JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og NHO ber regjeringen følge opp budsjettvedtak om sluttvederlagsordningen

Stortinget reddet sluttvederlagsordningen, men Svenn Erik (60) venter fremdeles

17. desember vedtok Stortinget at Nav-ytelser likevel ikke skal avkortes ved mottatt sluttvederlag. To måneder senere vet ikke Nav hvordan dette skal ordnes.
Svenn Erik Berrefjord (60) fikk tidenes skattesjokk da han ble syk og måtte slutte i jobben.

Svenn Erik Berrefjord (60) fikk tidenes skattesjokk da han ble syk og måtte slutte i jobben.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

– Det er håpløst at det skal ta så lang tid, sier tidligere platearbeider Svenn Erik Berrefjord (60).

Han er en av dem som i fjor fikk beskjed om at han måtte betale skatt for sluttvederlaget han fikk fordi han ble syk og ufrivillig mistet jobben.

Han fikk også kutt i uføretrygda.

Berrefjord satt igjen med rundt 23.000 kroner av sluttvederlaget på 75.000 kroner. Skatten var på over 26.000 og kuttet i uføretrygda på over 25.000, rapporterte Magasinet for fagorganiserte i fjor.

I fjor ble sluttvederlagsordningen for første gang skattlagt som inntekt. Det ga et kraftig fratrekk i uføretrygda. Nav har gitt beskjed om at regningen kommer neste høst.

Svenn Erik Berrefjord har kontaktet sitt lokale Nav-kontor for å få svar på hva som skjer med saken hans etter at Stortinget vedtok at Nav-ytelser likevel ikke skal avkortes.

– Saken min er ennå til behandling, har jeg fått beskjed om, sier han til FriFagbevegelse.

Det er usikkert om Stortingets vedtak får betydning for de som fikk sluttvederlaget sitt utbetalt i fjor, ifølge Nav.

Få nyhetsbrevet vårt

Både NHO og LO vil ha lovendring

Nå har LO og NHO sendt et brev til Arbeids- og sosialdepartementet for å få fortgang i arbeidet med å følge opp vedtaket i Stortinget.

Første nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken og direktør i NHO, Svein Oppegaard, mener det gir behov for en lovendring.

– Det er viktig for LO og NHO som har framforhandlet avtalen om tariffestet sluttvederlag, også etter skatteomleggingen av 2016, at regjeringen følger opp budsjettvedtaket gjennom forslag til nødvendige lovendringer, heter det i brevet som er sendt Arbeidsmarkedsavdelingen i Arbeids-. og sosialdepartementet.

Selv om budsjettvedtaket gjelder fra 2017, mener de to at det er naturlig i lovsaken også å vurdere at videreføringen av ordningen med å unnlate avkortning slik den gjaldt i 2015 og tidligere, blir gjort gjeldende allerede fra 2016.

Omdiskutert endring

Sluttvederlag er en særskilt, tariffestet ordning som skal lette situasjonen for arbeidstakere som mister jobben sent i karrieren, men som ikke er gamle nok til å få Avtalefestet Pensjon (AFP). Ytelsen starter på 20.000 kroner ved 50 års alder og stiger gradvis til 80.000 ved AFP-alder, før den faller fram mot fylte 66 år.

Ordningen ble endret gjennom det borgerlige budsjettforliket i 2015, som slo fast at sluttvederlag skulle anses som lønn og dermed skattes av. Dette grepet åpnet imidlertid også for kutt i Nav-ytelser som dagpenger og arbeidsavklaringspenger.

LO og den rødgrønne opposisjonen mente dette undergravde hele ordningen og slo fast at vinningen da ville gå opp i spinningen.

Direktør Svein Oppegaard i NHO (nærmest) står sammen med LO i denne saken.

Direktør Svein Oppegaard i NHO (nærmest) står sammen med LO i denne saken.

Helge Rønning Birkelund

I en merknad fra Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre erkjente man at skatteplikten kunne ha utilsiktede konsekvenser for ulike trygdeytelser. De fire partiene ba derfor regjeringen utrede konsekvenser og vurdere behov for endringer i trygderegelverket.

Regjeringen foreslo likevel ikke noen endring om dette da de la fra budsjettforslaget i fjor, men led nederlag ved budsjettbehandlingen i Stortinget i desember.

Venstre og KrF slo fast at Nav-ytelser ikke skal avkortes mot sluttvederlag.

– Nå blir det opp til regjeringen å følge opp Stortingets vedtak, skrev leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (Krf), i en tekstmelding til LO-Aktuelt etter behandlingen. Arbeiderpartiet ville at sluttvederlaget også skulle bli fritatt for skatt, men fikk ikke flertall for det.

Under den blå regjeringen har den økonomiske ulikheten i Norge skutt i været

I det blå hva som skjer

Nå har det gått to måneder, og fortsatt er det stor usikkerhet om hvordan ordningen skal gjennomføres. På sine egne nettsider skriver Nav: «Det er ikke klart om vedtaket får betydning for sluttvederlag utbetalt før 01.01.2017.

Sluttvederlagsordningen avventer nå den praktiske implementeringen av vedtaket hos NAV. Mottakere som har fått avkortning bes henvende seg til sitt lokale NAV-kontor. Bakgrunnen for avklaringen er usikkerhet rundt reglene etter fjerningen av skattefritaket for sluttvederlag».

Tor-Arne Solbakken ber Siv jensen og regjeringen følge opp budsjettvedtaket i Stortinget om sluttvederlagsordningen.

Tor-Arne Solbakken ber Siv jensen og regjeringen følge opp budsjettvedtaket i Stortinget om sluttvederlagsordningen.

LO-Aktuelt

Ordningen er et spleiselag mellom arbeidsgiver og arbeidstaker hvor skattefritaket har vært statens bidrag. Den gjelder for arbeidstakere mellom 50 og 67 år som mister jobben på grunn av nedbemanning, konkurs eller sykdom. Gjennom årenes løp er det betalt inn store beløp i ordningen som kom til gjennom tariffoppgjøret så langt tilbake som på 60-tallet.

Sluttvederlagsordningen kom til verden under tariffoppgjøret så langt tilbake som i 1966, da liberaleren Ole Myrvoll fra Venstre var finansminister.

– Hvis Stortinget hadde gjennomført regjeringens forslag ville hele ordningen falt i grus. Det er ikke noe poeng å motta sluttvederlag hvis alt forsvinner i redusert Nav-støtte, mener Tor-Arne Solbakken, som er styreleder for ordningen.

Sluttvederlag-smell for Erna og Siv

Svenn Erik ble syk og måtte slutte i jobben - nå får han tidenes skattesmell

Dette er sluttvederlagsordningen

• Sluttvederlag gis til arbeidstakere som ufrivillig må slutte i arbeid, helt eller delvis, på grunn av sykdom, konkurs eller nedbemanning.

• Arbeidstakeren må ha fylt 50 år, men ikke 67 år ved beregnet sluttdato. I tillegg følger flere underkriterier.

• Rett på AFP? Da får du ikke sluttvederlag.

• Er en del av tariffavtalen som en avtale mellom LO og NHO, hvor bedriftene betaler inn en premie til sluttvederlagsfondet.

• Størrelsen varierer fra 20-80.000 kroner etter søkerens alder ved sluttdato.

• I fjor ble det innvilget 1374 sluttvederlagssøknader

For mer informasjon, se

sluttvederlag.no

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse