– Vi trenger hjelp nå. Vi kan ikke bare vente og vente, for da blir skaden større, sier klubbleder Bjørn Hansson ved hjørnesteinsbedriften Dokka Fasteners.
Sissel M. Rasmussen
Høye strømpriser
Viktig lokalbedrift må permittere: – Norsk industri vil bli en gravplass uten strømhjelp
– Regjeringen må hjelpe industrien nå, sier klubbleder Bjørn Hansson ved Dokka Fasteners. 24 av hans kollegaer permitteres.
ragnhild@lomedia.no
sissel@lomedia.no
Bjørn Hansson hever ikke stemmen, men tonen er insisterende. I 20 år har svensken hatt sin arbeidsplass her, ved Dokka Fasteners i Innlandet.
Nå har klubblederen et budskap han ikke kan få sagt tydelig nok:
– Vi behøver hjelp.
Hansson mener det ikke bare er hjørnesteinsbedriften der han selv jobber som sliter med strømprisen:
– Regjeringen må hjelpe industrien nå. Hvis ikke vil norsk industri bli en gravplass, sier klubbleder Bjørn Hansson.
Dyrt å produsere
Det er utvilsomt et paradoks. Mens Norge og Europa skriker etter mer fornybar kraft, er det usedvanlig rolig i produksjonslokalene til Dokka Fasteners.
Industribedriften som leverer bolter til vindturbiner, skulle hatt fulle ordrebøker og hektiske dager. I stedet går produksjonen for halv maskin.
Årsak: Strømmen de trenger for å produsere boltene, er blitt for dyr.
Boltene som produseres her, selges til noen av verdens største vindmølleprodusenter. Selskaper som Vestas og Siemens. Nær 98 prosent går til eksport.
Sissel M. Rasmussen
18 permittert
Idet døra til den ene herdeovnen går opp, er det ikke vanskelig å forstå at industribedriften bruker mye strøm.
Inni det store rødglødende gapet er det nesten 900 grader. Her skal stålet herdes så boltene kan tåle alle de påkjenninger en bolt skal og må tåle.
Fra 2021 til 2022 ble strømkostnadene til Dokka Fasteners mer enn doblet. Likevel klarte bedriften å levere et positivt årsresultat.
Så kom 2023. Regjeringens strømstøtte ble avviklet, og fastprisavtalen som bedriften hadde, utløp.
– Framtiden til mange av oss er i fare, sier nestleder i Fellesforbundet-klubben, Torleik Bjørndal Larsen. Her styrer han galvaniseringsprosessen.
Sissel M. Rasmussen
De tilbudene bedriften fikk på nye fastprisavtaler, lå godt over det de trengte for å være konkurransedyktige, forteller administrerende direktør André Klaseie.
Dermed så Klaseie ingen annen utvei. 17. januar ble det sendt ut permitteringsvarsel til 24 ansatte. Per dags dato er 18 ansatte permittert. Ytterligere fem kommer til å bli permittert den nærmeste tiden.
Usikkerheten er vanskelig for mange, forteller de tillitsvalgte.
– Det er bekymringsfullt. Det er framtiden til mange av oss, som er i fare, sier nestleder i Fellesforbundet-klubben, Torleik Bjørndal Larsen.
Må legge på prisene
Ulempene ved å drive industri i Norge er mange, påpeker direktør André Klaseie. Transportkostnadene er høyere enn konkurrentenes. Det samme er arbeidskraftkostnadene.
Ja, de driver effektivt på Dokka. Men ikke så mye mer effektivt enn de tyske konkurrentene, påpeker han.
Det er de lave strømprisene som har vært bedriftens konkurransefortrinn. Nå er det fortrinnet visket ut. På grunn av de høye strømprisene har bedriften sett seg nødt til å øke prisene ut til kundene.
De ansatte tar permitteringene tungt, forteller klubbleder Bjørn Hansson. Bedriften har mange ansatte med lang fartstid.
Sissel M. Rasmussen
Boltene som produseres her, selges til noen av verdens største vindmølleprodusenter. Selskaper som Vestas og Siemens. Nær 98 prosent går til eksport. Det betyr at bedriften på Dokka er i internasjonal konkurranse med selskaper i blant annet Tyskland, Spania, Tyrkia og Kina.
– Vi har fått beskjed om at vi er altfor dyre, forteller Klaseie.
Dermed har ordrene tørket inn. De ansatte har gått fra fem skift til to og tre skift. For mange av de ansatte som ikke er permittert, betyr det tapt inntekt fordi de ikke får de samme skifttilleggene som før.
For enkelte innebærer det inntil 7.000 kroner mindre i måneden, forteller klubbleder Bjørn Hansson.
40 kilo tunge bolter
Da bedriften ble etablert i 1875, het den Kampen Skrue- og mutterfabrikk.
På 1970-tallet ble produksjonen flyttet til Dokka, og det er ikke lenger skruer og muttere, men gigantiske bolter til enorme vindturbiner, kraner og offshore installasjoner, som produseres i fabrikken.
I produksjonslokalene står kasse på kasse med bolter i alle slags størrelser. De største er 60 centimeter lange og veier om lag 40 kilo.
De største boltene veier rundt 40 kilo.
