Lyver ikke om helseproblemer
Norske arbeidstakere er til å stole på. De overdriver sjelden når det gjelder helseproblemer de får på grunn av jobben.
Saken oppsummert
I stor grad er nemlig legene enige med arbeidstakerne i at det er en sammenheng mellom smerter og jobb.
– Legene er ikke 100 prosent enige med arbeidstakerne, men avvikene er ikke så store som man kanskje kunne anta, sier overlege Ingrid Sivesind Mehlum ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) til Dagsavisen.
Frisør Trond Bakke (38), som til daglig klipper hår, tror dette sier noe om nordmenns høye arbeidsmoral.
– Folk står på, selv om de kjenner smerter. Jeg vet ikke om en eneste frisør som også er hypokonder, sier Bakke.
– Har du selv opplevd smerter på grunn av jobben?
– Jeg har kjent litt irritasjon i skulderen, men har ikke vært sykmeldt på grunn av det. I stedet begynte jeg å trene litt mindre på fritiden for å bli kvitt smertene, svarer Bakke.
Snakker sant
Arbeidstakernes nøkterne syn på egne helseproblemer kommer fram i en studie gjennomført av Mehlum og andre forskere ved Stami. Et tverrsnitt av den arbeidende befolkningen i Oslo, inkludert håndverkere, kontoransatte og personer i serviceyrker, deriblant frisører, er undersøkt. De 217 undersøkte omfatter både 30-, 40- og 45-åringer.
Her er noen av funnene:
- 78 prosent av arbeidstakerne med armsmerter, mener disse skyldes jobben. Legene mener dette er tilfellet for 72 prosent av dem med slike smerter.
- 80 prosent av arbeidstakerne med nakke- og skuldersmerter, mener de skyldes jobben. Legene mener dette er tilfellet for 65 prosent av dem med slike smerter.
- Sammenlignet med legenes vurdering, er det en viss overrapportering av jobbrelaterte smerter, men den er ikke omfattende, konstaterer Mehlum.
Litt for tøffe menn
Samtidig ser det ut til at en del arbeidstakere ikke melder fra om jobbrelaterte smerter, selv om de burde ha gjort det. Legene har nemlig funnet en rekke personer som kan ha jobbrelaterte smerter, men som ikke setter disse smertene i sammenheng med de arbeidsoppgavene de utfører.
– Særlig menn skjønner ikke at smerter skyldes jobben, opplyser Mehlum.
– Det kan være at menn tenker at den typen arbeid de har, er slik at man vil få vondt av, at smertene rett og slett er noe man må ta med på kjøpet. Eller så kan det også være slik at en del ikke tenker over at smertene de har i for eksempel skuldrene, skyldes jobben, fortsetter Mehlum.
I nesten halvparten av tilfellene hvor de undersøkte arbeidstakerne mente smertene ikke hadde sammenheng med jobben, var legene uenige. (ANB)
- Forskerne ved Stami har undersøkt 217 yrkesaktive personer i aldersgruppene 30, 40 og 45 år.
- Alle disse rapporterte om smerter i nakke/skulder eller arm ved Helseundersøkelsen i Oslo i 2000-2001.
- Legespesialister i arbeidsmedisin ved Stami har gjennomført en ny undersøkelse av dem.
- For å vurdere om smertene kan skyldes arbeid, har legene brukt kriterier utarbeidet av en europeisk ekspertgruppe.
- 208 av de undersøkte hadde smerter i nakke/skulder. 167 mente smertene skyldes jobben. Legene mente 136 av de 208 hadde slike jobbsmerter.
- 150 hadde smerter i arm. 117 mente dette skyldtes jobben. Legene var enig med 108 av de 150 at det var snakk om jobbsmerter.
- 74 personer i utvalget mente smertene ikke var jobbrelaterte. Legene var uenige i 35 av disse tilfellene.
- Kilde: Stami (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser