PERMITTERT: Iasha Ahmed tror koronakrisa blir langvarig og håper at regjeringen vil utvide permitteringsperioden.
Martin Guttormsen Slørdal
Unge om framtida etter korona
Nyutdannede Iasha (30) mistet jobben hun var lovet da krisa kom: – Det tok mange dager å komme over
– Jeg regner med at arbeidsgiverne foretrekker de som allerede har erfaring, sier Iasha Ahmed.
martin@lomedia.no
Iasha Ahmed er medlem i Handel og Kontor (HK) og ansatt som butikkmedarbeider i taxfreebutikken Travel Retail Norway (TRN) på Gardermoen. I november i fjor ble hun også ferdig med en mastergrad i økonomi ved Universitetet i Oslo.
Ved siden av studiene har deltidsjobben på Gardermoen vært viktig for henne, både økonomisk og fordi hun trives veldig godt sammen med kollegene på flyplassen.
Etter endt utdannelse begynte Ahmed å søke på relevante jobber innen finans og bank, og i februar fikk hun tilbud om en jobb som rådgiver i et finansselskap. Dette var midt i blinken og kunne ikke blitt bedre, tenkte Iasha Ahmed lykkelig. Deltidsjobben i TRN ønsket hun imidlertid å beholde, hun klarte ikke å ta helt farvel med arbeidsplassen og kollegene der.
Iasha Ahmed (30)
• Butikkmedarbeider hos Travel Retail Norway på Gardermoen.
• Permittert siden 12. mars.
• Medlem av Handel og Kontor.
• Har en mastergrad i økonomi.
VANSKELIG TID: Iasha Ahmed mistet motet for en periode da drømmejobben forsvant på grunn av koronakrisa.
Martin Guttormsen Slørdal
Mistet jobbtilbudet
Iasha Ahmed var på jobb på Gardermoen 12. mars, dagen da Norge lukket dørene og alle restriksjonene vi har blitt kjent med, ble innført. Ahmed skjønte at dette ville få konsekvenser for arbeidsforholdet hennes. Flyene ble satt på bakken, og kundene i taxfreebutikken forsvant. Iasha Aahmed ble permittert samme dag. 18. mars var datoen da 1.000 av 1.200 ansatte i TRN ble permittert.
Kort tid etter dette fikk Ahmed en telefon fra sin kommende arbeidsgiver. De måtte trekke tilbake jobbtilbudet i finansselskapet fordi framtida var uforutsigbar på grunn av koronakrisa.
– Det var tungt, og det tok mange dager å komme over. Først ble jeg permittert og så dette. Det føltes håpløst, sier hun.
Hør episoden «Nå haster det for unge ledige» i Rørsla:
podkast unge korona
Abonnér på Rørsla der du hører på podkaster!
Meddommer og skogsturer
Ahmed bor i Groruddalen i Oslo i samme leilighet som familien sin. Hadde alt gått som planlagt, kunne hun kanskje gått i banken og fått seg boliglån til egen leilighet. Det var planen, men når arbeidslivet er satt på vent, er leilighetsplanene det samme.
Nå får hun dagene til å gå med turer i skog og mark rett ved blokka der hun bor. Hun har også vært meddommer i tingretten i 6 år og stiller opp som det når hun har mulighet. Ellers går det i bøker og Netflix-serier.
Ahmed søker også jobber, men regner med at andre kandidater stiller foran henne i den køen.
– Jeg regner med at arbeidsgiverne foretrekker de som allerede har erfaring. Men jeg tenker at utdannelsen min i økonomi er relevant for framtida, sier Ahmed.
Permitteringsreglene bør endres
Iasha Ahmed sier hun har gått ut av tellinga på hvor mange uker hun har vært permittert til nå. Ifølge permitteringsreglene har arbeidsgiver mulighet til å permittere sine ansatte i 26 uker. Ahmed tror koronakrisa blir langvarig og mener at permitteringsperioden bør kunne økes under en krise som nå.
– Reiselivsnæringen er hardt rammet, og vi er avhengig av den. Under oljekrisa økte permitteringslengden for de ansatte der til 52 uker. Det samme bør gjelde for oss nå, mener hun.
Les også: Maja og Simon bygde livet sitt rundt jobben på flyplassen. En dag i mars mistet de alt
Belastende å sitte hjemme
Ahmed har ikke opplevd noen problemer med utbetalingene av dagpengene fra Nav. Hun får 62,4 prosent av inntekten hun har hatt det siste året. Travel Retail Norway har også utbetalt feriepengene til sine ansatte. Hun roser både arbeidsgiver og HK-klubben i bedriften for at de var raskt ute med å informere de ansatte om situasjonen, og til å bidra med å skaffe alle dokumenter slik at de raskt fikk søkt om dagpenger. Det er helt avgjørende å være organisert i en slik situasjon, mener hun.
– Mine interesser på arbeidsplassen blir ivaretatt av klubben. Det viser hvor viktig det er å være organisert, sier hun.
De ansatte i TRN får også jevnlig oppdateringer fra ledelsen, forteller Ahmed.
– Det er mentalt belastende å sitte hjemme og føle seg unyttig. Men når krisen først er her, kunne jeg ikke bedt om en bedre bedrift å være ansatt i, sier hun.
Savner flyplassmiljøet
HK-medlemmet savner kollegene og det pulserende miljøet på flyplassen. Hun tror at koronakrisa vil sette langvarige spor i arbeidslivet, spesielt for yngre arbeidstakere som henne selv. Denne sommeren blir det ingen store planer for Ahmed. Hun kommer til å holde seg mye hjemme i Groruddalen sammen med familien sin.
– TRN gjør det de kan for å få folk tilbake i jobb. Jeg håper at jeg er tilbake igjen om ikke så lenge, sier hun.
Koronakrisa har tatt fra mange unge muligheten til sin første sommerjobb, og over 100.000 mellom 20 og 30 år er enten permitterte eller arbeidsledige. Ahmed sier at denne tiden også er en tid for å reflektere. Hun har mye kontakt med kollegene i TRN, og de deler erfaringer fra koronakrisa. Mange har det tøft, forteller hun.
– Jeg savner å være med venner og kolleger, og jeg savner jobben min. Det viktigste jeg har lært av denne krisa så langt, er at vi ikke kan ta noen ting for gitt, sier Iasha Ahmed.
Unge om framtida etter korona
Med rekordhøy arbeidsledighet og et næringsliv på sparebluss er LO spesielt bekymret for de unge på arbeidsmarkedet. LO-Aktuelt har snakket med unge arbeidstakere og ungdom på vei inn i arbeidslivet om hvordan koronakrisen har påvirket deres drømmer, karriereplaner og muligheter for et trygt og godt arbeidsliv.
De andre intervjuene finner du her:
• Nora Therese Olsen Hildal, elev
• Caroline Wilson Iglebæk, kokk
• Iasha Ahmed, økonom og butikkmedarbeider
• Elise Mutch Strøm, renholder
• Sture Rasmus Olsen og Marie Moen, prosessoperatører
• Rebekka Steen, faglig ungdomssekretær
• Kris-Ivar Ingebrigtsen, bore- og vedlikeholdsoperatør
• Sara Karine Vang, vernepleier
Unge om framtida etter korona
Med rekordhøy arbeidsledighet og et næringsliv på sparebluss er LO spesielt bekymret for de unge på arbeidsmarkedet. LO-Aktuelt har snakket med unge arbeidstakere og ungdom på vei inn i arbeidslivet om hvordan koronakrisen har påvirket deres drømmer, karriereplaner og muligheter for et trygt og godt arbeidsliv.
De andre intervjuene finner du her:
• Nora Therese Olsen Hildal, elev
• Caroline Wilson Iglebæk, kokk
• Iasha Ahmed, økonom og butikkmedarbeider
• Elise Mutch Strøm, renholder
• Sture Rasmus Olsen og Marie Moen, prosessoperatører
• Rebekka Steen, faglig ungdomssekretær
• Kris-Ivar Ingebrigtsen, bore- og vedlikeholdsoperatør
• Sara Karine Vang, vernepleier
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik