Flere frykter at konfliktnivået rundt LGBT+-rettigheter vil vokse i FN-organisasjonen ILO. (Illustrasjonsbilde).
Yiannis Kourtoglou/Reuters/NTB
FN
Skeives rettigheter skapte splittelse og kaos i FN-organisasjon
For aller første gang var det tvil om FNs arbeidsorganisasjon ILO skulle få vedtatt et budsjett. Alternativet ville gitt bråstopp for organisasjonen.
helge@lomedia.no
I etterdønningene av Russlands angrep på Ukraina har det vokst fram tydeligere politiske og geopolitiske skillelinjer som spiller inn også i ILO-sammenheng.
Det fortalte lederen av internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, før årets ILO-konferanse.
Hun kunne knapt fått mer rett.
ILO er FNs eneste organisasjon som har et trepartssamarbeid bestående av representanter fra regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere.
Polariseringen og uenigheten gikk så langt at det var tvil om organisasjonen i det hele tatt ville få vedtatt et budsjett på årets konferanse.
Uten et vedtatt budsjett ville rett og slett International Labour Organisation (ILO) – FNs arbeidslivsorganisasjon – stått på bar bakke.
LHBT-personer
For å få vedtatt budsjettet, ble det lagt politisk press på aktørene som truet med å stemme mot budsjettet.
Bakgrunnen for striden var dyp uenighet om skeives rettigheter.
I budsjettet ligger det formuleringer knyttet til kampen mot diskriminering, inkludert diskriminering av LHBT+-personer.
Denne teksten nektet de afrikanske og arabiske myndighetsrepresentantene å godta, med full støtte fra blant annet Russland.
Et krisemøte reddet budsjettet. Her ble det enighet om et tilleggsnotat som tilfredsstilte de som truet med å stemme mot budsjettet.
Tilleggsnotatet man ble enige om, forteller hvorfor dette punktet oppfattes som vanskelig for enkelte land.
Tegn på tilspissing
Liv Tørres mener uenigheten er et tegn på at ting tilspisser seg i ILO, både mellom partene i arbeidslivet, men også geopolitisk.
– Dette er svært bekymringsfullt. Afrikanske land står skulder til skulder. Sør-Afrika, som tidligere har stått tungt for menneskerettighetene, er i ferd med å bli mindre liberale enn tidligere. Også de arabiske landene ville ha rettighetene til skeive ut. Og denne gruppen av arabiske og afrikanske land får altså backing fra Russland, som ser muligheten til å bygge sterkere støtte i det globale sør, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.
Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling. (Arkiv)
Martin Guttormsen Slørdal
– Dette betyr to ting: Rettighetene til skeive er under økende press. I tillegg har vi den geopolitiske situasjonen, poengterer hun.
«Århundrets» tale
Den canadiske arbeidsministeren Seamus O'Regan sjokkerte ILO-forsamlingen med det Liv Tørres kaller en «sinnssykt god tale» under konferansen – i positiv forstand.
Han skulle egentlig ikke være på konferansen i det hele tatt, men hørte at ILOs budsjett var under press, og var klar over grunnen til det. Han kastet seg rundt, reiste til Genève, og skrev seg på talerlisten.
«Jeg er veldig glad for at jeg er her, men jeg kunne også ønsket at min mann kunne vært her», sa han.
«Min kjærlighet til mannen min vil aldri igjen bli forhandlet av en regjering. Og jeg vil aldri la det bli forhandlet bort eller fornedret av noen på dette stedet, eller hvor som helst», sa han på møtet.
Canadas arbeidsminister, Seamus O'Regan. (Arkiv)
Blair Gable/Reuters/NTB
Du kunne høre en knappenål falle da han sa det, forteller Tørres.
Klar melding
«Jeg er Canadas arbeidsminister, jeg er homofil og jeg er gift. Jeg kunne ikke jobbet, jeg ville blitt fengslet, eller blitt dømt til døden hvis jeg tilfeldigvis hadde vært født i noen av medlemslandene før meg (på talerstolen, red.anm.), var hans melding til ILO-konferansen.
O'Regan påpekte at ILO har en plikt til å beskytte grupper som er mest utsatt for utnyttelse på arbeidsplassen.
Talen hans ble avbrutt av applaus flere ganger.
Splittet ILO
Budsjettet som til slutt ble vedtatt, forplikter altså FN-organet til å innføre tiltak for å «forhindre diskriminering og ekskludering basert på seksuell legning og kjønnsidentitet».
Ugandas president Yoweri Museveni godkjente nylig en av verdens strengeste lover mot LHBT+-personer, som blant annet vil gjøre at «homoseksuelle handlinger» kan straffes med døden.
Russland har blant annet lover som kriminaliserer «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle forhold» rettet mot barn.
Senere er det vedtatt at dette også skal gjelde mot voksne.
Vestlige land på ILO-konferansen motsatte seg imidlertid å endre ordlyden i teksten, fordi de mener det vil sende et bekymringsfullt signal til LHBT+-personer i en tid der deres rettigheter trues i flere land.
Tok søkelyset
Kommunikasjonsrådgiver i FN-sambandet, Iselin Danbolt, var til stede på kongressen og opplevde hvor stor plass denne striden tok også utenfor konferansesalen.
Hun mener det er trist at striden rundt diskriminering, LHBT+ og menneskerettigheter tok søkelyset vekk fra det som skulle være hovedsaken på kongressen, nemlig sosial rettferdighet.
– Jeg frykter at disse debattene i ILO-systemet bare vil bli større og større. Men vi er lettet over at det ordnet seg med budsjettet til slutt, sier hun til FriFagbevegelse.
Det endelige budsjettet ble på 885 millioner dollar.
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox