JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alkohol

Unge tillitsvalgte om alkohol i fagbevegelsen: – Vi har en kultur for å feste

Alida Johanne Domaas etterlyste en diskusjon om usunn drikkekultur i fagbevegelsen. Da ble det nesten helt stille fra hennes eget forbund. Nå får hun støtte fra andre unge tillitsvalgte.
Markus Hansen fra Heismontørenes Fagforening, Alida Johanne Domaas fra Industri Energi Ung (i midten) og Lone Lunemann Jørgensen fra NTL mener det er en kultur for at avgjørelser kan bli tatt der hvor alkoholen er i fagbevegelsen. Her nyter de hver sin alkoholfrie drikke.

Markus Hansen fra Heismontørenes Fagforening, Alida Johanne Domaas fra Industri Energi Ung (i midten) og Lone Lunemann Jørgensen fra NTL mener det er en kultur for at avgjørelser kan bli tatt der hvor alkoholen er i fagbevegelsen. Her nyter de hver sin alkoholfrie drikke.

Sissel M. Rasmussen

cathrine@lomedia.no

«Kan vi snakke om alkoholbruken i fagbevegelsen?» skrev Alida Johanne Domaas i en kronikk på FriFagbevegelse.no. Nestlederen i Industri Energi Ung ville åpne en samtale om hvor stor plass alkoholen har når tillitsvalgte og medlemmer samles. 

For selv om flere forbund strammet inn sine retningslinjer etter metoo, lever fortsatt drikkekulturen, ifølge Domaas.

– De gratis enhetene med alkohol forsvinner kanskje. Likevel skal man gå i baren en tur etter møtet. Man skal fortsatt ha den ølen til maten, pluss noen ekstra enheter etterpå, sier hun til LO-Aktuelt.

Debatt: «Kan vi snakke om alkoholbruken i fagbevegelsen?»

Støtte og stillhet

Etter at hun skrev kronikken, fikk hun mange støttende meldinger. Flest fra folk i andre forbund, og noen fra andre i ungdomsforbundet sitt.

Men fra moderforbundet Industri Energi har det vært nesten helt stille.

På en bar i Oslo sentrum får Domaas derimot støtte fra Lone Lunemann Jørgensen og Markus Hansen. Jørgensen er tidligere leder for NTL Ung, nå forbundssekretær i NTL. Hansen er leder for Heismontørenes Fagforening i El og IT Forbundet.

De har satt seg ned med hver sin alkoholfrie drikke.

Dette er et tema som er viktig at det blir snakket om. Ikke bare når det skal vedtas nye retningslinjer, sier Jørgensen.

Vanskelig å si nei

De tre har selv vært på samlinger med litt for mye alkoholrelatert moro om kvelden. Så mye at neste morgen har vært veldig tung.

– Det er jo fordi at det har vært vanskelig å si nei, fordi du blir eksponert for det. Du får noen bonger, du har det gøy på jobb, forteller Jørgensen.

Det er kanskje uproblematisk for en plasstillitsvalgt som er på samlinger i regi av forbundet en gang iblant. Men for de som er frikjøpt på fulltid, kan det bli flere slike arrangementer i uka. Da kan det fort bli mange flere enheter alkohol enn det som er sunt for helsa.

Vi må ha en kollektiv erkjennelse av at det kan være vanskelig å si nei til alkohol for ganske mange. Vi er bare vanlige folk, vi er ikke superhelter, sier Jørgensen.

Verken hun, Domaas eller Hansen vil være festbremser. De er ikke ute etter å bli kvitt all drikking på samlingene i fagbevegelsen. For det er jo sosialt og gøy å være på fest med kameratene sine.

– Jeg er jo ikke Guds beste barn. Jeg drikker jo, jeg også, sier Domaas.

Seksuell trakassering på sjøen: Full kollega tok Stina i skrittet 

Avgjørelser i baren

Men ett av problemene de tre tar opp, er de uformelle møtene som skjer over et glass i baren.

– Vi i fagbevegelsen har en kultur for å feste. Vi har en kultur for at avgjørelser også kan bli tatt der hvor alkoholen er. Det er udemokratisk og lite inkluderende for de som ikke drikker, sier Jørgensen.

De er også kritiske til at forbundene bruker penger som medlemmene har betalt i kontingent, til gratis alkohol på samlinger.

– Men så er det kanskje noen som ser på det som en belønning. At når du først er i et sånt verv som fulltidstillitsvalgt, så skal du få litt ekstra goder på den måten, sier Markus Hansen fra Heismontørenes Fagforening.

Fikk ikke gjennomslag

Selv kom han nylig med et forslag til El og IT Forbundets landsmøte i mars.

Han foreslo at det ikke bør spanderes alkohol på samlinger, med mindre det er i forbindelse med måltider, og at dette bør gjelde i alle ledd i forbundet.

Forslaget ble avvist av arbeidsutvalget. Hansen vurderte å gjenreise forslaget på forbundsstyremøtet. Men han vegret seg.

– Det blir upopulært å foreslå å fjerne alkohol fra bordet til tillitsvalgte og medlemmer som jobber så hardt. Jeg har ikke noe tro på at EL og IT Forbundet er klar for et sånt type forslag ennå, sier Hansen.

Jan Olav Andersen er forbundsleder i El og It Forbundet.

Han skriver i en epost til LO-Aktuelt at Hansens forslag er dekket av deres retningslinjer for aktiviteter i regi av forbundet sentralt.

– Våre lokale avdelinger er selvstendige enheter, også juridisk. Vi har ingen tradisjon for å pålegge de lokale ledd bestemte retningslinjer som vi vedtar sentralt. Det blir da oppfordret til å gjøre lignende vedtak lokalt. Markus sitt forslag bryter med dette og det er bakgrunn for innstillingen, skriver Andersen.

Jørgensen forsøkte på sin side å endre NTLs retningslinjer da hun ledet NTL Ung.

Forslaget gikk ut på at ingen av medlemmenes penger skulle brukes på alkohol. Det ble ikke vedtatt. Men NTL strammet inn på reglene for når forbundet kan spandere alkohol.

Åpen for diskusjon

Selv om Domaas sier hun har fått få tilbakemeldinger fra eget moderforbund på kronikken hun skrev, har flere i ledelsen i Industri Energi lest den.

Det skriver administrativ leder Martin Steen til LO-Aktuelt. Han skriver at forbundet har tydelige retningslinjer om alkohol på deres arrangementer. Han ønsker likevel en diskusjon velkommen.

– Industri Energi Ung har i en årrekke bidratt til gode diskusjoner i forbundet om dette temaet og har vært bidragsytere til å utvikle oss som organisasjon, også på dette området, skriver Steen.

En endring er på vei, tror både Domaas, Jørgensen og Hansen.

Men det kan virke som det finnes et generasjonsskille når det gjelder forholdet til alkohol, synes de.

– Man forventer at det er de unge som skal være raddiser og presse på for å endre politikken. Men vi venter jo på at en endring skal skje ovenfra. Det kan ta lang tid, sier Hansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse