JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil ha én diskrimineringslov. LO protesterer

Regjeringen foreslår å samle likestillingsloven og alle diskrimineringslovene i én felles lov. Det vil ikke skje uten kamp, lover LO.
FIRE LOVER KAN BLI ÉN: Mange opplever å bli utsatt for diskriminering på flere grunnlag. Det er noe av bakgrunnen for at regjeringen nå vil samle alle diskrimineringslovene i én lov.

FIRE LOVER KAN BLI ÉN: Mange opplever å bli utsatt for diskriminering på flere grunnlag. Det er noe av bakgrunnen for at regjeringen nå vil samle alle diskrimineringslovene i én lov.

Eirik Dahl Viggen

I dag finnes fire lover som skal beskytte ulike grupper mot diskriminering: likestillingsloven, diskrimineringsloven om etnisitet, diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og diskrimineringsloven om seksuell orientering. Disse fire vil regjeringen slå sammen til én lov.

– Én felles lov vil gi et mer enhetlig vern enn det vi har i dag. Loven vil gi tydeligere regler som gjør den mer tilgjengelig for den enkelte, og regelverket vil bli enklere å håndheve, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne i en pressemelding.

Forslag opp av skuffen

Det var Diskrimineringslovutvalget som i 2009 anbefalte å lage én felles diskrimineringslov. Forslaget ble imidlertid lagt i en skuff av daværende barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken. Nå har statsråd Solveig Horne hentet det fram fra skuffen igjen, og i dag ble forslaget sendt ut på høring.

LO lover kamp til døra

LO er sterkt kritisk til å samle alle lovene i én lov. I sin 1. mai-tale i 2014 lovet LO-leder Gerd Kristiansen at Solveig Horne ville få «kamp til døra» dersom hun prøver å fjerne likestillingsloven. For så lenge det ikke er likestilling i Norge, er det behov for en egen likestillingslov, mener LO.

– Likestillingsloven har kvinnene selv fightet fram, og den skal liksom fjernes med et pennestrøk? Som kvinnfolk i 2014 så må vi ikke godta det. Da skal vi ut i gatene igjen. Det skal jeg love deg, uttalte Kristiansen til Dagsavisen den gang.

Vil fjerne redegjørelsesplikten

Det er særlig tre ting LO reagerer på i det nye forslaget: For det første vil bestemmelsen i likestillingsloven om at den «tar særlig sikte på å bedre kvinners stilling» bli borte. I stedet foreslår regjeringen en «nøytral» formålsparagraf.

– Dette er veldig uheldig, og kan være i strid med FNs kvinnekonvensjon som Norge har ratifisert, sier LOs førstesekretær, Peggy Hessen Følsvik, til LO-Aktuelt.

For det andre vil regjeringen begrense private bedrifters aktivitets- og redegjørelsesplikt. Denne plikten innebærer at virksomhetene er forpliktet til å jobbe for likestilling, og større virksomheter må også redegjøre for hvordan det jobbes med likestilling på arbeidsplassen.

For det tredje stiller regjeringen spørsmålstegn ved om loven skal gjelde diskriminering i familien og i personlige forhold, ettersom et slikt forbud vil være vanskelig å håndheve.

Alt i alt mener LO at lovforslaget vil innebære en svekkelse av arbeidet med likestilling.

– Dette er nedslående. Forslaget bekrefter bare at vi har en regjering som ikke vil jobbe for likestilling, sier Peggy Hessen Følsvik i LOs ledelse.

Les også: LO: – Regjeringen har ingen likestillingspolitikk

FrP: – Innholdet viktigst

Regjeringen står imidlertid fast på at diskrimineringsvernet for kvinner vil bli like godt med én felles lov. Statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Kai-Morten Terning (FrP), skriver i en e-post til LO-Aktuelt:

– Vi mener at én felles diskrimineringslov vil gi et bedre vern mot diskriminering og at det er innholdet i loven som er viktig, ikke hvor mange lover vi har. De aller fleste høringsinstansene støttet Diskrimineringslovutvalgets forslag om å samle diskrimineringslovgivningen i én lov, da dette var ute til høring i 2009.

Høringsfristen er 22. januar 2016.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse