Markus Hansen fra Heismontørenes Fagforening, Alida Johanne Domaas fra Industri Energi Ung (i midten) og Lone Lunemann Jørgensen fra NTL mener det er en kultur for at avgjørelser kan bli tatt der hvor alkoholen er i fagbevegelsen. Her nyter de hver sin alkoholfrie drikke.
Sissel M. Rasmussen
Alkohol
Unge tillitsvalgte om alkohol i fagbevegelsen: – Vi har en kultur for å feste
Alida Johanne Domaas etterlyste en diskusjon om usunn drikkekultur i fagbevegelsen. Da ble det nesten helt stille fra hennes eget forbund. Nå får hun støtte fra andre unge tillitsvalgte.
cathrine@lomedia.no
«Kan vi snakke om alkoholbruken i fagbevegelsen?» skrev Alida Johanne Domaas i en kronikk på FriFagbevegelse.no. Nestlederen i Industri Energi Ung ville åpne en samtale om hvor stor plass alkoholen har når tillitsvalgte og medlemmer samles.
For selv om flere forbund strammet inn sine retningslinjer etter metoo, lever fortsatt drikkekulturen, ifølge Domaas.
– De gratis enhetene med alkohol forsvinner kanskje. Likevel skal man gå i baren en tur etter møtet. Man skal fortsatt ha den ølen til maten, pluss noen ekstra enheter etterpå, sier hun til LO-Aktuelt.
Debatt: «Kan vi snakke om alkoholbruken i fagbevegelsen?»
Støtte og stillhet
Etter at hun skrev kronikken, fikk hun mange støttende meldinger. Flest fra folk i andre forbund, og noen fra andre i ungdomsforbundet sitt.
Men fra moderforbundet Industri Energi har det vært nesten helt stille.
På en bar i Oslo sentrum får Domaas derimot støtte fra Lone Lunemann Jørgensen og Markus Hansen. Jørgensen er tidligere leder for NTL Ung, nå forbundssekretær i NTL. Hansen er leder for Heismontørenes Fagforening i El og IT Forbundet.
De har satt seg ned med hver sin alkoholfrie drikke.
– Dette er et tema som er viktig at det blir snakket om. Ikke bare når det skal vedtas nye retningslinjer, sier Jørgensen.
Vanskelig å si nei
De tre har selv vært på samlinger med litt for mye alkoholrelatert moro om kvelden. Så mye at neste morgen har vært veldig tung.
– Det er jo fordi at det har vært vanskelig å si nei, fordi du blir eksponert for det. Du får noen bonger, du har det gøy på jobb, forteller Jørgensen.
Det er kanskje uproblematisk for en plasstillitsvalgt som er på samlinger i regi av forbundet en gang iblant. Men for de som er frikjøpt på fulltid, kan det bli flere slike arrangementer i uka. Da kan det fort bli mange flere enheter alkohol enn det som er sunt for helsa.
– Vi må ha en kollektiv erkjennelse av at det kan være vanskelig å si nei til alkohol for ganske mange. Vi er bare vanlige folk, vi er ikke superhelter, sier Jørgensen.
Verken hun, Domaas eller Hansen vil være festbremser. De er ikke ute etter å bli kvitt all drikking på samlingene i fagbevegelsen. For det er jo sosialt og gøy å være på fest med kameratene sine.
– Jeg er jo ikke Guds beste barn. Jeg drikker jo, jeg også, sier Domaas.
Seksuell trakassering på sjøen: Full kollega tok Stina i skrittet
Avgjørelser i baren
Men ett av problemene de tre tar opp, er de uformelle møtene som skjer over et glass i baren.
– Vi i fagbevegelsen har en kultur for å feste. Vi har en kultur for at avgjørelser også kan bli tatt der hvor alkoholen er. Det er udemokratisk og lite inkluderende for de som ikke drikker, sier Jørgensen.
De er også kritiske til at forbundene bruker penger som medlemmene har betalt i kontingent, til gratis alkohol på samlinger.
– Men så er det kanskje noen som ser på det som en belønning. At når du først er i et sånt verv som fulltidstillitsvalgt, så skal du få litt ekstra goder på den måten, sier Markus Hansen fra Heismontørenes Fagforening.
Fikk ikke gjennomslag
Selv kom han nylig med et forslag til El og IT Forbundets landsmøte i mars.
Han foreslo at det ikke bør spanderes alkohol på samlinger, med mindre det er i forbindelse med måltider, og at dette bør gjelde i alle ledd i forbundet.
Forslaget ble avvist av arbeidsutvalget. Hansen vurderte å gjenreise forslaget på forbundsstyremøtet. Men han vegret seg.
– Det blir upopulært å foreslå å fjerne alkohol fra bordet til tillitsvalgte og medlemmer som jobber så hardt. Jeg har ikke noe tro på at EL og IT Forbundet er klar for et sånt type forslag ennå, sier Hansen.
Jan Olav Andersen er forbundsleder i El og It Forbundet.
Han skriver i en epost til LO-Aktuelt at Hansens forslag er dekket av deres retningslinjer for aktiviteter i regi av forbundet sentralt.
– Våre lokale avdelinger er selvstendige enheter, også juridisk. Vi har ingen tradisjon for å pålegge de lokale ledd bestemte retningslinjer som vi vedtar sentralt. Det blir da oppfordret til å gjøre lignende vedtak lokalt. Markus sitt forslag bryter med dette og det er bakgrunn for innstillingen, skriver Andersen.
Jørgensen forsøkte på sin side å endre NTLs retningslinjer da hun ledet NTL Ung.
Forslaget gikk ut på at ingen av medlemmenes penger skulle brukes på alkohol. Det ble ikke vedtatt. Men NTL strammet inn på reglene for når forbundet kan spandere alkohol.
Åpen for diskusjon
Selv om Domaas sier hun har fått få tilbakemeldinger fra eget moderforbund på kronikken hun skrev, har flere i ledelsen i Industri Energi lest den.
Det skriver administrativ leder Martin Steen til LO-Aktuelt. Han skriver at forbundet har tydelige retningslinjer om alkohol på deres arrangementer. Han ønsker likevel en diskusjon velkommen.
– Industri Energi Ung har i en årrekke bidratt til gode diskusjoner i forbundet om dette temaet og har vært bidragsytere til å utvikle oss som organisasjon, også på dette området, skriver Steen.
En endring er på vei, tror både Domaas, Jørgensen og Hansen.
Men det kan virke som det finnes et generasjonsskille når det gjelder forholdet til alkohol, synes de.
– Man forventer at det er de unge som skal være raddiser og presse på for å endre politikken. Men vi venter jo på at en endring skal skje ovenfra. Det kan ta lang tid, sier Hansen.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB