Sykelønn
Rasende trøndere aksjonerte foran samfunnstoppene
NHO Trøndelag fikk servert et sykelønnsdilemma på Hell.
Børge Ånesen ga NHO et dilemma i striden om sykelønnsordningen.
Martin Guttormsen Slørdal
martin@lomedia.no
– På den ene siden er det en kantine der det står åtte ansatte med omgangssyke. På den andre siden en kantine der nåværende ordning gjelder, der ingen er syke på jobb. Hvilken kantine går dere og spiser i? spurte Børge Ånesen.
Ånesen, som er leder av en Fellesforbundet-avdeling i Trøndelag, holdt appell foran hotellet Scandic Hell, der den årlige samfunnskonferansen, Trøndelagsmøtet, arrangeres.
Forsvarte sykelønnsordningen
NHO Trøndelag er en av arrangørene av Trøndelagsmøtet.
LO Trøndelag trakk seg som arrangør denne uka på grunn av den betente striden mellom NHO og LO om sykelønnsordningen.
Konferansedeltagerne møtte rundt 100 fagforeningsfolk og 35 faner fra ulike LO-forbund og foreninger, samt Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund.
De ropte taktfast «Ikke kødd med sykelønna mi!».
Martin Guttormsen Slørdal
LO i Trondheim og omegn og en rekke lokale LO-organisasjoner sto bak arrangementet.
Børge Ånesen oppfordret de fremmøte til å stemme på de politiske partiene som forsvarer sykelønnsordningen ved høstens stortingsvalg.
– Det koster penger å ta vare på de som er lavtlønna, det koster penger å ta vare på de som er høytlønna. Dette er ikke bare klassekamp. Det handler om tryggheten til å stå lenge i jobb, sa Ånesen.
– Horribelt
En av aksjonistene var Trond Giske, leder av Nidaros Sosialdemokratisk Forum. Han kaller forslaget om kutt i sykelønnsordningen for horribelt.
– Vi kan rett og slett snakke om lønnskutt. Lønnskutt, men bare for dem som er sjuke. Det høres jo helt horribelt ut, sier Giske.
Kutt i sykelønnsordningen er kutt i lønn, men bare for de som er syke, sa Trond Giske.
Martin Guttormsen Slørdal
– Det er ingen som våkner om morgenen og tenker at de ikke skal få kreft eller en slitasjeskade fordi nå har sykelønnsordning blitt dårlig, sier Ap-politikeren.
– Folk sliter med høy rente, dyr strøm og husleie. Og så kommer NHO og skal ta penger fra de sjuke. Det er ingen ting som tyder på at man blir friskere av å ha dårligere råd.
Et trygt arbeidsliv med lavt sykefravær handler om helt andre ting, mener han.
– Det er gode vaktordninger og arbeidsrutiner, forebygging av arbeidsulykker og slitasjeskader, og et godt psykisk arbeidsmiljø. Disse tingene skaper lavt sykefravær, sier Giske.
Kvinnekamp
Runa Hjertø, leder av FO Trøndelag, holdt også appell.
FO organiserer mange ansatte i offentlig sektor og i kvinnedominerte bransjer. Mange der sliter med slitasjeskader og store emosjonelle belastinger, sier Hjertø.
Runa Hjertø holdt appell og sa at en svekkelse i ordningen vil gi enda større lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.
Martin Guttormsen Slørdal
En svekkelse av sykelønnsordningen vil ramme arbeidstakerne med de tyngste arbeidsoppgavene, mener hun.
– Det vil ramme dem med lavest inntekt. Det vil skape større ulikhet mellom arbeidstakerne, sier Hjertø.
Hvis sykelønna svekkes, vil det også forsterke inntektsforskjellene mellom kvinner og menn, sier fagforeningslederen.
– Kvinner er sterkt representert i sektorer med høyt sykefravær som handler mye om dette med fysiske og emosjonelle belastninger, ugunstig arbeidstid og høyt arbeidspress, sier Hjertø.
Svein Åge Samulesen, leder av LO i Trondheim, tror aksjonene de siste dagene blir lagt merke til av NHO.
– De ser at de har rokket ved roten til LO-familien. Jeg stoler ikke på NHO, ikke enda. Vi vil aksjonere til vi har en avtale i boks, sier Samuelsen.
«IKKE KØDD MED SYKELØNNA MI»: Ropte lederen av LO i Trondheim og omegn, Svein Åge Samuelsen, sammen med rundt hundre fremmøtte fagforeningsfolk.
Martin Guttormsen Slørdal