Lovforslag om solidaransvar
I dag la regjeringa fram forslag om solidaransvar for lønn. Regjeringa mener forslaget vil styrke seriøse bedrifter på bekostning av de useriøse.
frode.ronning@lomedia.no
Regjeringa innfridde i dag et svært viktig krav fra fagbevegelsen: solidaransvar for lønn. Lovforslaget innbærer at ansatte hos en underleverandør får økt sikkerhet for sin lønn. Hvis en underleverandør ikke betaler det den skal, kan de ansatte gå til alle bedrifter oppover i kontraktskjeden med kravet sitt.
– Styrker de seriøse
– Vi følger dermed opp et viktig punkt i handlingsplan 2 mot sosial dumping. Solidaransvaret styrker seriøse bedrifters konkurransemuligheter i forhold til useriøse, og skal gjelde for oppdragsgivere i områder der tariffavtaler er allmenngjort, skriver arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i ei pressemelding.
Det betyr byggebransjen og skips- og verftsindustrien hvor begge tariffavtalene er allmenngjort over hele landet.
Fellesforbundet fornøyd
– Regjeringen har gjennom innføringen av solidaransvar innfridd et viktig krav fra Fellesforbundet. Dette betyr at vi har fått nok et verktøy til bruk i kampen mot sosial dumping, understreker forbundsleder Arve Bakke i en pressemelding.
Regjeringa mener solidaransvar er viktig for å utfylle tidligere tiltak mot sosial dumping.
– Regjeringens første handlingsplan mot sosial dumping har hatt god effekt, særlig for store bedrifter i byggebransjen. Samtidig ser vi at utenlandske arbeidstakere fortsatt blir utnyttet ved at de gis lavere lønninger og dårligere sikkerhets- og arbeidsmiljøstandard enn det som er akseptabelt på det norske arbeidsmarkedet. Solidaransvaret vil ikke minst treffe sosial dumping i de mindre og useriøse bedriftene, siteres Dag Terje Andersen videre i pressemeldinga.
Oppover i kontraktskjeden
Det er arbeidsgiver som har ansvar for å utbetale lønn etter allmenngjøringsforskrifter. Forslaget innebærer at også leverandører som velger å sette ut oppdrag, skal være ansvarlig for lønnspliktene til underleverandører nedover i en kontraktkjede.
Tre måneders frist
Solidaransvaret skal inntre så snart arbeidstakers lønn ikke blir utbetalt som den skal. Arbeidstaker kan da rette krav mot en valgfri leverandør oppover i kjeden. Arbeidstakerne får en frist på tre måneder til å fremme lønnskravet sitt.
Fristen er dermed en del kortere enn Fellesforbundets ønske om at arbeiderne skal ha seks måneder på å fremme kravet.
Høyrepartiene kritiske
Høyrepartiene på Stortinget er kritiske til solidaransvar, og frykter økt byråkrati og høyere kostnader for norsk næringsliv.
Andersen imøtegår disse påstandene.
– Solidaransvaret vil først og fremst luke ut useriøse virksomheter som er underleverandører. Seriøse virksomheter som konkurrerer med disse, vil dermed få mer rettferdige konkurransevilkår, sier Dag Terje Andersen.
Forslag om enklere allmenngjøring
I lovproposisjonen legger regjeringen også fram forslag til endringer i allmenngjøringsloven som vil gjøre det enklere å fremme en allmenngjøringssak. Endringene går blant annet ut på å presisere hva som trengs av dokumentasjon for å fremme en begjæring om allmenngjøring, slik at nemnda kan treffe et vedtak. Forslaget inneholder også klargjøring av hvilke vilkår forskriftene skal inneholde.
– Samlet betyr dette at allmenngjøring som virkemiddel i kampen mot sosial dumping, kan bli enda viktigere, understreker statsråd Dag Terje Andersen.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Alkohol på jobb: – Dette med rus er fortsatt tabubelagt
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
– Jeg haltet og hadde smerter hver gang jeg kom til fysioterapeuten. De nye skoene har hjulpet veldig, sier Ramin Tirna.
Jan-Erik Østlie