App-krav fra ungdommen
Ungdommen i Fellesforbundet savner en klar politikk om den nye økonomien der man bestiller tjenester og arbeidskraft i en app. Så da har de likegodt foreslått en selv.
Arbeidsformidling via app, for én vakt om gangen, ødelegger både den enkeltes mulighet for et normalt liv, og den norske arbeidslivsmodellen, mener (fra venstre) Ragnhild Nyeggen, Tom-Magne Nordli og Ida Hexeberg. Nå krever de handling fra Fellesforbundet. - Dette undergraver hele det organiserte arbeidslivet, mener Hexeberg.
Erlend Angelo
harald@lomedia.no
– Det organiserte arbeidslivet er i ferd med å bli rasert på grunn av plattformøkonomien. Her må vi som ungdom pushe forbundet i riktig retning, sa Tom-Magne Nordli, leder for forbundets sentrale ungdomsutvalg, og la fram et forslag til en uttalelse som landsmøtet skal ta stilling til onsdag.
I den foreslåtte uttalelsen skal blant annet Fellesforbundet kreve et lovverk som «... sørger for at disse selskapene må forholde seg til etablerte regler og lover i norsk arbeidsliv, at de har ryddige arbeidsforhold og tariffavtaler».
Gammeldags
Plattformøkonomien har kommet på dagsordenen i forbundet med den nylig avsluttede streiken i Foodora, som endte med at matsykkelbudene fikk tariffavtale. Andre omdiskuterte app-selskaper er transporttjenesten Uber, som man for tiden ikke har i Norge, og relativt nye Staffers, som formidler vakter i utelivsbransjen.
– De tilrettelegger for og legitimerer løsarbeid, mener Ragnhild Nyeggen fra hotell- og restaurantavdelingen i Oslo og Akershus.
– Dette er ikke «det nye arbeidslivet». Dette er så gammeldags som det går an. Dette må forbundet ha en politikk på, sa Nyeggen.
– Flaut
– Det er flaut at Fellesforbundet ikke har vedtatt politikk på dette, tordnet Sindre Ensrud i Raufoss Jern og Metall.
Saken fortsetter under bildet.
Sindre Ensrud, Raufoss Jern og Metall
Erlend Angelo
– Dette er ikke IT-selskaper, som de sier selv. Dette er bemanningsselskaper, sa en bekymret Ensrud.
Eller som det heter i uttalelsen: «Denne typen forretningsmodell styrker fleksibiliteten til arbeidsgivere på bekostning av arbeidstakeres rettigheter og arbeidsvilkår, og undergraver prinsippet om den norske modellen og det norske arbeidslivet slik vi kjenner det».
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.