IndustriALL Global Union:
Atle Høie til topps i internasjonal fagbevegelse
Norske Atle Høie, som tidligere jobbet i Fellesforbundet, er valgt til ny generalsekretær i IndustriALL Global Union som representerer 50 millioner arbeidere.
NY SJEF: Atle Høie får nok å gjøre som InustriALLs nye generalsekretær under og etter koronapandemien.
Erlend Angelo
harald@lomedia.no
Høie har vært visegeneralsekretær i IndustriALL siden 2016, etter å ha vært internasjonal sekretær i Fellesforbundet siden 1995. På organisasjonens online-kongress denne uka ble han valgt til ny generalsekretær etter Valter Sanches fra Brasil.
I 2016: Atle Høie fra Fellesforbundet til internasjonalt toppverv
IndustriALL Global Union ble dannet i 2012, ved en sammenslåing av tre tidligere hovedsammenslutninger, og representerer 50 millioner arbeidere innen blant annet industri, gruver, energi og tekstilbransjen. De tilhører mer enn 563 forbund i 142 land.
Og utfordringene står i kø for den nye sjefen, som tar over midt i en global pandemi.
– Koronaen har virkelig synliggjort forskjellene mellom folk som bor i land med et sosialt sikkerhetsnett, og dem som ikke gjør det, sier Høie til Magasinet for fagorganiserte.
– Og mellom land som har fungerende fagforbund og land som ikke har det.
Overnasjonalt
IndustriALL jobber for å styrke medlemsforbundene i enkeltlandene, men som etternavnet Global Union sier, jobber man også overnasjonalt.
Et viktig verktøy er rammeavtaler med store konsern, såkalte GFA («Global Framework Agreements»). Eller avtaler direkte mellom selskapene og det internasjonale forbundet om arbeidsvilkår i tredjeland, som den mye omtalte «Bangladesh»-avtalen. Der inngikk IndustriALL og sammenslutningen for forbund i servicenæringen UNI, en avtale direkte med de vestlige merkevarene om at de forpliktet seg til å passe på at arbeidsforholdene på tekstilfabrikkene de handlet med i Bangladesh i det minste ikke var farlige.
Tekstilindustrien: Fagorganisasjoner trekker seg fra avtalen som skulle sikre liv og helse for tekstilarbeiderne i Bangladesh
Avtalen kom i gang etter tragedien i Dhaka i 2013, der mer enn 1100 mennesker mistet livet da fabrikkbygget Rana Plaza kollapset.
Det handler blant annet om å vite hvor man kan bidra, og få til noe, langs de globale leverandørkjedene.
Mye lest: Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)
Mange ledd
– Vi har medlemsforbund i land som er veldig forskjellige, fra land som Norge til land som i praksis er jordbrukssamfunn, sier Høie.
– I noen land snakker vi om overgangen til Industri 4.0, om automatisering og tingenes internett. Mens noen av medlemsforbundene våre sier at det for dem først handler om å få innført Industri 2.0, altså samlebåndsteknologien.
Langs disse verdikjedene, fra råvareprodusenter til hi-tech, gjelder det å skape solidaritet og samarbeid.
– Ta for eksempel batterier til elbiler, sier Høie.
– Der er produktet innom fem av våre bransjer, fra kobolten hentes ut i gruvene og fram til batteriet settes inn i bilene. Og jo lengre oppover i verdikjeden vi kommer, desto bedre organisering er det, sier han.
– Da er det viktig at de som jobber hos bilprodusentene, med ordnede forhold, ser at de har et ansvar også for dem som jobber i koboltgruvene, sier den nyslåtte generalsekretæren.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.