Tayyip Erdogan ruver fra plakater i Istanbul. Han har nå enormt med makt, sier forsker.

Tri Nguyen Dinh

anne.siri@lomedia.no

Rett etter det mislykkede kuppforsøket sommeren 2016, innførte tyrkiske myndigheter unntakstilstand for å slå ned på dem som ble ansett for å være en terrortrussel. Unntakstilstanden ble opphevet i slutten av juli i år, men svært lite vil likevel endre seg, ifølge Tyrkia-ekspert Kai Kverme.

– Presidenten har nå så enormt stor makt at en formell unntakstilstand ikke behøves. Unntakstilstanden har gått over til å bli en normaltilstand, der presidenten kan utstede vidtrekkende dekreter, og der folk er redd for å ytre seg fritt, sier Kverme, landanalytiker hos Landinfo, til LO-Aktuelt.

Tyrkisk fagforeningsleder: – Når jeg legger meg om kvelden, tenker jeg på om noen vil komme og banke på døra mi

• Les også: Renholderen som ble regimekritiker

Antiterror-lov

25. juli innførte Tyrkia nemlig en ny antiterrorlov med 27 paragrafer som bevarer flere elementer fra unntakstilstanden. Blant annet styrker lovene myndighetenes makt til å avsette dommere, militærtjenestemenn og departementsansatte, skriver NTB.

Rundt 170 000 statlig ansatte er oppsagt siden kuppforsøket. Rundt 150 000 har fått en siktelse mot seg, mens rundt 80 000 sitter fengslet, opplyser Kai Kverme.

Flesteparten av disse mistenkes å delta i predikant Fethullah Gülens bevegelse, mannen som anklages for å stå bak kuppforsøket. Mange av de oppsagte, siktede og fengslede er også anklaget for å støtte den terrorstemplede kurdiske organisasjonen PKK på en eller annen måte.

Journalist: – Myndighetene kan stenge avisa når som helst

Vet ikke hvorfor

– Siktelsene vil som regel være for en eller annen forbindelse med en terrororganisasjon. Det kan være Gülen, PKK eller en av de mindre ytterliggående venstrepartiene i landet, forteller Kverme.

Han minner om at de aller fleste oppsagte ikke er siktet for noe. En må ikke ha en siktelse mot seg for å bli oppsagt. Mange vet rett og slett ikke hvorfor de har mistet jobben, forklarer Kai Kverme. Over 100 000 oppsagte har klaget på sine oppsigelser til en spesiell kommisjon opprettet av myndighetene.

Fethullah Gülen benekter å være involvert i kuppforsøket i 2016, som ble utført av en fraksjon av det tyrkiske forsvaret.

Politiker i Tyrkia: – Det blir ikke demokrati i Tyrkia før kurdernes sak er løst

MAKT: Recep Tayyip Erdogan ruver fra plakater i Istanbul. Han har nå enormt med makt, sier forsker.

MAKT: Recep Tayyip Erdogan ruver fra plakater i Istanbul. Han har nå enormt med makt, sier forsker.

Tri Nguyen Dinh

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse