JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsministeren mener at alarmen må gå etter innleierapporten

Rapporten om innleie fra bygningsarbeiderforeningene i Oslo vekker sterke reaksjoner.
Arbeidsminister Anniken Hauglie reagerer på det som kommer fram i rapporten fra byggfagforeningene i Oslo.

Arbeidsminister Anniken Hauglie reagerer på det som kommer fram i rapporten fra byggfagforeningene i Oslo.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

– Nå forventer jeg at bransjen selv og arbeidsgiverne tar tak i problemet, kjenner sin besøkelsestid, og rydder opp, sier arbeidsminister Anniken Hauglie i en kommentar til rapporten om innleie i byggebransjen som bygningsarbeiderforeningene i Oslo la fram lørdag.

Massive brudd på innleiebestemmelsene

Må drive lovlig, ryddig og seriøst

– Det som kommer frem i rapporten må få alarmen til å gå på byggeplassene i Oslo. Arbeidsgiverne har et soleklart ansvar for å drive lovlig, ryddig og seriøst, sier Hauglie.

Lørdag offentliggjorde bygningsarbeiderforeningene i Oslo en rapport. De har undersøkt ansettelsesforholdene på 63 byggeplasser i Oslo og omegn og ansettelsesforholdene til 3500 ansatte. De fant at en av tre av bygningsarbeiderne var innleide, og at 80 prosent av innleie fra bemanningsbyråene var ulovlig.

Arbeidsministeren mener at fast ansettelse skal være hovedregelen i arbeidslivet, og når innleie benyttes i strid med loven, rammes arbeidstakerne, og seriøse virksomheter kan bli utkonkurrert. Hun mener også at det ligger en betydelig samfunnsinteresse i at innleiereglene følges. Brudd på innleiereglene kan få negative konsekvenser både for rekruttering av unge til bransjen, sikkerhet og arbeidsmiljø, og produktiviteten og kvaliteten på arbeidet.

Uaktuelt med forbud

Hauglie viser til at innslaget av innleie i arbeidsmarkedet totalt sett ikke stort. Fafo har anslått at 1,5-2 prosent av alle årsverk i alle bransjer utføres av innleide fra bemanningsforetak. Problemet er størst innen bygg- og anleggsbransjen i Oslo-området.

– Innleiereglene er i utgangspunktet strenge. Det er kun lov til å bruke innleid arbeidskraft dersom bedriften har et midlertidig behov for arbeidskraften. Det er ikke lov å bruke innleie som en permanent ordning, sier hun til FriFagbevegelse.

– Et forbud mot innleie fra bemanningsbransjen er ikke aktuelt, slår hun fast.

INNLEIE I BERGEN: Åtte av ti er innleid ulovlig

En lang rekke avsløringer

Venstresida mener at rapporten forsterker kravet om å forby bemanningsbransjen.

– Dette er den siste i en lang rekke avsløringer av at innleie av arbeidskraft er fullstendig ute av kontroll. Det er på høy tid å stoppe bemanningsselskapenes rasering av arbeidslivet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en kommentar.

Bjørnar Moxnes vil ha forbud mot bemanningsbransjen.

Bjørnar Moxnes vil ha forbud mot bemanningsbransjen.

Ole Palmstrøm

– Innstrammingene som stortingsflertallet vedtok, har ikke virket i det hele tatt. Vi advarte mot dette, og sa at bemanningsbyråene ville sno seg rundt de nye reglene, sier Moxnes.

Han peker på at innleie at innleie fortrenger fast ansatte i stadig flere bransjer. Dette fører til at organisasjonsgraden synker og at gjentatte forsøk på å stramme opp bransjen ikke har noen effekt.

– Derfor mener Rødt, i likhet med en rekke avdelinger i Fellesforbundet, at Stortinget må vedta et forbud mot innleie fra virksomheter som ikke er produksjonsbedrifter. Vi bør forby innleie i de mest utsatte bransjene og regionene, og redusere bemanningsbransjen til det som var formålet, nemlig å levere vikarer ved sykdom og uforutsett fravær, ikke å fortrenge faste ansettelser, slår Rødt-lederen fast.

Stemmer ned forslagene

Også stortingsrepresentant Arild Grande fra Arbeiderpartiet mener at rapporten viser at mange i bemanningsbransjen prøver å sno seg unna de nye reglene mot innleie som Stortinget har vedtatt.

– Selv om det er positivt at innleie på byggeplassene i Osloregionen totalt sett går ned, er det veldig alvorlig at 80 prosent av innleien er ulovlig. Regjeringen bryr seg ikke om problemene og stemmer ned alle forslag Arbeiderpartiet har fremmet for å rydde opp, sier Grande

SVs nestleder Kirsti Bergstø mener rapporten forsterker argumentet om å forby kommersielle bemanningsbyrå, og regelverket fra før frislippet i 2000 bør gjeninnføres.

Massiv arbeidskraftimport

– Det er bare slik vi kan stoppe dette uvesenet som undergraver et trygt, organisert og seriøst arbeidsliv, sier Bergstø. Hun mener at advarslene har vært tydelige, og at det nå er nødvendig med hardere lut.

– Målsettingene er at alle kommersielle bemanningsbyrå må ut av bransjen. Disse byråene står i sterk motsetning til en fornuftig arbeidsformidling i offentlig regi og kontrollert innleie mellom produksjonsbedrifter, der tillitsvalgte kan ha kontroll. De har massiv import av arbeidskraft som forretningsidé.

Hun mener at rapporten forsterker inntrykket fra industrien og Statistisk sentralbyrå fra industrien at innleie øker.

Innleier har ansvaret

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne Cecilie Kaltenborn lover at de og Byggenæringens landsforening skal gå gjennom rapporten og se hva som må gjøres.

– Bemanningsbransjen er ikke tjent med at det foregår ulovlig innleie, men den typen innleie det er snakk om her kan en ikke kritisere bemanningsbransjen for. Det er innleier som har ansvaret for at innleie foregår i lovlige former, sier Kaltenborn.

Men hun vil også framheve at det har foregått en stor omlegging i bemanningsbransjen etter at loven ble endret. Stillingsprosentene i bemanningsbransjen innen bygg er blitt mye høyere. Fra 2018 til september i år har andelen kontrakter med stillingsprosent under 20 prosent blitt redusert fra 26,5 prosent til 2,9 prosent.

10 000 kontrakter

– Men det er mange kontrakter. Vi regner med at det er rundt 10.000 kontrakter som må tilpasses det nye regelverket, sier hun.

Alle medlemsbedrifter i NHO Service og Handel som leier ut personell til bygg, må ta i bruk de nye kontraktene, der stillingsprosent og perioder med fritid er angitt, før nyttår.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse