JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjennomsnittsberegning av arbeidstid:

– Regjeringen hyller det organiserte arbeidslivet – men vil ikke gi det fortrinn

Regjeringspartiene skyter ned kravet fra Fellesforbundet om gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Årsak: Det vil svekke det uorganiserte arbeidslivet.
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener regjeringen snakker med to tunger når de vil øke organisasjonsgraden.

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener regjeringen snakker med to tunger når de vil øke organisasjonsgraden.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

– Flertallet i arbeids- og sosialkomiteen legger seg på framstillingen til landsforeningene og NHO om at dette forslaget reduserer både fleksibilitet, faste ansettelser og mer til. Det er påstander som det ikke er mulig å bevise, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.

Lokalt ansatte pendlere

De fleste utenlandske arbeidstakere har ikke rett på dekning av reise, kost og losji når de er lokalt ansatte og pendler «frivillig». Arbeiderpartiet har derfor lagt inn et forslag på Stortinget for å lukke denne muligheten. Bare SV støttet forslaget.

– Dermed opprettholdes dermed dagens mulighet til å gi utenlandsk arbeidskraft dårligere betingelser enn nordmenn, konstaterer stortingsrepresentant Arild Grande (Ap), en av de som står bak forslaget.

Han mener dette var siste mulighet for å få flertall for forslag som bidrar til et mer seriøst arbeidsliv med norske lønns- og arbeidsvilkår før stortingsvalget i 2021, nå som KrF går inn i regjeringen.

– Vårt forslag ville utnytte handlingsrommet innen EØS-avtalen for å forhindre at folk som jobber på norske lønns- og arbeidsvilkår blir utkonkurrert av billig utenlandsk arbeidskraft. Det er skuffende at ikke Senterpartiet en gang ville gjøre et forsøk på å bli enige og legge press på KrF, mener Grande.

Dagens lovverk er nemlig enkelt å omgå for å skaffe seg konkurransefordeler. Ved å registrere arbeidstakere, for eksempel fra Øst-Europa, som frivillig pendlere, slipper arbeidsgiver å betale for reise, kost og losji.

Ap vil gi mer makt til fagforbundene i konflikter om ekstra lange arbeidsdager

Organisasjonsgraden

I dag er det adgang til å gjennomsnittsberegning av arbeidstid inntil 10,5 timer daglig og 48 timer ukentlig om det foreligger avtale om dette mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Gjennomsnittsberegning for mellom 10,5 og 12,5 timer daglig, og inntil 48 timer ukentlig, må avtales på grunnlag av en tariffavtale. Arbeidstilsynet har også anledning til å godkjenne gjennomsnittsberegning som går utover 10,5 timer daglig. Vanlig praksis i Arbeidstilsynet er at det godkjennes når det foreligger begrunnelse i søknad som er av hensyn til arbeidstaker.

Steinar Krogstad, som har vært med på å utforme forslaget, stiller seg hoderystende til argumentene for å avvise forslaget.

– Hvis en virkelig ønsker å gjøre noe med regelverket og motvirke sosial dumping, er det virkelig dette man kan gjøre. Det er her det store hullet befinner seg og det er her de aller fleste forbryter seg, mener Krogstad.

For kort tid siden satt han på et frokostmøte i arbeids- og sosialdepartementet, invitert av statsråden, hvor den store bekymringen var en svekkelse av det organiserte arbeidslivet og alt det fører med seg av økt produktivitet og bedret konkurranseevne.

– Statsråden etterlyste tiltak som ikke bare gikk på de tradisjonelle kravene, som økt skattefradrag for å styrke det organiserte arbeidsliv. Like etterpå smadrer altså regjeringspartiene et forslag som virkelig ville ha styrket det organiserte arbeidslivet, påpeker Krogstad.

Fellesforbundet vil avskaffe «apartheid-lignende tendenser» i byggebransjen

Hørte på arbeidsgiverne

Flertallet i arbeids- og sosialkomiteen mener forslaget i praksis blir forbeholdt virksomheter som har medlemskap hos de største fagforeningene.

– Det er det samme som å se bort fra behovet til mange arbeidstakere og arbeidsgivere utelukkende fordi de ikke har medlemskap i store fagforeninger, mener flertallet.

Av ni høringssvar var tre fra arbeidstakersiden og seks fra arbeidsgiversiden.

Arbeidsgiversiden er svært bekymret for den foreslåtte endringen.

– Det vil helt klart føre til større utglidninger i mer bruk av innleie, hyppigere bruk av permitteringer og også mer bruk av midlertidige ansettelser, mener arbeidsgiverne.

Leder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp), er ikke enig med virkelighetsbeskrivelsen til Arbeiderpartiet og Fellesforbundet.

– Rundt halvparten av landets befolkning er uorganisert. Enten man liker det eller ikke. Da må vi som lovgivere sørge for at alle skal ha et godt vern og trygt og godt arbeidsliv. Da er jeg skeptisk til å ta fra de uorganiserte retten til å ha en fleksibilitet.

– Arbeiderpartiet skaper et inntrykk av at det kun er bedrifter med tariffavtale som har det gode arbeidslivet. Alt annet er useriøst og uansvarlig. Jeg mener det er bra at mange er organisert. Tariffavtaler kan være et godt verktøy til å sikre gode arbeidsplasser. Men det finnes også mange arbeidsplasser der mange velger å ikke være organisert og som likevel driver på en god og ryddig måte. De skal også sikres fleksibilitet og trygge og gode arbeidsplassen, mener Wiborg.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse