JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisene øker raskere enn lønningene. Norske arbeidere kan få reallønnsnedgang i 2018

Mange arbeidstakere får svak lønnsvekst i år. I verste fall kan kjøpekraften for folk flest gå ned.
Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO mener det er liten fare for reallønnsnedgang i 2018.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO mener det er liten fare for reallønnsnedgang i 2018.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

Prisveksten fra juli i fjor til juli i år var på 3 prosent. Dette er en prisvekst som ligger over rammene for årets lønnsoppgjør på 2,8 prosent. Hvis det blir 3 prosent prisvekst for hele året betyr det altså at det store flertallet av norske arbeidstakere får dårligere råd. Det er dette som kalles en reallønnsnedgang.

– Det er riktig at mange arbeidstakere får svak lønnsvekst i år, sier LO-økonomen Roger Bjørnstad.

Tajik vil ha med KrF – tror på flertall for pensjon fra første krone

Tomme kraftmagasiner

Årsaken til den store veksten i konsumprisindeksen er de høye strømprisene. Den varme sommeren har gjort at kraftmagasinene har lite vann. Det var egentlig normal snømengde i vinter, men det brå væromslaget gjorde at det ble svært stor fordamping slik at vannmagasinene ikke ble fylt helt opp.

– Men vi kan ikke regulere lønningene etter strømprisene, slår Bjørnstad fast.

Han mener også at selv om det er lite strøm i år, er det ikke det på lang sikt. Det kommer til å bli overskudd i det nordiske kraftmarkedet i årene som kommer.

Reallønnsnedgang

Også for to år siden ble prisveksten over lønnstilleggene. Det førte til at norske lønnstakere hadde reallønnsnedgang. Også da var det energiprisene som satte fart i prisveksten. I 2016 var rammen for lønnsoppgjøret 2,6 prosent, mens prisveksten fra juli til juli i 2016 var på 4,4 prosent.

Selv om de foreløpige tallene tyder på at det kan bli reallønnsnedgang i år, understreker Bjørnstad at mye kan endre seg i høst. Han utelukker ikke at det faktisk blir reallønnvekst også i 2018.

– Jeg kan ikke si det sikkert, men jeg tror ikke strømprisene vil holde seg så høyt utover høsten, og det er lite trolig at prisveksten for hele året blir så høyt som juli-tallene viser, sier Bjørnstad, som medgir at det ar vært magre lønnsoppgjør for arbeidstakerne i Norge de siste årene.

Erna Solberg sier nei til kutt i sykelønna

Stort sett har det vært reallønnsvekst i Norge hvert år. Men i 2016 var det nedgang i reallønna. Også i år ligger det an til en svært beskjeden vekst.

Stort sett har det vært reallønnsvekst i Norge hvert år. Men i 2016 var det nedgang i reallønna. Også i år ligger det an til en svært beskjeden vekst.

Torgny Hasås

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse