Dyrtid
Aksjeutbyttet økte nesten dobbelt så mye som lønna i EU
Det er dyrtid og sparekniv i hele Europa. Men aksjonærene merker betydelig mindre til det enn lønnsmottakerne, viser en gjennomgang fra ETUC.
URETTFERDIG: Inflasjonen treffer oss alle, men det er bedriftseiernes grådighet som driver den, ifølge ETUC.
Colourbox.com
harald@lomedia.no
ETUC er den europeiske fagorganisasjonen som jobber spesifikt opp mot EU. Den har hatt en utregning av gjennomsnittlig lønnsvekst og aksjonærutbetalinger det siste året, med utgangspunkt i andre kvartal i år – altså perioden april til juni.
Da kom de fram til en lønnsvekst på gjennomsnittlig 6 prosent. Utbyttet til aksjonærene, derimot, hadde økt med gjennomsnittlig 10 prosent.
Og i noen land var forskjellen enda mye større. I Østerrike var utbytteveksten 95 prosent, og lønnsveksten 8. I Portugal var tallene 75 og 6 prosent, i Danmark 66 og 5.
Brev til EU
ETUC har sendt et brev til president for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen, der de ber henne og kommisjonen gjøre noe for å utjevne forskjellene – blant annet for å få inflasjonen ned.
– Mens folk som går på arbeid hver eneste dag sliter med å skaffe mat på bordet, spretter rike aksjeeiere champagnen for å feire rekordstor gevinst, sier ETUCs generalsekretær Esther Lynch.
– Disse tallene viser klart og tydelig at det er eierne som driver inflasjonen i været, og arbeidsfolk som lider under konsekvensene av den.
Dyrtid i Norge: De lager lunsjen til noen av Norges rikeste, men deres egen lønn strekker ikke til
Ber om tiltak
I brevet ber ETUC blant annet om følgende tiltak:
• Gjenoppretting av balansen mellom eiere og arbeidere ved å sikre at bare firmaer som anerkjenner fagorganisering skal få tilgang på offentlige midler.
• Forbud for selskaper som får offentlige midler mot å utbetale ekstraordinært høyt utbytte, og sikre at de i stedet betaler anstendig lønn og reinvesterer profitten på en måte som er til felles beste.
• Innføring av et rettferdig og progressivt skattesystem, blant annet på ekstraordinær profitt.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.