Sissel M. Rasmussen
Egentlig hadde Dokka-bedriften planer om å fullautomatisere produksjonen for enda større bolter til offshore havvind, men det vil kreve nye investeringer.
Og nye investeringer er det ikke rom for nå.
– Det er nesten merkelig. Det er jo dette vi skal satse på i Norge. Men skal vi sikre at leveransene til den nye grønne industrien faktisk kommer til å skje fra Norge, må regjeringen tørre å ta noen aktive valg, sier Klaseie.
For usikkert å binde seg
Etter at den siste fastprisavtalen utløp, har Dokka Fasteners kjøpt strøm til spotpris.
De har vurdert ulike tilbud om fastprisavtaler. Men da bedriften skulle inngå sine kontrakter høsten 2022, lå det rimeligste tilbudet på 2 kroner og 21 øre, forteller direktøren.
Det ville gitt en ekstra kostnad på 21 millioner kroner i 2023, forklarer Klaseie.
Siden den gang har prisene falt, men fortsatt er de treårige kontraktene altfor dyre, hevder han.
– Selv om man nå kan inngå en treårig avtale på 103,7 øre, vil dette i praksis si at vi har tregangen av den strømkostnaden vi historisk sett har hatt. Det vil kanskje bli litt bedre akkurat nå, men vi vil da slite med konkurranseevnen i lang tid fremover, påpeker han.
– Det er jo dette vi skal satse på i Norge. Men regjeringen må tørre å ta noen aktive valg, sier Dokka Fasteners-direktør André Klaseie.
Sissel M. Rasmussen
Fra regjeringen har svaret til bedriftene vært at fastprisavtalene kommer til å bli rimeligere og mer fleksible framover. For klubbleder Bjørn Hansson er det ikke et godt nok svar.
– Det er bra om de gjør det, men vi trenger hjelp nå.
– Du opplever at det er akutt?
– Ja, jeg synes det. Vi kan ikke bare vente og vente, for da blir skaden større.
Dokka Fasteners har investert betydelig i automatisering. Nå er alle nye investeringer lagt på is.
Sissel M. Rasmussen
Mener fastprisavtalene vil gi forutsigbarhet
Næringsminister Jan Christian Vestre skriver i en e-post til LO-Aktuelt at han har stor forståelse for at situasjonen med høye strømpriser er utfordrende for hjørnesteinsbedrifter som Dokka Fasteners.
Tilgang til ren og rimelig fornybar energi skal fortsatt være et viktig fortrinn for norsk industri, forsikrer han.
«Jeg er glad for at bedriften har vært i samtaler med sin strømleverandør, og jeg håper man også får tilbud på bordet som gir forutsigbarhet fremover», skriver statsråden.
Etter at strømstøtteordningen ble avsluttet ved nyttår, har regjeringen satset på at kraftselskapene skal konkurrere med hverandre om å tilby bedriftene strømavtaler til en gunstig fastpris.
Tilgang til ren og rimelig fornybar energi skal fortsatt være et viktig fortrinn for norsk industri, forsikrer næringsminister Jan Christian Vestre.
Sissel M. Rasmussen
«Vi har jobbet hardt for å få i gang fastprismarkedet. Dette er både plan A, B og C og vårt viktigste tiltak for å bistå næringslivet med å håndtere høye strømpriser. Det er først og fremst fastprisavtaler som kan gi bedriftene forutsigbarhet over tid», skriver næringsministeren.
Han mener det er for tidlig å felle noen dom over hvordan fastprismarkedet fungerer. Vestre påpeker at stadig flere strømleverandører melder seg på konkurransen.
«Jeg har sett sjuårsavtaler ned mot 69 øre og treårsavtaler som ligger ned mot 85 øre. På de korteste kontraktene har prisen sunket med over 40 prosent. Bedrifter må selv vurdere om de ønsker å inngå avtaler til vilkårene som tilbys i markedet og i så fall forhandle med sine strømleverandører», skriver han.
– Skummel framtid
De ansatte har heller ikke mistet håpet, forteller klubbleder Bjørn Hansson. De er urolige, men har fortsatt tro på at bedriften vil klare å lande noen flere ordrer, og at det vil være mulig å få en strømpris bedriften kan leve med framover.
– Det er en viktig bedrift for distriktet. Vi håper den skal være her i mange år til. Fortsetter det slik det er nå, er det en skummel framtid, sier Torleik Bjørndal Larsen.
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Dokka Fasteners
Industribedrift på Dokka i Innlandet.
Stiftet i 1875 under navnet Kampen Skrue- og mutterfabrikk. Flyttet til Dokka på 1970-tallet.
Produserer store bolter, hovedsakelig til vindturbiner.
97 ansatte i Norge. I tillegg har bedriften en avdeling i Danmark og en i Litauen.
Eksporterer nær 98 prosent av volumet.
Dokka Fasteners
Industribedrift på Dokka i Innlandet.
Stiftet i 1875 under navnet Kampen Skrue- og mutterfabrikk. Flyttet til Dokka på 1970-tallet.
Produserer store bolter, hovedsakelig til vindturbiner.
97 ansatte i Norge. I tillegg har bedriften en avdeling i Danmark og en i Litauen.
Eksporterer nær 98 prosent av volumet.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB