JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MeToo i fagbevegelsen

Tillitsvalgte: – LO er for utydelig om leder-sex

Etter saken som rystet LO-kongressen, krever tillitsvalgte strengere regler mot å «ligge nedover».
Tillitsvalgte krever LO tydeligere på banen etter MeToo-saken forut for ledervalget i 2025.

Tillitsvalgte krever LO tydeligere på banen etter MeToo-saken forut for ledervalget i 2025.

Brian Cliff Olguin

Saken oppsummert

anne.siri@lomedia.no

– Saken har allerede skadet LOs omdømme. Vi som arbeiderbevegelse har et gedigent ansvar for å rydde opp i det som har skjedd, sier Axel Fjeld.

Fjeld er hovedtillitsvalgt for Entur landsforening i Norsk Jernbaneforbund og sitter i regionrådet i LO Vestland. Han er kritisk til LOs håndtering av saken som preget LO-kongressen.

Jørn Eggum, daværende leder i Fellesforbundet, trakk kandidaturet sitt som ny LO-leder rett før han kunne blitt valgt på LO-kongressen 2025. Det skjedde etter at TV2 i april avslørte lederkandidatens hemmelige forhold til en tillitsvalgt lengre ned i organisasjonen.

I juni sa han fra seg ledervervet i Fellesforbundet. Etter hvert har det kommet fram at Eggum har hatt forhold til flere kvinner i fagbevegelsen.

LO-lederen via LOs informasjonsavdeling har blitt forelagt kritikken fra de tillitsvalgte i denne saken. Vi har fått til svar at hun den seneste uken ikke har hatt anledning til å svare.

Savner opprydding

Axel Fjeld fortsetter:

– Oppvasken bør ikke tas bare av ledelsen i niende etasje på Youngstorget. De som varsler om kritiske forhold, bør få være med i oppryddingen. Det er de som har skjønt det, sier Fjeld.

Axel Fjeld, Hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund og rådsmedlem i LO Vestland

Axel Fjeld, Hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund og rådsmedlem i LO Vestland

Leif Martin Kirknes

Fjeld beskriver LO som en makttung organisasjon med gamle strukturer som henger igjen i veggene. MeToo må tas på alvor, mener han. Han mener at LO som helhet har manglet en bevissthet om maktubalanse i organisasjonen og det å «ligge nedover» i systemet.

LO-leder Kine Asper Vistnes fastslo i Politisk kvarter på NRK at LO ikke har noe forbud mot å ligge nedover.

Forelskelse bør være lov, mener Axel Fjeld, men han etterlyser noen tydeligere regler for en organisasjon som LO.

– Selv med samtykke mellom partene kan det fortsatt være en maktubalanse. Den konsekvensen ser vi til det fulle nå. Det er vanskeligere å si nei til folk med makt, sier Fjeld.

Innrømmet feil

Jørn Eggum har selv erkjent forholdene og at han gjort feil. På Facebook skrev han blant annet følgende:

«Ved flere tilfeller har jeg vist dårlig dømmekraft og rolleforståelse. Jeg har hatt upassende forhold til tillitsvalgte og sendt upassende meldinger til andre kvinner. Det er kritikkverdig og noe jeg angrer på og beklager».

Og videre:

«Jeg innser i ettertid at meldingene ikke bare var upassende, men også innebærer brudd på Fellesforbundets etiske retningslinjer.»

Både LO og Fellesforbundet har i ettertid sagt at de skal gå gjennom rutiner og retningslinjer. 

– Svekker omdømme og grasrotarbeid

Åse-Kari Kobbersletten er nestleder i Fellesorganisasjonen (FO) Innlandet. Hun har vært LO-medlem og tillitsvalgt i over tretti år.

I likhet med Axel Fjeld mener hun det er særlig viktig å se på relasjoner med skjeve maktforhold.

– Tydelige retningslinjer om seksuell trakassering og overgrep er bra, men ikke nok. Forbundene må også ha retningslinjer som handler om interne relasjoner med skjeve maktforhold, sier Kobbersletten.

Åse-Kari Kobbersletten, nestleder i FO Innlandet

Åse-Kari Kobbersletten, nestleder i FO Innlandet

Simen Aker Grimsrud

Samtlige LO-forbund må sikre tydelige retningslinjer om hvordan de definerer misbruk av makt og posisjon når det innledes seksuelle eller romantiske situasjoner, krever Kobbersletten.

Hun presiserer at hun ikke uttaler seg på vegne av organisasjonen, men med utgangspunkt i egen erfaring og det hun opplever i samtaler med andre tillitsvalgte rundt denne saken.

Tausheten fra LO har vært uheldig, mener hun. Den vanskeliggjør både muligheten til å ivareta de som utsettes for noe uønsket, og den som får rettet beskyldninger mot seg.

– LO-ledelsen må kommunisere hva som er LOs retningslinjer og hva som er gangen i slike saker. Det kan de fint gjøre uten å gå direkte inn på den enkelte saken, men noe må de kunne si.

Det handler ikke minst, mener hun, om å signalisere hva man kan forvente dersom man sier fra. Ellers kan det bli et problem for rekruttering og grasrotarbeid. Hun mener vårens sak forverrer LOs omdømme.

– Varsler skal tas tak i. De som sier ifra skal tas på alvor. Det skal være trygt å være kvinne i fagbevegelsen, sier hun.

Skjeve maktforhold

LO-leder Kine Asper Vistnes har sagt til NRK at det skal være trygt å varsle i fagbevegelsen og at arbeidet mot trakassering og mobbing må pågå hele tiden. Rutiner og retningslinjer skal ikke være noen hvilepute. Hun sier at alle, uansett alder og kjønn, skal føle seg trygge.

Kobbersletten mener Asper svarte bra for seg i intervjuet, selv om hun skulle ønske at dette kom før.

– Men det viktigste er at hun er så tydelig, sier Kobbersletten.

Hun mener det er et tankekors at kvinner som har snakket med media om denne aktuelle saken, har uttrykt mistillit til varslingsorganene i egne forbund.

– Spørsmålet må være hvordan vi kan forbedre varslingsrutinene våre på en måte som gjør at folk bruker dem, sier Kobbersletten.

– Blir for spakt

Menn har et spesielt ansvar for å si ifra og for å beskytte kvinner i fagbevegelsen. Det mener Fellesforbundet-tillitsvalgt for hotell- og restaurantarbeidere i Bergen, Djevat Hisenaj.

Han mener både LO og Fellesforbundet burde lagt seg flate etter avsløringene.

– Jeg har ikke sett noen som har tatt klar og tydelig avstand. Det blir for spakt. Hele organisasjonen burde sagt klart ifra om at det er nulltoleranse for denne typen oppførsel. Også for å gi framtidige varslere mer trygghet. Medlemmene våre krever tydelighet, sier Hisenaj.

Djevat Hisenaj, tillitsvalgt i Fellesforbundet

Djevat Hisenaj, tillitsvalgt i Fellesforbundet

Roy Ervin Solstad

Han mener LO ikke har tatt et grundig nok oppgjør med seksuell trakassering.

– Det er mulig jeg er litt for personlig moralsk, men dette må vi tåle å snakke om. Neste gang kan det være vår egen datter som rammes. Dette er ikke greit i fagbevegelsen, sier Hisenaj. 

Saken

I januar gikk Fellesforbundets forbundsstyre til det drastiske skrittet å sette hotell- og restaurantavdelingen i Oslo, avdeling ti, under administrasjon. Styret ble avsatt, inkludert leder Merethe Solberg.

Bakgrunnen var årelange konflikter i avdelingen.

Forbundsleder Jørn Eggum prøvde å framforhandle en egen sluttavtale med Solberg, som hun takket nei til. Senere sto Solberg fram i et intervju med TV 2 og fortalte at de to hadde hatt et seksuelt forhold over flere år.

Eggum hadde ikke varslet forbundsstyret om dette. Solberg har siden saksøkt Fellesforbundet og krever jobben tilbake.

Taus valgkomité

Jørn Eggums ekskone Natacha Vallebona Rivera er selv medlem av Fagforbundet. Hun har i intervju med Aftenposten uttalt at hun allerede for to år siden fortalte Fagforbundets leder Mette Nord om en tekstmelding på Eggums mobil fra en kvinne høyt oppe i LO-systemet. Rivera sier at hun tenkte at et sånt forhold kunne føre til habilitetsproblemer.

Lederkandidaten hadde ifølge artikkelen hatt relasjoner med flere kvinner i fagbevegelsen. Noen av dem har anonymt fortalt om dette i ulike medier.

Mette Nord ledet valgkomiteen foran LO-kongressen i mai. Nord fortalte, ifølge Rivera, at hun konfronterte både kvinnen og Eggum med opplysningene hennes, men at de begge avviste påstandene om et seksuelt forhold og hevdet meldingene dem imellom var feilsendte. Saken ble dermed lagt bort, ifølge TV2. 

Nord har utover dette ikke villet kommentere arbeidet i valgkomiteen.

Aftenposten opplyser også om at Mette Nord og Jørn Eggum har sittet sammen i Arbeiderpartiets sentralstyre siden 2017. Begge var med i håndteringen av MeToo-sakene i partiet i 2017 og 2018.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss