Hun ber LO og forbundene om å skjerpe kampen mot seksuell trakassering på arbeidsplassen
Monica Derbakk tror seksuell trakassering på arbeidsplassen er noe som skjer i alle forbund, også i hennes eget - EL og IT.
SKJERPES: Monica Derbakk mener kampen mot seksuell trakassering på arbeidsplassene må skjerpes både i LO og i forbundene.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Leder av utviklingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Monica Derbakk, tok opp et følsomt tema fra talerstolen under LO-kongressen tirsdag kveld: – Hva gjør LO og LO-forbundene for å motvirke seksuell trakassering i arbeidslivet?
– I løpet av det siste tiåret er det flere som har blitt ofre for seksuell trakassering på jobben, sier Monica Derbakk.
Hun vil opprettholde EL og ITs forslag om et nytt kulepunkt i LOs handlingsprogram om arbeidsmiljø. Det foreslås styrket opplæring av de tillitsvalgte i håndtering av vold, trusler, mobbing og seksuell trakassering på arbeidsplassen.
Monica Derbakk viser til tall fra Levekårsundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå som tegner et heller nedslående bilde av situasjonen. I 2003 rapporterte 2,4 prosent av alle yrkesaktive om seksuell trakassering på jobben. Ti år senere - i 2013 - var andelen økt til 4,7 prosent.
– Med andre ord har det vært en dobling av andelen som sier de har opplevd seksuell trakassering på jobben i denne perioden, konstaterer hun.
• En av fem sex-trakassert på jobb, viser Fafo-rapport
• Arbeidsgivere gjør lite med seksuell trakassering
Unge kvinner utsatt
Yngre kvinner er særlig utsatt. Undersøkelsen fra 2013 viste at 13 prosent av kvinner i aldersgruppen 16-24 år ble utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet. Nyere tall, fra i år, kan tyde på at så mye som hver femte kvinnelige arbeidstaker opplever dette.
– Seksuell trakassering er forbudt ved lov. Denne utviklingen kan vi ikke akseptere, mener Monica Derbakk.
De ferske tallene hun viser til kommer fra en Fafo-undersøkelse som ble lansert 8. mars i år. Rapporten, som omfatter medlemmer innen hotell og restaurant i Fellesforbundet og innen helse og omsorg i Fagforbundet viser at totalt 19 prosent av medlemmene har vært utsatt for seksuell trakassering i jobbsammenheng i løpet av de siste tre årene.
Av sakene som blir anmeldt går svært få saker videre i rettsapparatet, konstaterer Derbakk. Av rundt 80 saker registrert av Likestilling- og diskrimineringsombudet de siste seks-sju årene, endte bare seks av dem i domstolen. Bare én av dem ble vunnet. Ombudet mottar få saker om seksuell trakassering på arbeidsplassen, men mener likevel omfanget er større enn det som blir rapportert.
• – Netthetsen mot kvinner kan bli et demokratisk problem
Spesiell utfordring
Derbakk mener møtet med seksuell trakassering på jobben er en spesiell utfordring både for ansatte, ledelse og de som jobber med arbeidsmiljø.
– Temaet seksuell trakassering er vanskelig - og det er komplisert å trekke opp grensene. De som blir utsatt for det vurderer kanskje ikke saken som så alvorlig og vet ikke alltid hvem de skal henvende seg til. Det er vanskelig å bli trodd, og det kan være vanskelig å bevise det som skjedde. Det er også en engstelse for å kunne miste jobben dersom de forteller, sier Monica Derbakk. Hun tror tillitsvalgte og ledere som får slike saker i fanget ofte ikke helt vet hvordan saken skal håndteres. Det mangler rutiner og det er ikke noen klar uttalt holdning mot seksuell trakassering og det mangler kunnskap om lovverket på området.
Manglende opplæring
Monicas tre minutter på talerstolen rakk ikke til for å fullføre hele innlegget. Den samme undersøkelsen hun refererte til fra 8. mars i år viste også at det bare var 19 prosent av medlemmene med en lederrolle, eller tillitsvalgte/verneombud som hadde fått opplæring i hvordan de skal håndtere et varsel om seksuell trakassering.
– Det er en arbeidsmiljøutfordring som vies liten formell oppmerksomhet i virksomhetene og som i liten grad er knyttet til det øvrige HMS-arbeidet, forklarer Derbakk, som mener det er viktig å følge opp funnene i undersøkelsen.
– Vi må smi mens jernet er varmt, skaffe oss mer kunnskap og sette i gang tiltak. Målrettet skolering av tillitsvalgte mener jeg er et godt tiltak i denne sammenhengen, sier Derbakk.
Gjelder også EL og IT
Selv om undersøkelsene hun viser til ikke omhandler hennes eget forbund direkte, er hun ikke i tvil om at dette er en problemstilling som også hennes egne medlemmer kan kjenne seg igjen i.
– Min påstand er at seksuell trakassering på arbeidsplassen forekommer i alle forbund, også mitt eget. Det finnes det flere eksempler på. Vi må ta et initiativ til å bedre forholdene, sier Monica Derbakk.
Kristine J. Wendt
Knut Viggen
Kristine J. Wendt, som er ungdomsrepresentant i forbundsstyret og delegat til LO-kongressen mener forslaget fra EL og IT om seksuell trakassering er viktig. Problemstillingen ble også tatt opp fra talerstolen i går av Hege Skulstad Espe (Fellesforbundet, Rogaland).