Krigen i Ukraina:
Russisk LO må kastes ut av europeisk fagbevegelse, krever FH-topp i Danmark
Dansk LO krever at den største russiske fagbevegelsen tar avstand fra invasjonen i Ukraina. Hvis ikke, vil de miste sitt medlemskap i den europeiske faglige samorganisasjonen.
Leder av danske FH, Lizette Risgaard, vil kaste russisk LO ut av europeisk fagbevegelse.
FHO
helge@lomedia.no
Det er Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i Danmark, som tilsvarer norsk LO, som har gjort vedtak om dette på bakgrunn av det de kaller helt uhørte beskyldninger fra den russiske fagbevegelse om blant annet «nazifisering» av den ukrainske regjeringen og deres støtte til invasjonen.
FH appellerte allerede fredag til den russiske landsorganisasjon FNPR om å bruke sin innflytelse overfor president Putin til å stoppe krigen.
Leder av internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, bekrefter overfor FriFagbevegelse at også LO – som andre nordiske landsorganisasjoner – vurderer sitt forhold til den russiske landsorganisasjonen FNPR.
– Vi ønsker å samordne dette på nordisk nivå og vurderer nå hva vi skal gjøre med vårt samarbeid med russisk fagbevegelse, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.
Russisk LO støtter invasjonen i Ukraina: – Svært skuffende, mener LO i Norge
Samme språkbruk
Lizette Risgaard, leder i FH, mener den russiske fagbevegelsen bruker samme språkbruk som Putin.
Uttalelsen fra FNPR slutter med ordene «Hitler og Zelensky kommer og går, men internasjonal solidaritet mellom arbeiderne består. Fred til landene, til kamp mot nasjonalfascistene».
– Den russiske invasjon i Ukraina er det rene galimatias og den russiske regjering forbryter seg mot alt internasjonalt samarbeid bygger på. Invasjonen har voldsomme konsekvenser for den ukrainske befolkningen som står ansikt til ansikt med en reell katastrofe, sier Lizette Risgaard i en pressemelding.
– Uttalelsene er fullstendig uforenlig med å være medlem av lønnsmottakernes internasjonale fellesskap i ETUC (eller DEFS som LO i Norge bruker), legger hun til.
Derfor stiller FH den russiske fagbevegelsen overfor følgende ultimatum: Enten ta avstand fra invasjonen, eller suspenderes fra de internasjonale faglige organisasjoner de er medlem av.
– Det forventer jeg at resten av ETUC er enige med oss i, sier Lizette Risgaard.
Stanislav slit på jobb i Trondheim: – Eg ville helst dratt tilbake for å hjelpe vennane mine med å forsvare Ukraina
Klart største
FNPR er den klart størst fagorganisasjonen i Russland, med rundt 20 millioner medlemmer (ifølge ETUC).
De slapp inn i ETUC i 2000, men organisasjonen har hele tida hatt et nært forhold til dagens russiske ledelse, ifølge Espen Løken.
De siste årene har han jobbet som rådgiver i Industri Energi, der han har vært spesielt opptatt av internasjonale fagforeningsspørsmål gjennom arbeidet med Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter.
Debatt: «Russisk fagbevegelse er splittet om Ukraina»
En annen konføderasjon i Russland, KTR har gått aktivt ut mot invasjonen.
KTR er også tilsluttet ETUC.
Løken kjenner godt til forholdene rundt russisk fagbevegelse.
– KTR er riktignok mindre med sine 2,1 millioner medlemmer, og har i flere år blitt trakassert av regimet. KTR har nært samarbeid med, og har vært aktive støttespillere til, blant annet den uavhengige kasakhstanske og belarussiske fagbevegelsen som begge har fått «Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter», sier Espen Løken.
LO gir en million til hjelpearbeidet i Ukraina: Ber alle brette opp ermene og bidra
Gikk ut mot Putin
KTR gikk tidlig ut mot Putins invasjon av Ukraina. 25 februar kom de med følgende uttalelse:
«Vi er overbevist om at alle uenigheter og motsetninger – uansett hvor dype og langvarige – må løses ved forhandlinger, på grunnlag av god vilje og overholdelse av prinsippet om verdensfred. Denne visjonen har vært en integrert del av det globale og antimilitaristiske synet til arbeiderbevegelsen i mer enn et århundre, og har blitt realisert gjennom etableringen av internasjonale institusjoner og mekanismer som har til oppgave å sikre fred».
KTR bemerker med stor bitterhet at det er arbeidsfolk på begge sider, som lider som et direkte resultat av militær konflikt.
«En intensivering av konflikten truer med et ødeleggende sjokk for våre nasjoners økonomier og sosiale støttesystemer, og et fall i arbeidernes levestandard. Det vil åpne døra for en massiv bølge av brudd på arbeidende borgeres arbeidstakerrettigheter».
De uttrykker sin tro på behovet for å stoppe militæraksjonen så raskt som mulig, og en fredelig dialog og sameksistens mellom de multinasjonale folkene i Russland og Ukraina.
– For oss kan dette virke som en forsiktig uttalelse. Men med tanke på den politiske situasjonen i landet er det en kraftfull uttalelse, som provoserer Putin sterkt.
Lederen, Boris Kravchenko, forventer selv å bli angrepet av Putin etter denne uttalelsen, sier Løken etter å ha snakket med ham selv.
Reagerte sterkt
Lederen av LOs internasjonale avdeling, Liv Tørres, har også reagert sterkt på at russisk LO bruker så kraftig språk til støtte for invasjonen. Det har også skapt ringvirkninger og reaksjoner i hele den internasjonale fagbevegelsen, kan hun fortelle.
Tørres registrerer at russisk LO har endret språkdrakten noe i senere uttalelser, men de står like fast på at de støtter invasjonen.
Norsk LO har hatt et samarbeid med FNPR, men vil nå drøfte dette etter utspillet fra FH.
– Det er en sterk mobilisering både i internasjonal og europeisk fagbevegelse til støtte for folket i Ukraina. Det er en krystallklar fordømmelse av invasjonen og det som er et overtramp både mot folkeretten og Ukrainas selvråderett, sier Tørres til FriFagbevegelse.