LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.
Eirik Dahl Viggen
Sjokkmelding fra SPK:
Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)
Hagder Albert Solmyr (82) fikk hakeslepp av brevet fra Statens pensjonskasse (SPK). Den pensjonerte fengselsbetjenten satte seg i kampberedskap.
edv@lomedia.no
Etter et liv i arbeid med mennesker i samfunnets randsone er Hagder Albert Solmyr (82) vant til både tumulter og trusler. Brevet han fikk fra Statens pensjonskasse (SPK) i juni 2019 holdt likevel på å vippe ham av pinnen.
I brevet sto det at han i årene 2006–2019 hadde fått for mye utbetalt i pensjon, hele 307.000 kroner. Solmyr trodde ikke det han leste.
Som om ikke det var nok, gjorde SPK kort tid etter en ny beregning. Summen var nå oppjustert til 574.000 kroner. Forklaringen? En regnefeil flere år tilbake hadde måned for måned vokst til en et svimlende beløp.
– Det var jo ikke bare for meg å hoste opp 574.000 kroner, sier pensjonisten.
AAP-general om Ropstads gratisbolig: – Hvis dette hadde vært en Nav-bruker, hadde vedkommende blitt anmeldt
Krisestemning
Søvnløsheten han hadde slitt med i flere år, kom tilbake mens Solmyr grublet. Hvordan i all verden skulle han greie å betale?
– Hadde de tenkt å gjøre meg til raka fant? Kona sa at nå var det bare å selge bilen, hytta og leiligheten.
Det var da sønnen, Rune Solmyr, spurte om ikke faren fortsatt var organisert i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
De ringte forbundsledelsen, som så satte LOs juridiske avdeling på saken. Med advokathjelp lyktes de i juni 2021, etter to år med uro, å få avverget et kommende krav fra SPK.
Beslutningen, som er endelig, står nederst i et flere sider langt brev fra Statens pensjonskasse.
– For en lettelse. Endelig kunne jeg senke skuldrene og puste, sier den opprinnelige altaværingen og nyter nytraktet kaffe hjemme i ei solrik stue i Fredrikstad.
HJALP FAREN: Sønnen Rune Solmyr har fungert som bindeledd i saken. Han er sjeleglad for at faren hadde advokatdekning takket være medlemskapet i NFF og LO.
Eirik Dahl Viggen
Sjokkbeskjeden fra SPK var ikke første gang han opplevde noe som fratok ham nattesøvnen. Mange år tilbake starter historien som skulle gjøre Hagders pensjon til et litt mer komplisert regnestykke enn det vanlige.
NFF om endringer i reglene for særaldersgrenser: – Utopisk å jobbe i fengsel etter fylte 63
Overfalt på vakt
Fredriksstad Blad skriver 20. april 1989 om et rømningsforsøk i daværende Fredrikstad kretsfengsel: To innsatte gikk til brutalt angrep på to fengselsbetjenter. En i avisartikkelen ikke navngitt betjent, ble forsøkt stukket med saks i halsen. Det var Hagder Solmyr.
– Jeg så det blinke, og tenkte at der kommer en kniv. Han rispet meg i arma og fikk saksespissen helt inn mot halsen min.
Med en kraftanstrengelse klarte Solmyr å legge angriperen i bakken. Sammen med kollegaen fikk han avverget rømningen.
Saksa bommet, men angrepet stakk dypt. Han hadde opplevd livsfare. Han fikk søvnvansker.
Fikk du med deg denne? Knyttneve, kaffe og kokende olje: Grov vold setter spor hos fengselsbetjentene
Kort tid etter hendelsen søkte han yrkesskadeerstatning, men fikk avslag fra Fredrikstad trygdekontor og anket til Trygderetten. Det ble starten på mange år med juridisk kniving med støtte fra LO.
Imens tiltok søvnplagene. Etter nattevaktene fikk han ikke sove og møtte opp på jobb helt utslitt.
I fengselet reagerte han sterkere enn vanlig på høyrøstet og truende atferd. Drapet på en kvinnelig fengselsbetjent bare en måned før han selv ble angrepet, senere drapet på en annen kollega i Sarpsborg i 1992, satte fart på tankekjøret.
Han ble alltid vaktsom, alltid klar i tilfelle noe skulle skje. Også på fritida.
