Gage Skidmore / Wikimedia Commons
Presidentvalget i USA
Presidentvalget: Vi burde jo juble
Arbeiderklassen knuser kapitalen og den rike makteliten i USA.
Vi som har hjertet i arbeiderbevegelsen og som tror på solidaritet og likhet, burde glede oss over at Donald Trump blir USAs neste president. Men vi gjør det ikke. Og det til tross for at arbeidsfolk over hele USA har satt den amerikanske makteliten i Washington og på Wall Street i New York, skikkelig på plass. I stat etter stat har Trump fått rundt 60 prosent av stemmene. Det er snakk om et massivt opprør som gjennom et demokratisk valg har seiret.
Hvorfor endte det slik?
Bare timer etter at valgresultatet ble klart er det naturligvis dristig å komme med de dype analysene. Men det er ingen tvil om at hatet mot Hillary Clinton og mot den rike, mektige etablerte eliten har vært undervurdert. Slik sett er det illustrerende hvordan de første internasjonale reaksjonene er børsfall. Det er heller ingen tvil om at Trumps primitive budskap om at han skal gjøre USA mektig igjen, har truffet en nerve hos mange amerikanere som føler at de har mistet fotfestet.
Følg og lik bloggen.no på Facebook!
Rundt 50 millioner amerikanere lever i fattigdom; mange av dem har stemt republikansk. Trump har lovet å gjenreise den amerikanske drømmen, alle skal få en mulighet. Det er i hvert fall noe som kan gi folk håp om en vei ut av elendigheten. Det er trolig for enkelt bare å bruke den «sinte hvite mannen» som forklaringen på valgseieren. Han har i hvert fall fått med seg veldig mange andre sinte mennesker til stemmelokalene.
• Amerikanske toppsjefer tjener 276 ganger mer enn arbeiderne
Hvorfor er valgresultatet en så stor overraskelse?
Igjen har medier og opinionsmålere tatt grundig feil. Det bør bekymre flere enn dem som lever av å påvirke og forutse. I likhet med folkeavstemningen i Storbritannia om EU klarte verken mediene eller meningsmålerne å forutsi valgresultatet. Når man bruker så store ressurser og ikke lykkes, er det all grunn til å tro at denne manglende forståelsen av store deler av samfunnet og befolkningen, er ganske grunnleggende. Det er en demokratisk utfordring. Og det legger grunnlaget for populistiske politikere og partier. Økte forskjeller er den største utfordringen vi står overfor. Ikke bare forskjeller basert på økonomi og materielle verdier, men kanskje mest forskjeller basert på holdninger og kunnskap.
Hva kan norsk arbeiderbevegelse lære av dette?
I USA er arbeiderklassen i dag konservativ. Også i andre europeiske land ser vi at høyrepopulistiske partier har sitt grunnfjell hos mennesker med lav utdanning, arbeidsløse og lavlønte.
Verken den europeiske fagbevegelsen eller de sosialdemokratiske partiene har lenger god oppslutning blant disse gruppene. Og i land som Norge oppfattes både LO og Arbeiderpartiet som en del av denne makteliten amerikanske velgere nå har gjort opprør mot. Det er ikke lenger her folk tror de finner svaret på sine problemer.
• Arbeiderne blir fattigere av at færre er organisert
En av erkjennelsene en sjokkert britisk fagbevegelse gjorde etter at britene stemte seg ut av EU, var at de ikke hadde en god nok forståelse av hva medlemmene virkelig mente. Avstanden mellom medlemsmassen og ledelsen var blitt for stor. Og Brexit ga vanlige mennesker en mulighet til å gi «det etablerte» en nesestyver. En arbeidsløs sin stemme var like mye verdt som direktørens.
Hva slags president blir Donald Trump?
I sin takketale forsikret USAs neste president at landet igjen skulle bli best. Han skulle ruste opp infrastrukturen og skaffe folk jobber. Han pratet direkte til amerikanske arbeidsfolk og lovet dem en bedre framtid. Mange av dem som stemte på Trump lever et liv hvor de føler at det bare kan gå én vei, oppover.
Republikanerne har sikret seg flertall i Kongressen. Donald Trump har derfor alle muligheter til å få gjennomført sin politikk. Det privilegiet har ikke den avtroppende presidenten Barak Obama hatt de siste årene.
Om en handlekraftig amerikanske president kan gjenreise USA, utjevne forskjeller og gi folk arbeid og framtidstro, så har han innfridd mer enn andre presidenter har evnet.
• Forsker mener Trumps utspill har mange høyreekstreme trekk
Ut fra hva Donald Trump har sagt under valgkampen er det all grunn til å frykte at han tar landet i feil retning, både nasjonalt og internasjonalt. Men ansvaret ligger ikke hos de amerikanske velgerne som stemte Trump fram.
Demokratene må gå i seg selv og spørre hvorfor de ikke er troverdige hos amerikanske arbeidsfolk. Og det er et spørsmål som etablerte politiske partier på venstresiden i en rekke andre land også må stille seg.
Svein-Yngve Madssen, redaktør i LO-Aktuelt
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim
«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning
HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen