JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyrtid

Aksjeutbyttet økte nesten dobbelt så mye som lønna i EU

Det er dyrtid og sparekniv i hele Europa. Men aksjonærene merker betydelig mindre til det enn lønnsmottakerne, viser en gjennomgang fra ETUC.
URETTFERDIG: Inflasjonen treffer oss alle, men det er bedriftseiernes grådighet som driver den, ifølge ETUC.

URETTFERDIG: Inflasjonen treffer oss alle, men det er bedriftseiernes grådighet som driver den, ifølge ETUC.

Colourbox.com

harald@lomedia.no

ETUC er den europeiske fagorganisasjonen som jobber spesifikt opp mot EU. Den har hatt en utregning av gjennomsnittlig lønnsvekst og aksjonærutbetalinger det siste året, med utgangspunkt i andre kvartal i år – altså perioden april til juni.

Da kom de fram til en lønnsvekst på gjennomsnittlig 6 prosent. Utbyttet til aksjonærene, derimot, hadde økt med gjennomsnittlig 10 prosent.

Og i noen land var forskjellen enda mye større. I Østerrike var utbytteveksten 95 prosent, og lønnsveksten 8. I Portugal var tallene 75 og 6 prosent, i Danmark 66 og 5.

Brev til EU

ETUC har sendt et brev til president for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen, der de ber henne og kommisjonen gjøre noe for å utjevne forskjellene – blant annet for å få inflasjonen ned.

– Mens folk som går på arbeid hver eneste dag sliter med å skaffe mat på bordet, spretter rike aksjeeiere champagnen for å feire rekordstor gevinst, sier ETUCs generalsekretær Esther Lynch.

– Disse tallene viser klart og tydelig at det er eierne som driver inflasjonen i været, og arbeidsfolk som lider under konsekvensene av den. 

Dyrtid i Norge: De lager lunsjen til noen av Norges rikeste, men deres egen lønn strekker ikke til

Ber om tiltak

I brevet ber ETUC blant annet om følgende tiltak:

• Gjenoppretting av balansen mellom eiere og arbeidere ved å sikre at bare firmaer som anerkjenner fagorganisering skal få tilgang på offentlige midler.

• Forbud for selskaper som får offentlige midler mot å utbetale ekstraordinært høyt utbytte, og sikre at de i stedet betaler anstendig lønn og reinvesterer profitten på en måte som er til felles beste.

• Innføring av et rettferdig og progressivt skattesystem, blant annet på ekstraordinær profitt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse