Nesten all innleie er ulovlig, slår rapport fra byggmiljøet i Oslo fast: – Bemanningsbransjen må ut!
Hver tredje bygningsarbeider i Oslo er innleid. Nå har fagforeningene i bransjen fått nok.
Joachim Espe i Rørleggernes fagforening i Oslo mener bemanningsbransjen må ut av byggeplassene så fort som overhodet mulig.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Landsmøtet i Fellesforbundet er i gang, og tradisjonen tro har ulike fagforeninger i byggmiljøet i Oslo sjekka forholdene på byggeplassene i hovedstaden.
Lørdag kom rapporten fra årets undersøkelse, og selv om det er noen lysglimt å spore, er helheten nokså nedslående. Dette er tallenes tale:
• Innleie på byggeplassene i Oslo er ifølge rapporten på 35 prosent
• 80 prosent av innleien kommer fra bemanningsforetak
• Av denne innleien igjen er 80 prosent ulovlig
Innleie: Åtte av ti byggeplasser i Bergen bryter loven
– Dette viser bare at innstrammingene som har kommet i arbeidsmiljøloven ikke har fått effekt. Det er rett og slett ikke nok, sier Joachim Espe, leder for Rørleggernes fagforening avdeling 605 i Oslo.
Litt flere fast ansatte
Espes forening står bak rapporten, sammen med Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening, Tømrer og Byggfagforeningen avdeling 601 og Oslo Bygningsarbeiderforening avdeling 603.
Rapporten er basert på 63 byggeplassbesøk i Oslo og omegn i september i år, inkludert både private og offentlige prosjekt. Totalt er 3554 arbeidstakere omfattet av undersøkelsen.
Noen få positive trekk kommer fram fra årets undersøkelse: Innleien har gått ned fra 38 til 35 prosent sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse i 2017. Hvilket betyr at andelen egne ansatte har gått opp noe, fra 32 til 42 prosent i bedrifter med tariffavtale.
I år var 80 prosent av innleien ulovlig, mot 85 prosent i 2017.
Helt marginale forbedringer, så små at Espe tror de er tilfeldige.
– Hadde vi gjort undersøkelsen da det var på det mest travle før sommeren, med utbyggingen av The Hub og noen andre prosjekter, da hadde vi helt sikkert fått høyere innleieandel, mener Espe.
Norges største utbygger sliter med å få entreprenørene til å følge loven
Og påpeker at lysglimtene slås ihjel av en bemanningsbransje i vekst, med flere ansatte og flere fakturerte timer enn noen gang før.
– Dessverre er rapporten akkurat som forventet. Vi har jo fingeren på pulsen året rundt. Vi må bare konstatere at bedriftene ikke har tilpasset seg intensjonen i regelverket, sier Espe.
Vil forby bemanningsbransjen
Fra 1. januar i år ble innleiereglementet strammet inn, for å fjerne nulltimerskontrakter, sikre faste ansettelser og begrense innleien.
– Vi ser at reglene har effekt der vi kjører saker. Men det gjelder bare for individene vi bistår, det får ikke effekt ut i bransjen, sier Espe.
Som mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg. Regler er strammet inn, politiske signaler er gitt – uten at innleien går ned i særlig omfang.
Kraftigere lut må til, er budskapet fra Espe.
– Bemanningsbransjen må bort i dagens form. Vi fant ikke ett eneste tilfelle der de faktisk ble brukt som vikarer. De blir brukt som billig arbeidskraft, så entreprenørene skal slippe å ansette og satse på fagfolk. Sånn kan vi ikke ha det, mener fagforeningslederen.
For mange smutthull
Espe og co. har mange forslag til hva som må gjøres for å få bukt med innleien. Helst ønsker de seg et nasjonalt forbud mot bemanningsforetakene, da bemanningsbransjen også har fått sterkere fotfeste i flere andre bransjer. Et slikt forbud kan være i strid med EØS-avtalen, men er uansett det beste alternativet, mener Espe.
En lettere vei er å innføre bransjevise forbud mot innleie, noe arbeidsmiljøloven åpner for («departementet kan i forskrift forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktigte samfunnshensyn tilsier det»).
Det er et nødvendig strakstiltak som må komme, mener Espe.
– Vi risikerer å miste en hel generasjon med egne bygningsarbeidere. Dette er også gjort i EU-landet Tyskland, så det burde være gjennomførbart, sier Espe.
Tillitsvalgte ser tegn til bedring
I tillegg vil de styrke arbeidsmiljøloven ytterligere – og videreutvikle Oslomodellen så den skjerper kravene overfor innleie.
– Det hjelper ikke med gode intensjoner. Det er for mange smutthull. Forbud må på plass. Ikke bare i Oslo, men for hele bransjen. Da får vi flere ansatte i produksjonsbedriftene og det tvinger bedriftene til å satse mer på fagutdanning, sier Espe.
– Det er mulig å snu dette, understreker han.
Første steg på veien er å få med seg Fellesforbundets eget landsmøte med på forbud. Så må man overbevise Stortinget.
– Arbeiderpartiet og flere har vært på glid, dette må vi få til!
NHO: Alvorlig, om det stemmer
I NHO lover de nå å se på rapporten. Men mener allerede at litt av forklaringen kan være et regelverk som er vanskelig å forstå.
Jon Sandnes, direktør i NHO-foreningen Byggenæringens landsforening (BNL), sier til NRK at de tar rapporten på alvor.
– Dersom det skulle vise seg at dette gir et riktig bilde, så ser vi veldig alvorlig på det.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.