JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kirkens bymisjon i Oslo oppsøker rom-folk for å gi dem informasjon om muligheter, plikter og rettigheter i Norge. Samt å tilby dem forskjellige kurs. Her snakker tolken Raluca Motei med Gabriel Marian og Camilia Preta.

Kirkens bymisjon i Oslo oppsøker rom-folk for å gi dem informasjon om muligheter, plikter og rettigheter i Norge. Samt å tilby dem forskjellige kurs. Her snakker tolken Raluca Motei med Gabriel Marian og Camilia Preta.

Tri Nguyen Dinh

– Av hele mitt hjerte vil jeg jobbe

Men romkvinnen Camilia Preta vet at det kan bli med drømmen. For hvem ansetter noen uten utdanning, en som ikke snakker språket?23.05.2014
12:00
26.05.2014 15:14

anne.siri.rena@lomedia.no

Hun står midt i Oslos paradegate, på begge sider av henne strømmer travle mennesker forbi. Før var det gode penger å tjene ved å tigge her på Karl Johan, men nå har konkurransen blitt vel stor. Camilia Preta har et skaut med røde blomster på hodet og tomflasker i plastposen.

– Jeg vil jobbe, av hele mitt hjerte. Men hvem kan jeg jobbe for, jeg som nesten ikke har utdanning?

Kaster bort tida her

Preta prater i vei på en blanding av spansk og portugisisk, ispedd en dasj rumensk, sitt eget språk. Hun kan verken lese eller skrive, men har mye praktisk arbeidserfaring. Blant annet fra Spania og Portugal, der hun jobbet ti år i jordbruket. Nå lever hun store deler av livet på gata, der fortjenesten ofte uteblir selv om innsatsen er stor.

I Romania leier hun en leilighet til seg og sine fem barn, og hun har lån. Eldstedattera på 18 har ansvaret for søsknene mens mor forsøker å tjene penger både til familien hjemme, og til seg selv mens hun er her. Hun trenger en seng å sove i og noe å spise.

Camilia Preta sørger over en ektemann som forsvant, han var en bra mann, mener hun. Preta har vært i Norge i flere omganger, men nå tenker hun at det kanskje er best å reise tilbake til Romania for godt.

– Jeg føler at jeg kaster bort tid nå, så planen min er å dra tilbake, foteller hun.

– Hvordan blir du behandlet av nordmenn?

– Av og til dårlig, og da tjener jeg ingenting. Men det er deres rett, jeg dømmer ingen. Jeg prøver bare å skaffe penger til barna mine, sier Preta.

Viljen er sterk

Hver tirsdag og torsdag driver Kirkens Bymisjon oppsøkende virksomhet blant fattige romfolk i Oslo sentrum. De deler ut næringsrikt brød og informerer om alt fra helsetjeneste, overnattingstilbud til 15 kroner natta og diverse kursvirksomhet. De holder språkkurs og kurs i strikking og sying. Syprosjektet har de en plan om å videreføre i Romania. Til en viss grad hjelper de også til med arbeidsformidling.

– Det finnes noen små suksesshistorier på arbeidsmarkedet. Mange har en sterk vilje til å jobbe, det er det de ønsker, men med manglende språkkunnskaper og formell utdanning stopper det som oftest opp, forteller Hilde Kirkebøen.

Kirkebøen er diakon, og som leder av bymisjonens prosjekt «Rom for fattige tilreisende» har hun tråkket mange asfaltkilometre for å komme i kontakt med de fattigste blant oss. Hun har ingen tro på at et tiggerforbud vil trå i kraft. Og om så skulle skje, mener Kirkebøen at vi vil se en eksplosjon i det svarte markedet. Det vil bli mer kriminalitet. Og, dessuten, hvordan skal et forbud håndheves?

Vil ha en norsk kvinne

Tilbake på Karl Johan sitter Gabriel Marian i en flik av skygge. Denne maidagen er het. Marian vet ikke om dette er det beste stedet for tigging, men lufta er renere her enn andre steder, mener han. Han er en av de få yngre mennene som tigger i Oslo, og 100-150 kroner kan han tjene på en dag. Om han vil jobbe? Det avhenger av jobben. Og det norske språket liker han ikke spesielt godt. Men han er skilt, aleneforsørger for barna sine og kan gjerne tenke seg en norsk kvinne!

– En norsk kvinne vil helst se at du jobber.

Gabriel Marian drar på smilebåndet når tolk Raluca Motei oversetter. Motei er også fra Romania, og jobber i Kirkens Bymisjon. I hjemlandet var hun journalist, og som en del av mastergraden sin jobbet hun med narkomane romfolk i utkanten av hovedstaden Bucuresti.

– Jeg skammer meg

Langsmed Brugata bort til Grønland og Tøyen, der bymisjonen har deler av lokalene sine i Oslo, sier alle vi treffer at de heller vil jobbe enn å tigge. Printesa Lacatusu har søkt tilhold i skyggen av et tre. Hun tenner en røyk og forteller at hun i tre år plukka appelsiner i Spania, før hun fikk slag. Nå vil hun jobbe igjen.

– Jeg skammer meg over å tigge. Noen ganger har jeg gått sulten fordi jeg har vært redd for å spørre, forteller hun.

Men hun har barn å ta vare på.

– Hva slags jobb kunne du ha tenkt deg?

– Å, det er mye. Jeg kan vaske klær og sengetøy, og feie gata, sier Printesa Lacatusu, og tar en blås.

For gammel

Nettopp erfaring med renhold og vasking av klær, og fra jordbruket og byggebransjen, er det mange som har. Mange romfolk har startet sin reise som arbeidsinnvandrere, oftest i Sør-Europa. Så kom finanskrisa.

– Noen sier de ønsker seg tilbake til da Nicolae Ceaușescu styrte Romania med jernhånd, da det var jobb til alle. Romfolk var blant de første som måtte forlate jobbene sine da kommunismen falt, forteller Kirkebøen.

Constantin, som sitter inntil en vegg i Brugata, jobbet på fabrikk under kommunisttida. Da han mistet den forrige jobben sin for ett år siden, var håpet ute. Han er for gammel til å få en ny. Nå sitter han med en pappkopp mellom hendene, og i den talte han 80-90 kroner dagen før.

– Her kan jeg godt vaske, eller jeg kan være assistent på byggeprosjekter. Men jeg vet det er vanskelig å få jobb, sier Constantin.

Hvem skal stille krav?

Markedet for såkalte småjobber kan være stort også i Norge, men spørsmålene rundt hvordan dette skal organiseres er mange. Statsviter Karl-Eirik Kval mener det forplikter å sette mennesker i arbeid i dette velferdssamfunnet.

Kval skrev i en kronikk på NRKs nettsider fort ett år siden at «spørsmålene står i kø»:

– Hvilken lønn skal de ha? Hvor skal de bo? Skal de betale skatt? Og ikke minst: Skal deres arbeid utløse noen rettigheter i velferdsstaten?

Både Miljøpartiet De Grønne og samfunnsøkonomen Kalle Moene har tatt til orde for å hyre romfolk til blant annet å rydde i hovedstadens sentrum.

– Vi skal altså stille strengere krav til dem. Og de skal jobbe for oss på minstelønn. Bør ikke de da også kunne stille krav til oss? spør Kval i kronikken.

Noen ødelegger for alle

Stela Mustafa har funnet sitt sted i Tøyengata. 27-åringen tjener mellom 60 og 100 kroner om dagen, men kan fortelle at det innimellom kommer en dame forbi som gir henne 500 kroner – hver gang. Mustafa er gift og har to barn, og hjemme i Romania lever de av barnetrygden som er på drøyt 80 kroner i måneden per barn. Når hun er her sender hun penger nedover ukentlig.

– Jeg mener at de som stjeler må straffes, og så kan vi andre, vi som er villige til å jobbe, finne et arbeid.

Mustafa er lei av at «alle» romfolk får skylda når noen stjeler. Hilde Kirkebøen fra bymisjonen er enig i at politiet ikke så godt skiller mellom de som stjeler og de «ærlige».

– Kan vi skille mellom de som stjeler og de som ikke gjør det?

– De som sitter rolig er som oftest heltidstiggere. Når folk går flere sammen i flokk med koppene sine er det større sjanse for tyveri.

– Men det betyr ikke at alle som går rundt omkring er tyver, tilføyer Kirkebøen raskt.

I Kirkens Bymisjon har de etter hvert kartlagt hvem som har lyst på en utstrakt hånd og en prat, og hvem som ikke er interesserte i dette.

Rundt i byen om natta

Rett nede i tverrgata på Tøyen går flere tusen bønder forbi, det er demonstrasjon og med bjeller og dyr er de på vei mot Stortinget. Stela Mustafa virker sliten.

– Hvor sover dere her i Oslo?

– I Gamlebyen kirke, hvis vi får plass. Hvis ikke er vi litt på togstasjonen, og så går vi rundt i byen.

Mannen hennes er sterk, forteller hun, og begge har lyst til å jobbe her.

– Jeg kan vaske, han kan finne bygningsarbeid, sier hun, før hun fortsetter dagens arbeidsøkt.

Les også:

Tigging er en nødsstrategi

En fersk rapport viser at de fleste som tigger på gata aller helst vil ha en jobb, og at de fleste som ber om penger har vært arbeidsinnvandrere.

Hvem er tiggerne?

De fleste utenlandske personene som tigger i Norge, er fra Romania. De kommer fra den delen av befolkningen som omtales som ț igani . Mange tilhører rombefolkningen, mens andre stammer fra andre liknende minoriteter, og noen er etniske rumenere. De utgjør mellom tre og ti prosent av befolkningen i Romania.

Dette er fattige som ikke får seg jobb og inntekt i eget land, og som tvinges til å søke lykken langt hjemmefra.

Gruppene er blant de mest sårbare befolkningene i Europa, og blir utestengt og stigmatisert i hjemlandet.

Det er i hovedsak er kvinner og mødre, og oftest bestemødre, som tigger på norske gater.

Kilde: NOVA-rapporten «Gateliv. Kartlegging av situasjonen til utenlandske personer som tigger».

– Jeg mener at de som stjeler må straffes, og så kan vi andre, vi som er villige til å jobbe, finne et arbeid.

Stela Mustafa, tigger i Oslo

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.05.2014
12:00
26.05.2014 15:14Mest lest

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.

Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.

Eirik Dahl Viggen

Barnevernansatte Ine hetset: «Ser ut som fb-siden til en lett aldrende stripperske»

Kvinnedagen:

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn er en av mange som har mistet jobben: – Føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.

Leif Martin Kirknes

Berit var eneste jente på byggeplassen: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres

Kommentar

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

«Høyre skjøt seg i foten»

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Helge Rønning Birkelund

– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

Saipem

To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk

Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Ukjent/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Over 100 år med kvinnedagshistorie. Her er årstallene du bør merke deg

 Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Roy Ervin Solstad

Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Berit Roald / NTB

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) medlem i Sp. Hvordan kunne det skje?

TEKNISK BUREAU: Mari Stormark Helland og Henriette Thorsen jobber i samme selskap.

TEKNISK BUREAU: Mari Stormark Helland og Henriette Thorsen jobber i samme selskap.

Leif Martin Kirknes

Henriette og Mari kobler kvinnelige elektrikere sammen gjennom Snapchat


Flere saker