Kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja
LO samlet seg om Arbeiderpartiets oljevedtak
Det har vært høy temperatur og steile fronter i oljesaken. Men LO-kongressen endte med å vedta Arbeiderpartiets oljekompromiss.
Deler av Lofoten kan bli varig vernet, dersom LOs politikk blir gjennomført.
Yngvil Mortensen
helge@lomedia.no
Som forventet samlet LO-kongressen seg om kompromisset snekret sammen av Arbeiderpartiet. Dermed kan Fellesforbundet puste lettet ut.
Men åpning av nye områder for petroleumsvirksomhet skal foregå skrittvis. Ny virksomhet skal baseres på føre-var prinsippet med strenge krav til miljø og sikkerhet.
– Vi har kommet fram til et kompromiss. Og det har vært krevende, innrømmet den nyvalgte LO-lederen, Hans-Christian Gabrielsen, da han la fram innstillingen.
– Arbeidet i redaksjonskomiteen har kostet to av de flotte stolene i Sekretariatsalen, så da kan dere tenke dere hvordan arbeidet har vært, fleipet han i innledningen sin.
• Alle sakene fra LO-kongressen
LO vil konsekvensutrede deler av Nordland 6
Hans-Christian Gabrielsen poengterte dilemmaet for LO i spørsmålet om oljeutvinning.
– Petroleumsvirksomheten finansierer mye av velferden vår. En politisk nedbygging av næringen kan gi store konsekvenser. Det vil kunne føre til mange allmøter og sende mange av våre medlemmer ut i ledighet. Samtidig er næringen knyttet til en stor utfordring som det er viktig og riktig at vi bekymrer oss for i fagbevegelsen, forklarte han.
– Derfor er jeg veldig takknemlig for at vi har jobbet oss fram til den enstemmige innstilingen, poengterte han.
Vedtaket sier at LO vil gjøre den sørlige delen av Lofoten til nasjonalpark og går inn for et petroleumsfritt belte på 50 kilometer fra land. Hele Vestfjorden skal også unntas for oljevirksomhet.
Deler av Nordland 6 er allerede åpnet for aktivitet. LO mener dette området må konsekvensutredes.
Så vil LO avvente konsekvensutredning av Nordland 7 og Troms 2.
– I Nordland 7 og Troms 2 har vi ikke erfaringer med petroleumsvirksomhet. Sokkelen er her smalere og utfordringene i andre næringer derfor større. Disse områdene må avvente den oppdaterte kunnskapen som vil framkomme i forbindelse med at den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet revideres i 2019/2020, heter det i uttalelsen.
NTL: – LO beveger seg i riktig retning
EØS-avtalen og spørsmålet om oljeutvinning har naturlig nok vært de tøffeste sakene i redaksjonskomiteen.
Leder i NTL, John Leirvaag føler at kongressen har beveget seg i riktig retning.
– Jeg synes dette er et godt kompromiss. Vi føler at LO har beveget seg i den retningen som vi ønsker, og har kommet et skritt nærmere vern av fiskeressurser. For fire år siden opprettholdt vi forslaget vårt. Det behøvde vi ikke i år, sier John Leirvaag til LO-Aktuelt.
Både ja-siden og nei-siden ser ut til å være fornøyd med kompromisset. Leirvaag ser også behovet for en viss stabilitet i rammebetingelsen for oljenæringen.
Det ble ingen dramatikk under avstemningen om oljepolitikken. Men Torill Holmedal fra Fagforbundet opprettholdt et forslag som fikk flertall i salen.
Vedtaket sier at «nordområdene vil være Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer, som gir muligheter og utfordringer knyttet til forvaltning, miljø, næringsinteresser og sikkerhetspolitikk. Norge har et stort ansvar for bærekraftig ressurs- og miljøovervåking i nord, og for å håndheve norsk lovgivning og suverenitet».
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.