JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ESA mot regjeringen

Regjeringen sender EØS-striden om verftslønningene videre til tariffoppgjøret

I regjeringas svar til ESA om Verftssaken peker de på LO og NHO og sier at det er de som må løse problemet i neste tariffoppgjør.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Sent fredag ettermiddag offentliggjorde Regjeringen brevet de har sendt til ESA for å løse Verftssaken. Verftssaken dreier seg om det er lovlig at reise, kost og losji er allmenngjort. Eftas overvåkingsorgan, ESA, mener den norske ordningen er ulovlig.

– Den beste og trolig raskeste veien til løsning på saken går gjennom forhandlinger mellom partene. Det er partene som har ansvar for lønnsdannelsen. Det er dette jeg nå har formidlet til ESA. Jeg har tillit til at partene tar sitt ansvar og finner en løsning på saken, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Øyvind Aukrust

Kompromiss

I brevet sier departementet at det skal gå an å finne løsninger som både tilfredsstiller ESAs krav til å implementere EU-direktivet og respektere Høyesteretts dom.

De sier videre også at «nøkkelorganisasjoner blant de sosiale partene har vist sin velvilje for å finne løsninger som også tar hensyn til ESAs innvendinger». Nøkkelorganisasjonene i denne sammenheng er LO og Fellesforbundet på arbeidstakersiden og NHO og Norsk Industri blant arbeidsgiverne.

Erlend Angelo

Skyver på ansvaret

I hele prosessen rundt Verftssaken har det vært Staten som har vært saksøkt av arbeidsgiversiden, og Staten har forsvart allmenngjøringen av reise, kost og losji. Det er ikke uten videre lett å finne spor av denne holdningen i brevet. Det kan virke som om Staten ikke lenger er part. Nå er det opp til LO og NHO å finne en løsning.

Her kan du lese brevet

Vrien sak

Dette er en vanskelig sak for regjeringen. På den ene siden krever deler av NHO at Norge skal gi etter for kravene fra ESA, overvåkingsorganet for EØS-avtalen, slik at det skal bli enklere å spare penger for arbeidsgivere som benytter utenlandske arbeidere. På den andre siden er det ubehagelig å gi etter for krav som står i skarp kontrast til det landets øverste domstol Høyesterett enstemmig dømte for fire år siden og å legge seg ut med fagbevegelsen.

Utstasjonering

Saken dreier seg om overvåkingsorganet i EØS-avtalen, ESA, som mener Norge har innført ordninger for lønn og ytelser til verftsarbeidere som er i strid med EØS-avtalen og EUs utstasjoneringsdirektiv.

I dag er ordningene slik at alle tilreisende arbeidere skal ha dekket reise, kost og losji – samt få et borteboertillegg på 20 prosent av lønna. Dette har gjort det vanskeligere å ta inn dårlig betalte utenlandske arbeidere på verftene, og det har bidratt til å holde lønnsnivået oppe fordi lavlønnskonkurransen har vært begrenset.

Pendlere

Verftene og NHO har lenge kjempet mot at disse tilleggene og utgiftsdekningen skal gjelde absolutt alle som pendler til norske verft, også de som ikke jobber i bedrifter med tariffavtale. For ordningene er gjort gjeldende gjennom en forskrift som gjelder for alle som jobber på norske verft, gjennom såkalt allmenngjøring.

Etter at Høyesterett enstemmig bestemte at allmenngjøringen på verftene var lovlig også under EØS og svært viktig for å hindre sosial dumping, valgte NHO å sette sin lit til overvåkingsorganet ESA. I fjor høst ble det kjent at NHO får den drahjelpen de hadde håpet på, da ESA åpnet formell traktatbruddsak mot Norge.

Les mer om ESAs sak mot Norge her.

Lang tid

Regjeringen har brukt lang tid på å komme med sitt svar, noe som etter det frifagbevegelse.no kjenner til skyldes den sterke interne uenigheten i NHO om saken. Mens Norsk Industris direktør Stein Lier-Hansen har presset på for å få regjeringen til å gi etter for ESA har direktøren i Byggenæringens landsforening understreket hvor viktig det er for en seriøs byggenæring at dommen fra Høyesterett blir stående.

Lønna for østeuroppeere skaper full krangel blant NHO-toppene. Les saken her.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse