Overtidsbetaling:
Brannkonstabler jobbet opptil 300 timer i måneden – uten overtidsbetaling
Etter flere år uten overtidsbetaling stilte vikarer i Ålesund brannvesen spørsmål ved lønnsslippen. Nå krever Fagforbundet etterbetalt for 30 brannkonstabler.
Fagforbundet Ålesund krever nå etterbetalt helt tilbake til 2012, selv om loven kun gir rett på etterbetalt tre år tilbake. (Illustrasjonsbilde)
Colourbox.com
ola.tommeras@fagbladet.no
Avisa Sunnmørsposten avslører at vikarierende brannkonstabler i Ålesund brannvesen ikke har fått betalt overtid. Ifølge avisen har vikarer jobbet opp mot 300 timer i måneden, men kun til timebetaling.
p
Fast ansatte får overtid etter 42 timer per uke eller 168 timer i måneden.
Gikk oss hus forbi
– Jeg klarer ikke helt å fatte at dette har gått oss hus forbi gjennom så mange år, sier hovedtillitsvalgt Frode Nordstrand til Fagbladet.
Han forteller at den spesielle avlønningen av vikarer har pågått siden 2009.
Fagforbundet Ålesund krever nå etterbetalt helt tilbake til 2012, selv om loven kun gir rett på etterbetalt tre år tilbake.
– Det gjelder så mange ansatte i årene før de siste tre årene, at vi har valgt å kreve tilbake til 2012, sier Nordstrand.
I 2018 reagerte vikarer på lønnsslippen. Da hadde praksisen pågått i ni år. Den lokale brannkorpsforeninga stilte spørsmål, og brakte saken videre til Fagforbundet Ålesund.
Innarbeidet kultur
– Det virker som om det har vært en innarbeidet kultur. Vikarene har stilt opp i håp om fast jobb, og har godtatt at ekstravakter var til timebetaling uten overtid, sier Nordstrand.
Sunnmørsposten har fått innsyn i kommunikasjonen og møtereferater mellom ansatte, tillitsvalgte, brannvesenets ledelse og styre. Der framkommer forskjellig oppfatning av lokale avtaler og forståelse av når det kan gjennomsnittsberegnes. Styret fikk en orientering av brannsjef Geir Thorsen før jul. Også kommunerevisjonen har bedt om orientering. Brannsjef Geir Thorsen har starta opprydning og etterbetaling for 2019, og har fått laget en oversikt over overtidsarbeid helt tilbake til 2012.
– Hvis vi har begått lovbrudd, så vil vi gjøre alt vi kan for å rette opp og sørge for at det ikke skal skje igjen. Vi har nok handlet i god tro og tenkt at vi hadde felles forståelse med de tillitsvalgte, skrev brannsjef Thorsen i en intern epost før jul, som Sunnmørsposten har fått innsyn i.
Skulle ikke utnyttes
Tillitsvalgte og ledelse ble før jul enige om å fortsette forhandlingene på nyåret.
p
– Jeg håper vi har et møte i løpet av januar, sier Nordstrand til Fagbladet.
Rapporten brannsjefen fikk utarbeidet før jul viser arbeidsmåneder på godt over 200 timer uten overtid. I rapporten framkommer at tillitsvalgte har tatt opp saken flere ganger.
«Det er ønskelig å benytte vikarene mest mulig slik at de har en lønn å leve av, men det har ikke vært intensjonen å utnytte disse. Tillitsvalgte har tidligere stilt spørsmål om hvordan vikarer benyttes, og det ER en positiv endring fra 2012.», skriver brannvesenet.
Forskjellig praksis
– Det er veldig forskjellig praksis i bruk av vikarer på brannvesenene, forteller leder av Norsk brannmannsforum, Bjørn Rønning, som selv er brannsjef i Stjørdal brann- og redningstjeneste til Fagbladet.
Han deler Fagforbundet Ålesund sitt syn på overtid ved arbeid utover 100 prosent stilling.
– Mange steder er imidlertid vikarer ansatt i mindre prosentstillinger, og da blir det mer komplisert hvordan overtid skal beregnes, påpeker han.