Lover 16.000 nye årsverk
Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover 16.000 nye årsverk og kompetanseheving for 28.000 ansatte i omsorgstjenesten de neste sju årene.
I en ny plan på 18 punkter legger Arbeiderpartiet fram hvordan de vil løfte eldreomsorgen fram mot 2020.
– Vi vil legge til rette for et nyskapende løft for eldreomsorgen i disse årene. Fra 2020 vet vi at antall over 80 år øker betydelig. Nå har vi et vindu hvor kommunene kan ruste opp, rehabilitere, fornye og bygge nytt, så de er forberedt på den utviklingen, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
Hovedpunktene i satsingen er milliardbeløp til nye årsverk og kompetanseheving av ansatte i den kommunale omsorgstjenesten.
– Vi vil gi kommunene rom for 16.000 nye årsverk i perioden 2012 til 2020, og vi vil gi 28.000 av de ansatte tilbud om kompetanseheving, sier Støre.
Helse- og omsorgsministeren sier han ikke i dag har tall på hvor mye satsingen vil koste, men sier den skal finansieres gjennom økte økonomiske rammer for kommunene kombinert med statlige tilskuddsordninger.
– Samtidig er budskapet i denne planen at vi har behov for å tenke nytt hvis vi skal løse bemanningsutfordringen i omsorgssektoren, sier Støre.
Han peker på at dersom man skal sørge for bemanning etter samme mal som i dag, så må hver tredje ungdom velge et yrke innen helsesektoren.
– Det kommer ikke til å skje, og jeg tror heller ikke det er ønskelig. Da må vi mobilisere nye omsorgsressurser, det handler om i større grad å engasjere frivillige, ideelle organisasjoner og pårørende, samt ta i bruk ny velferdsteknologi, sier Støre, som vil legge fram en ny frivillighetsstrategi, samt et handlingsprogram for moderne pårørendepolitikk.
Strategien inneholder også nye løfter om opprusting av sykehjemsplasser.
Det har vært mye bråk rundt løftet regjeringen ga i 2008 om å sørge for 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015. Senest i Dagsrevyen tirsdag ble Støre kjørt på om løftet skulle forstås som 12.000 flere plasser på toppen av de eksisterende eller ikke.
– Løftet har alltid inkludert både bygging av nye plasser og rehabilitering av gamle, og vi er på god vei til å fullføre dette målet. Fra 2015 vil vi sette nye mål for fortsatt opprusting av sykehjem og omsorgsplasser basert på hva kommunene da har behov for, sier Støre.
Etablering av et fond for velferdsteknologi, lovfestet dagaktivitetstilbud for demente, landsdekkende tilbud om pårørendeskoler og utvikling av en nasjonal sertifiseringsordning for aktiviteter og meningsfulle opplevelser i sykehjem, er blant andre tiltak i omsorgsplanen.
Støre vil også ha et bedre system for hvordan man skal måle god eldreomsorg.
Fire år etter at Jens Stoltenberg (Ap) lovet sykehjemsplass til alle eldre som trenger det, har antallet over 80 år på syke- eller aldershjem gått nedover.
I valgkampen i 2009 ga statsministeren lovnad om full sykehjemsdekning innen 2015, men i dag tones slike løfter ned, skriver Aftenposten.
Antallet over 80 år på syke- eller aldershjem har gått ned med 650 personer fra 2009 til 2012. Antallet på samme alder som mottok ulike hjemmetjenester, gikk ned med bortimot 1.300.
Pleie- og omsorgssektoren er tilført 7.700 flere årsverk, men antall årsverk per innbygger over 67 år sank fra 198 til 195.
Andelen over 80 år som bor i boliger med heldøgns pleie- og omsorgstjenester, har imidlertid øke noe fra 2010 til 2012, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) avisa omtaler.
Jonas Gahr Støre påpeker at antall institusjonsplasser er økende.
– Det kan derfor være andre grunner til at antallet eldre over 80 på sykehjem er gått noe ned. Det kan ha med hjemmetjenesten i kommunene å gjøre, og også at de over 80 år er friskere nå enn for fem år siden, mener han.
(ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse