JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen frykter fagforeningsknusing

Gerd Kristiansen frykter at en borgerlig regjering vil endre spillereglene i arbeidslivet og gjøre det lettere for uorganiserte og useriøse bedrifter.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Hvis vi skulle få en borgerlig regjering, kanskje med Frp og Høyre i flertall, vil de neste fire årene handle om å hegne om og verne det vi fra før har oppnådd, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Først vil de fjerne tiltak mot sosial dumping, som den kollektive søksmålsretten. Så åpnes det opp for flere midlertidige ansettelser, og så går de løs på arbeidstidsordningene. På disse områdene blir det en hard kamp, spår Kristiansen.

Kan ikke ta avtalene

Men hun har ikke på noen måte tenkt å gi etter hvis det skulle bli borgerlig flertall, og av den grunn økt makt til arbeidsgiversiden.

– I de organiserte områdene med overenskomster har vi sikret oss i disse spørsmålene i avtalene. Også kollektiv søksmålsrett. Dette kan ikke politikerne røre uten å ta det opp med partene i arbeidslivet. Men i det uorganiserte arbeidslivet, der kan de gjøre disse tingene, sier LO-lederen.

– Men det er grunn til å tro at det uorganiserte arbeidslivet vil øke i omfang hvis de gjør nettopp det?

– Ja, dette blir fagforeningsknusing på høyt nivå. At de klarer å få inn disse bestemmelsene på uorganiserte arbeidsplasser, legger igjen press på organiserte arbeidsplasser, sier Kristiansen.

Har varslet omkamp

– NHO-sjef Kristin Skogen Lund har varslet omkamp om deler av tiltakspakkene mot sosial dumping, og hun vil vel få gjennomslag for en slik omkamp hos de borgerlige?

– Vi er villige til å gå veldig langt for å beholde overenskomstene våre.

– Hva betyr det?

– Arbeidsmiljøloven og det de legger inn der står de fritt til å endre. Men LO går ikke med på å ta ut bestemmelser i overenskomstene som vi la inn året før. Vi har konfliktrett på overenskomstene våre, slår LO-lederen fast.

– Men hvis arbeidsgiverne går løs på avtaleverket, og regjeringen på lovverket, blir ikke det da mer og mer attraktivt for uorganiserte bedrifter, og et herk å ansette organiserte folk?

– Det kommer til å undergrave det organiserte arbeidslivet. Det kommer til å gå med arbeidslivet i Norge, og de seriøse bedriftene, sånn som det har gjort i mange andre land der organisasjonsgraden er kjempelav, mener Kristiansen.

Modell for fortiden?

– Hva vil skje i Norge, der det organiserte arbeidslivet anses som en av pilarene i den norske modellen, hvis det organiserte arbeidslivet skal tilhøre fortiden?

– Du kan ikke opprettholde den norske modellen hvis du svekker en så viktig del av den. Arbeidstakerne må stå alene med lua i hånda for å oppnå de rettighetene som vi er med på å forhandle fram for dem i dag. Hvis vi blir svekket så kan ikke vi gjøre en like god jobb for hele arbeidslivet som jeg vil påstå at vi gjør i dag. Også for de uorganiserte. Gratispassasjerene henger med på de godene vi forhandler fram, sier Kristiansen.

LO-sjefen kan rett og slett ikke begripe at NHO er mot tiltak mot sosial dumping.

– Ikke polsk lønn

– Betyr det at bedrifter driver med det? De useriøse bedriftene utfordrer de seriøse i anbudskonkurranser. De med tarifflønn og gode vilkår opplever at det blir fristende å skjære ned på standarden for arbeidstakerne for å henge med i konkurransen med de useriøse. Vi kan gjerne ha polske arbeidere, men vi vil ikke ha polsk lønn i Norge. Det ødelegger hele systemet vårt, og det burde enhver arbeidsgiver tenke på. Det handler ikke bare om bygningsarbeiderne, men om hele lønnssystemet, mener LO-lederen.

Også debatten rundt turnus- og arbeidstidsordninger har vist at det er store forskjeller på hva de ulike blokkene i norsk politikk vil. Høyresiden vil også her «myke» kraftig opp, og samtidig frata fagbevegelsen innstillingsretten på turnusordninger.

– I enkelte livsfaser kan det sikkert være besnærende for folk å jobbe en uke og ha fri en uke. Arbeidsmiljøloven ligger der som en vernebestemmelse, og for at folk skal holde et langt arbeidsliv. Forskningen viser at det er ikke klokt med kjempelange vakter. Hva har vi å gi når vi kommer hjem etter 12 timer? Skal vi bare yte i arbeidslivet, lurer Kristiansen på. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse