Pensjon
Svenskene kan få høyere pensjon om politikerne vil
Det statlige pensjonssystemet i Sverige går med overskudd. Nå må politikere bestemme hva pengene skal brukes til.
En ny rapport viser at svenske pensjonister aldri har hatt det bedre økonomisk.
Colourbox
sym@lomedia.no
Sverige har så langt satt av 1.200 milliarder kroner for å dekke løpende pensjonskostnader. Nå viser det seg at det er mer penger enn det er behov for, melder SVT.
Det er naturlig at pengene brukes til å øke nivået på den statlige pensjonen, tilsvarende den norske folketrygden. Det kan skje fra 2024 og en eventuell økning vil være liten.
I framtida kan det derimot dreie seg om større beløp hvis prognosene slår til.
Overrasker mange
Så langt har bekymringen vært at systemet går med underskudd. I 2010 ble det derfor foretatt innstramninger for å sikre bærekraften. Nå viser det seg at utfordringen blir et overskudd også i årene som kommer.
Ved underskudd og en krympende samfunnsøkonomi ligger det inne en brems i dagens system. Det innebærer at pensjonene da vil kuttes. Noen tilsvarende mekanisme finnes ikke ved overskudd.
Nå er det opp til regjeringen å bestemme hva som skal skje med overskuddet.
Norge: Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
To årsaker
Utregninger fra Socialdepartementet viser at utviklingen de neste årene også vil være positive. Det skyldes at årskullene tilsier flere i arbeid i forhold til antall eldre. Den andre er en forventet god avkastning på forvaltningen av pengene.
En ny rapport viser at svenske pensjonister aldri har hatt det bedre økonomisk. Kjøpekraften har de siste 30 årene økt mer enn for svenske arbeidstakere, ifølge SVT.
Men det er grupper som sliter. Det gjelder spesielt lavlønte og mennesker som av forskjellige årsaker har gått tidlig av med pensjon. Det er også en gruppe på rundt 10 prosent av arbeidsstyrken som ikke har en tjenestepensjon og bare må klare seg med den statlige pensjonen.
Svenske arbeidstakere betaler 18,5 prosent av sin pensjonsgivende inntekt til det statlige pensjonssystemet.
Pensjon: Bengt (58) vurderte å gå av som 62 åring. Så sjekket han pensjonskontoen sin