Skal russisk LO suspenderes? – Ødeleggende for ITUC uansett utfall
Mandag skal et ekstraordinært styremøte i den internasjonale fagbevegelsen i Brussel diskutere et forslag om å suspendere russisk LO.
Norske Atle Høie er generalsekretær i Industri All som har 50 millioner medlemmer.
Nina Hanssen
Nina.hanssen@lomedia.no
Uroen og spenningen stiger foran dagens møte som blant annet har forslaget om å suspendere FNRP (russisk LO) på bordet som en samlet nordisk fagbevegelse står samlet bak.
Årsaken er at FNPR i en offentlig uttalelse roste «den militære operasjonen» og stilte seg bak Putins analyse av situasjonen.
Nordens Faglige Samorganisasjon (NFS) står samlet om at russisk LO må ut.
Både YS, Unio og LO er medlem av NFS.
Komplisert og ødeleggende
På hovedkontoret til Industri All møter vi en av de som har både tale- og stemmerett på ITUCs styremøte i dag. Norske Atle Høie er generalsekretær i Industri All som har 50 millioner medlemmer inkludert medlemmer i Russland og Ukraina. IndustriAll har tatt klart avstand til invasjonen i Ukraina og jobber aktivt med å bistå sine medlemsorganisasjoner, men de har ennå ingen styrevedtak på om de skal stemme for eller imot suspensjon av FNPR i dag.
Høie har selv grublet mye foran dagens møte og mener situasjonen er fryktelig komplisert.
– I prinsippet vil man jo ikke ha medlemmer som kan støtte en slik krig. Det er ikke positivt. Men samtidig kan vi da også ende opp med en organisasjon uten deltakelse fra store deler av Afrika, Asia og Russland og da vil vi etter krigen stå igjen uten et globalt mandat. Hvis ITUC skulle bestemme seg for å ikke kaste ut russisk LO, vil nok ukrainerne trekke seg ut. Og det vil jo heller ikke være veldig bra for da har vi en organisasjon med medlemmer som har støttet et overfall av Ukraina.
Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge
Tap Tap
– Jeg tenker dette det er en situasjon som er ødeleggende for ITUC uansett utfall. Jeg håper i alle fall vi tenker på tiden også etter krigen er over. For skal vi da ha en mulighet til å sørge for at det vokser fram en bærekraftig fred må vi også ha kontakter i disse landene også, sier han. Høie minner om at FNPR er den største medlemsorganisasjonen i ITUC, mens Ukrainsk fagbevegelse er den nest største, så dagens utfall vil påvirke organisasjonen på mange måter.
Norsk LO har hatt et samarbeid med FNRP i mange år men reagerte kraftig på at organisasjonen støttet Putins invasjon og har ved flere anledninger demonstrert sin avsky.
LO-leder i Norge, Peggy Hessen Følsvik, har vært tydelig i denne saken, men minner om at ingen vet hvordan Europa ser ut etter krigen men at det er viktig å holde sammen. Også dansk LO har reagert kraftig på det de kaller helt uhørte beskyldninger fra den russiske fagbevegelse om blant annet «nazifisering» av den ukrainske regjeringen og deres støtte til invasjonen. Leder av LO på Island, Drifa Snødal, innrømmer til frifagbevegelse.no at dette ikke var en lett beslutning for de å ta.
– Vi var først nølende til kravet om eksklusjon av russisk LO men stiller oss solidarisk bak det nordiske kravet i morgen, sier hun.
FH-topp i Danmark: Russisk LO må kastes ut av europeisk fagbevegelse
ITUC bør vente med beslutningen
En av de som kjenner Russland godt og som har fulgt utviklingen av FNRP er finske Kari Tapiola som er tidligere ILO-topp. Tapiola har fortsatt rollen som spesialrådgiver for ILO, FNs arbeidslivsorganisasjon i Genève og vært på utallige delegasjonsreiser til Russland etter Sovjetunionens fall. Han synes konflikten som nå bygges opp i ITUC er tragisk og håper ikke at ITUC styret gjør et suspensjonsvedtak nå, men venter til kongressen senere i år.
– Det beste ville jo være om FNPR selv ber om å trekke seg ut for en periode, men det tviler jeg vel på om de gjør så lenge Vladimir Putin sitter ved makten, sier han. Men samtidig så kan jo konflikten være over innen ITUC-kongressen og da kan man jo bestemme i lys av den nye situasjonen.
Tapiola sier at tyrkisk fagbevegelse ble suspendert etter at de støttet militærkuppet, men etter at regjeringen ble byttet ut fikk de komme inn i varmen i ITUC igjen.
Debatt: «Russisk fagbevegelse er splittet om Ukraina»
BRICS landene kan støtte Russisk fagbevegelse
Tapiola frykter at hvis de blir en flertalls avstemning så kan russisk fagbevegelse får stemme fra de såkalte BRICS land som er en samlebetegnelse på Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika som tradisjonelt støtter hverandre. Uansett mener han dette er en dårlig situasjon for ITUC som også på kongressen senere i år skal velge ny leder.
– Jeg vet at Ukraina-konflikten ble diskutert på ITUC-møte i Berlin i forrige uke også, men hadde jeg vært ITUC-styre ville jeg gitt FNPR tid fram til kongressen.
– For så lenge Putin er president kan de ikke gjør noe annet, sier han og gir oss en liten historietime. FNPR ble etablert etter Sovjetunionens fall og er således en «uavhengig» fagbevegelse, men som etter hvert hadde nære bånd til Boris Jeltsin.
Russisk LO har en «Faustian pakt» med presidenten
– Da dagens fagforeningsleder i FNPR ble valgt holdt leder for presidentens administrasjon en tale der han sa at fagbevegelsen kan beholde alle eiendeler, de kan protestere, marsjere i gatene, kritisere statsministeren og regjeringen, men aldri kritisere landets president. Det ble den røde linjen, forteller han. Og kaller det for en faustian pakt og refererer til Johann Faust som er hovedpersonen i en tysk legende fra reformasjonstiden som inngår en pakt med djevelens sendebud og vil gi djevelen sin sjel hvis han vil tjene ham en tid.
Tapiola tror ikke FNPR tør gå over denne røde linjen med å kritisere presidenten, selv midt i en krig. Så gjenstår det å se hvor langt deltakerne i debatten i ITUC digitale styremøte går i dag.
Uansett vil det svi hardt i lommeboka om FNPR, som utgjør nesten halvparten av ITUCs medlemmer, trekker seg ut, eller om Ukrainas fagbevegelse går ut.
Nina Hanssen