LOs uttalelse om statsbudsjettet:
Velferdsstaten er truet hvis Norge fortsetter å kutte skattene, advarer LO
Her er åtte kritikkpunkter LO har mot forslaget til statsbudsjettet.
ADVARER: LO frykter at dersom finansminister Siv jensen foretar ytterligere kutt i selskapsskatten så kan det utløse en internasjonal konkurranse mot bunnen som vil ramme finansieringen av velferdsstaten.
Jan-Erik Østlie
sym@lomedia.no
I uttalelsen fra LO-sekretariatet advarer LO mot en internasjonal konkurranse om å ha den laveste selskapsskatten. LO har støttet en moderat nedtrapping av selskapsskatten fordi det norske nivået har vært høyere enn i andre nærliggende land. Skal Norge være et attraktivt land å investere i, kan ikke skattenivået være vesentlig høyere, lyder argumentet. I forslaget til statsbudsjett for 2019 foreslår regjeringen å redusere selskapsskatten til 22 prosent.
– Nedtrappingen er nå gjennomført. Videre nedtrapping av satsen tapper nå ut skattegrunnlaget for staten, og kan få andre land til å svare med ytterligere nedtrapping. Norge må styrke det internasjonale skattesamarbeidet for å unngå et slikt ras mot bunnen. Det utfordrer skattegrunnlaget og den finansielle bærekraften for velferdsstaten, skriver LO i sin uttalelse om statsbudsjettet.
• Måling viser massiv bompengemotstand
Mangler utjevning
LO er kritisk til at regjeringen fortsetter skattekuttene med samlet rundt 3,4 milliarder kroner. LO mener at folk flest får minimalt, samtidig som det bevilges for lite til fordeling og velferd for de som trenger det mest. LO etterlyser en mer målrettet innsats for utjevning.
Det understrekes også at skattelette til eierne ikke har bidratt til økte investeringer og vekst.
– I stedet investeres det i eiendom og verdipapirer, noe som blåser opp finansielle bobler og øker vanlige folks gjeld, skriver LO i uttalelsen.
Ytterligere syv punkter
På flere områder er LO kritisk til retningen og konkrete forslag i statsbudsjettet. Det gjelder blant annet:
• ABE-reformen – avbyråkratisering- og effektivitetskuttene svekker virksomheter som NAV, Skatt, fengsel, politi og Arbeidstilsynet.
• Det satses for lite på kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminaliteten, også her bidrar ABE-reformen negativt.
• Kommuneøkonomien må styrkes.
• Fritaket for merverdi på 350 kroner for netthandel utenfor Norge må fjernes.
• Reduksjonen i sukkeravgiften er ikke god nok og må også gjelde alkoholfrie drikkevarer. Det er behov for en samlet gjennomgang av disse særavgiftene.
• Color Line har i dag gode rammevilkår og endringene åpner for sosial dumping på ferger.
• Fagforeningsfradraget som taper verdi for det ikke lønnsjusteres.
– Regjeringen snakker varmt om betydningen av organisert arbeidsliv, men undergraver det gjennom skattepolitikken, fastslår LO-sekretariatet i sin uttalelse om forslaget til statsbudsjett for 2019.
• Her er lønna til norske ordførere. De tjener nesten 900.000 i snitt