Sammenslåing av Kripos og Økokrim vil svekke kampen mot arbeidslivskriminalitet, advarer LO
LO frykter ny politireform vil rammet kampen mot økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet.
KRITISK: Kripos-sjef Ketil Haukaas deler LOs vurdering av at en ny politireform som berører særorganene, kommer alt for tidlig. Arkivfoto: Politiet
Politiet
sym@lomedia.no
Den stor politireformen følges nå opp med en ny reform som skal endre organiseringen av Politiets særorgan. Forslaget i form av en NOU fra et regjeringsoppnevnt særorganutvalg, berører Økokrim, Kripos, Politiets utlendingsenhet, Utrykningspolitiet og Politihøgskolen. Utvalget vil legge ned Utrykningspolitiet og Politiets utlendingsenhet. Kripos og Økokrim skal slås sammen. Flere oppgaver foreslås flyttet ut til politidistriktene.
• Slik svindler de kriminelle nettverkene staten
Uenig i forutsetningene
LO er i utgangspunktet kritisk til selve forutsetningene for den nye reformen. Utredningen tar det nemlig for gitt at den omfattende politireformen som berørerer dirtsiktsorganiseringen, har vært vellykket og at det derfor er mulig å flytte nye oppgaver ut i distriktene. LO fraråder en slik overføring av oppgaver før politireformen har blitt evaluert. De berørte særorganenene deler en slik bekymring. Ifølge NTB mener både Politiets utlendingsenhet, Utrykningspolitiet og Kripos at det er alt for tidlig med enda en politireform.
Kripos og Økokrim
Den sterkeste kritikken fra LO kommer når det gjelder forslaget om å slå sammen Økokrim med Kripos. LO frykter at dette fører til en svekking av arbeidet mot økonomisk kriminalitet og arbeidsmiljøkriminalitet i Norge.
– Politidistriktene har heller ikke forutsetninger for å ta hovedansvaret for etterforskning av arbeidsmiljøkriminalitet. Norge trenger er kraftsentrum mot arbeidsmiljøkriminalitet, med kompetanse som gjør det mulig å respondere på de kriminelle aktørenes økonomiske evne til å unndra seg straff, påpeker LO i sitt høringssvar til Justis- og beredskapsdepartementet.
LO ønsker at Økokrim styrkes og består som i dag og advarer mot å flytte etterforskning av alvorlig miljøkriminalitet til Trøndelag politidistrikt.
Vil opprettholde UP
Utvalget vil legge ned Utrykningspolitiet. I sitt høringssvar viser LO til at UP siden 1992 har hatt en nasjonalt ansvar for å kontrollere tunge kjøretøy både innenfor lastsikring, kjøre- og hviletid og frakt av eksplosiv gods.
– Vi er sterkt bekymret for at dette arbeidet kan bli svekket dersom UP blir avviklet i sin nåværende form, skriver LO som også viser til at UP i dag er en viktig ressurs for politidistriktene.
Støtter cyberenhet
LO er positiv til forslaget om å opprette en egen cyberenhet knyttet til Kripos og ber om at denne satsingen igangsettes så snart som mulig. LO støtter også en sammenslåing av Politihøyskolen og Kriminalomsorgens utdanningsenhet, men mener det er viktig at dagens lokalisering i Oslo-området sikres for å bevare etablerte fagmiljø og nettverk.
LO er kritisk til forslaget om å overføre utlendingsinternatet Trandum fra politiet til kriminalomsorgen.
• LO-medlemmene sviktet Arbeiderpartiet ved valget
• Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg