JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny jobb

Slik er de nye reglene for prøvetid

1. juli ble reglene for prøvetid endret. Her er det du trenger å vite.
I prøvetiden har både arbeidstaker og arbeidsgiver en oppsigelsesfrist på 14 dager.

I prøvetiden har både arbeidstaker og arbeidsgiver en oppsigelsesfrist på 14 dager.

Colourbox.com

ragnhild@lomedia.no

Hva er prøvetid?

Hensikten med prøvetid er at både den nyansatte og arbeidsgiver skal få muligheten til å teste ut arbeidsforholdet i oppstarten.

Arbeidsgiver får anledning til å vurdere om den ansatte passer i jobben og har kompetansen som trengs. Mens den ansatte får teste om hen trives med arbeidsplassen og arbeidsoppgavene.

I denne perioden gjelder en kortere oppsigelsesfrist og ikke fullt så strenge krav til oppsigelse som etter at prøveperioden er avsluttet.

Hvordan skal prøvetid avtales?

Arbeidsmiljøloven slår fast at prøvetid må avtales skriftlig. Hvor lang prøvetiden skal være, må også fremgå av kontrakten.

Må alle nyansatte gjennom en prøvetid?

Nei, det er ingen automatikk i det. Prøvetid må avtales.

Prøvetid kan avtales både for faste og midlertidige stillinger.

Hvor lang kan prøvetiden være?

Makstid er seks måneder. Det fremgår av arbeidsmiljølovens § 15–6 (3).

Man kan avtale prøvetid på inntil seks måneder enten stillingen er fast eller midlertidig.

Men er du ansatt i en midlertidig stilling, skal prøvetiden ikke overstige mer enn halvparten av varigheten på ansettelsesforholdet. Har du fått et vikariat på ti måneder, skal prøvetid altså ikke vare lenger enn fem måneder.

Hva hvis den ansatte blir syk, eller har annet fravær i prøvetiden?

Dersom arbeidstakeren har hatt fravær i prøvetiden, kan prøvetiden forlenges.

Men det er ikke lov å forlenge prøvetiden lenger enn det den ansatte faktisk har vært borte. Har du vært borte i én måned, kan prøvetiden altså forlenges med én måned.

Prøvetiden kan ikke forlenges dersom det er arbeidsgiveren som er skyld i fraværet.

Dessuten må arbeidsgiver ved ansettelsen ha gitt skriftlig informasjon til den nyansatte om adgangen til å forlenge prøveperioden. Og arbeidsgiver må orientere skriftlig om forlengelsen innen prøvetiden er over. 

Hva hvis den ansatte begynner i ny stilling på samme arbeidsplass? Kan det avtales ny prøvetid da?

Dersom arbeidstaker skal fortsette i samme stilling eller i en stilling som er lik den han eller hun har hatt i virksomheten, kan det ikke avtales ny prøvetid.

Her er det imidlertid et unntak: Om du skal over fra midlertidig til fast stilling, kan du avtale ny prøvetid dersom den tida du allerede har vært ansatt og ny prøvetid til sammen ikke overstiger seks måneder.

Altså: Hvis den ansatte har hatt et vikariat på fire måneder, og så blir tilbudt fast stilling, kan arbeidsgiver avtale to måneders prøvetid i kontrakten. Den samlede tiden blir da seks måneder.

Om den ansatte begynner i en ny stilling hos samme arbeidsgiver med store endringer av arbeidsoppgaver, kan arbeidsgiver vurdere om det er grunnlag for ny prøvetid.

Dette er det opp til arbeidsgiver å argumentere for, fastslår Arbeidstilsynet.

Kan arbeidstaker sies opp i prøvetiden?

Ja. Hensikten med prøvetid er jo at både arbeidsgiver og arbeidstaker skal få prøve ut arbeidsforholdet. Derfor er terskelen for oppsigelse litt lavere enn ellers.

I tillegg til de vanlige reglene for saklig oppsigelse, sier arbeidsmiljøloven § 15-6 (1) at arbeidsgiver kan si opp den nyansatte i prøvetiden på bakgrunn av arbeidstakers «tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet». 

Arbeidsgiver må imidlertid ta hensyn til den nyansattes manglende arbeidserfaring.

Det er også en forutsetning at den ansatte har fått nødvendig veiledning og opplæring i løpet av prøvetiden, og dermed en mulighet til å forbedre seg.  

I prøvetiden har både arbeidstaker og arbeidsgiver en oppsigelsesfrist på 14 dager, med mindre noe annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale.

Kilder: Arbeidstilsynet, LO

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse