JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen: – Vi må fortelle folk hvorfor kommunene må kutte

Åmot må låne penger for å betale kommuneansatte marslønningen, og i Elverum sitter de til langt på natt for å spare penger.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og Tor Kristian Godlien fra Elverum og NTL er oppgitt over kommuneøkonomien.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og Tor Kristian Godlien fra Elverum og NTL er oppgitt over kommuneøkonomien.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fikk selv høre hvordan det står til i Kommune-Norge da han gjestet Elverum og Sør-Østerdal før helga.

– Kommunene sliter med å få endene til å møtes. Kommunene har fått mange nye oppgaver og normer som ikke er fulgt opp med nok penger. Svaret til statsminister Erna Solberg og kommunalminister Nikolai Astrup er at kommunene må prioritere bedre, jobbe effektivt og smartere og slå seg sammen med en annen kommune. Samtidig er det helt greit at en statsråd mottar lønn fra både kommune, fylke og staten. Da er det tydeligvis nok penger. Denne grådigheten er et slag i trynet på våre medlemmer i kommunene, som springer fortere og fortere på jobben og på alle dem som opplever en hverdag der man må snu på hver eneste krone for å holde stramme budsjetter, tordnet Hans-Christian Gabrielsen under et møte med tillitsvalgte og lokalpolitikere.

p

– Dette må vi ut å fortelle folk. Når lokale politikere må gjøre kutt etter kutt må de fortelle velgerne hvorfor de må gjøre det, sa LO-lederen.

Kommuner sliter

Det var en dyster situasjonsrapport LO-lederen fikk høre.

Åmot kommune har så dårlig råd at kommunen må låne penger for å betale lønn til de ansatte, kunne Tove Brenna Holmen fra Fagforbundet fortelle. Onsdag vedtok kommunestyret å søke om å få øke kreditten til 20 millioner kroner. Riktignok er et av problemene at en rådmann skal ha 1,2 millioner kroner i etterlønn. Men egenkapitalen til kommunen er en tredjedel av hva som kreves for å betale ut lønn i mars. Tor Kristian Godlien sitter i kommunestyret i Elverum, i tillegg til å være hovedtillitsvalgt for NTL i Forsvarets logistikkorganisasjon og leder for LO i Sør-Østerdal.

Onsdag kveld satt han i kommunestyremøte til et kvarter over midnatt.

– Vi har hatt et Høyre-styre og har brukt opp alle fondsmidlene. Da må vi kutte. Det er ikke noe moro, sier Godlien til FriFagbevegelse.

Nå er det skolestruktur som er tema. En skole må legges ned. Litt nedskjæring på pleie og omsorg. Legge ned noen avdelinger. Det er heller ikke moro.

– Det er ikke lett å prioritere bedre. Det er pengene som rår. Når bevilgningene fra staten blir mindre og mindre, og oppgavene større og større, blir det en stor utfordring, sier Tor Kristian Godlien.

– Når du har vært i politikken en god stund, blir du vant til det. Men du blir litt provosert når du får høre at du bare må prioritere hardere. Jeg blir egentlig litt forbanna. Og så blir det mer eiendomsskatt av det, legger han til.

Må ha felles front

På møtet med tillitsvalgte på Elverum, manet LO-lederen partiene på venstresiden til å slutte å krangle og heller samarbeide om å vinne valget om halvannet år.

– I dag bruker enkelte partier mer ressurser på å krangle internt på venstresiden enn å rette skytset mot regjeringen. De stikker kjepper i hjulene på hverandre i stedet for å bygge en samlet venstreside. Det er regjeringen som er vår motstander. Ikke hverandre på venstresiden, sa Hans-Christian Gabrielsen til forsamlingen.

p

– Venstresiden må vise en tydelig felles retning om hva slags samfunn vi ønsker. Da kan vi ikke bruke tiden til å krangle innbyrdes. Målet må heller være å sparke Erna ut av regjeringen, var hans budskap til forsamlingen.

Politisk teater

LO-lederen mener det har vært mye politisk teater etter at Frp gikk ut av regjeringen.

Og mer skal det bli, la han til, med Frp i det han kaller fri dressur.

– Men det endrer ikke den politiske realiteten. Alle kuttene vil bli videreført. Alle gebyrer og avgifter vil leve videre. Budskapet er fortsatt at vi må forberede oss på magrere tider. Vi må kutte i velferden, og det blir mer smalhans. Så sier statsministeren at alt ikke kan løses med penger, påpekte LO-lederen.

p

Han tror vi får se en regjering som vil opptre moderat framover. Men han hevdet at det ikke endrer på selve politikken.

– Regjeringen styrer fortsatt på bakgrunn av Granavolden- erklæringen. Høyrepolitikken blir ikke mer moderat av at Frp flytter seg til utkanten.

Gode til å prioritere

Kommuneøkonomi var tema i Stortingets spørretime sist onsdag. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) gjentok at kommunene må priroitere.

– Jeg tenker vettet er jevnt fordelt i dette landet, og at kommunepolitikere landet rundt er god til å gjøre prioriteringer lokalt. Derfor bør vi i størst mulig grad gi pengene til kommunene som frie inntekter og ikke som øremerkede tilskudd, slik at kommunene selv kan gjøre sine prioriteringer, sa Astrup.

– Kommunenes økonomi og utgangspunkt for 2020 er godt. Det skyldes både at vi har hatt gode kommuneopplegg i flere år, og det skyldes også at det har vært merskatteinntekter til kommunene, som gjør at vi har rekordfå kommuner på ROBEK-listen. Nå er vi nede i åtte kommuner, som er en betydelig nedgang fra vi overtok regjeringsmakten i 2013. Kommunene har i utgangspunktet, tenker jeg, god økonomi for å løse de oppgavene som de skal løse, sa Astrup.

Annonse
Annonse