Over 800 selvmord i fengsel: – Det er stygge og skremmende tall
Yrkesskade
Søvnmangelen og den konstante beredskapen førte til hodepine, svimmelhet og nakke- og ryggsmerter. Han fikk giktanfall. For å fungere ble han avhengig av en pillecocktail.
Etter langvarige sykmeldinger utover 90-tallet, ble Solmyr til slutt uførepensjonist.
Etter det han beskriver som en seig dragkamp med Statens pensjonskasse, og med advokatbistand fra LO, fikk Solmyr i 2001 innvilget yrkesskadeerstatning.
18 år senere oppdager så SPK at Solmyrs alderspensjon ikke er samordnet med denne erstatninga. De mener han har fått for mye i pensjon. Men ifølge LO-advokaten har den nå 82 år gamle pensjonisten handlet i god tro når han mottok utbetalingene.
Fengselsansatte fortviler: – I fjor hadde vi 17 selvmordsforsøk, alle begått av tre innsatte
Statens pensjonskasse: – Dette er beklagelig
– En sjelden gang skjer det dessverre menneskelige feil i saksbehandlingen vår, men som oftest oppdages disse raskt. I enkelte få tilfeller går det noe tid før vi oppdager feilen. Dette er beklagelig og skal ikke skje, skriver avdelingsleder for alder og AFP i Statens pensjonskasse, Hans Petter Gran, i en epost til NFF-magasinet.
Statens pensjonskasse beklager feil i regnestykkene.
Google Maps
98,3 prosent av utbetalingene fra SPK er korrekte, ifølge en oversikt fra i fjor. Men feil skjer. SPK skal fange opp hvis den månedlige differansen er over 100 kroner, som i Solmyrs tilfelle. SPK skal da vurdere å kreve tilbakebetaling, også når SPK er ansvarlig for feilen.
– Solmyr var 80 år gammel da han ble varslet om et mulig krav, med en yrkesskade som følge av psykisk påkjenning. Tar dere hensyn til medlemmers helsetilstand før dere sender ut slike brev?
– Vi gjør alltid en individuell vurdering. Vi sender aldri ut vedtak om å kreve tilbake før vi har kontaktet medlemmet med det som kalles et uttalelsesbrev som forklarer hva som har skjedd. Før vi tar stilling til om vi skal kreve beløpet tilbakebetalt, har medlemmet mulighet til å legge fram sitt syn på saken. Alle vedtak fra SPK kan klages inn for Trygderetten. Det er med på å sikre våre medlemmers rettssikkerhet, sier Gran.
Han understreker at SPK aldri kom så langt som til å sende Solmyr et vedtak om tilbakebetaling, kun et uttalelsesbrev, som så ble besvart fra LOs juridiske avdeling, hvorpå SPK vedtok å frafalle hele saken
I 2020 utbetalte SPK pensjonsytelser til rundt 260 000 medlemmer. Blant disse oppstår rundt 6300 tilbakebetalingssaker per år. Det omfatter etterlattepensjon, AFP, alderspensjon og uførepensjon. Det er ifølge Gran svært sjelden snakk om store summer.
LO i ryggen
– Jeg stusset over at SPK mente at medlemmet burde ha forstått at det var begått feil. Særlig når de regnet på nytt og la til et par hundre tusen. Hvordan i all verden skal menigmann holde rede på noe SPK selv feilberegner?
Det sier advokat Katrine Rygh Monsen på telefon fra LOs juridiske avdeling.
Hun tok saken på vegne av Solmyr og er på klientens vegne lettet over å ha vunnet fram.
LO-advokat Katrine Rygh Monsen.
Sissel M. Rasmussen
Uten ei fagforening i ryggen, er alternativet å håndtere en slik sak på egen hånd, som ifølge Monsen er veldig vanskelig uten grundig kjennskap til regelverket.
– Det kan være folk som har dårlig råd i utgangspunktet. Da har du i hvert fall ikke råd til å gå til privat advokat med den risiko det er for å tape en sak og måtte ta omkostningene, sier Monsen.
Glad i jobben
Så var det verdt det å bli fengselsbetjent? Ja, mener Hagder Solmyr, til tross for strabasene.
– Man hadde kontakten med en spesiell type folk. Kriminelle må bare behandles på en litt annen måte enn andre. Dette er veldig følsomme mennesker. Du må være varsom med dem, de kunne overreagere kraftig og gjøre ting de ikke mente. Alle er individer som må behandles hver på sin måte.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen