JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått  tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

Eirik Dahl Viggen

Sjokkmelding fra SPK:

Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

Hagder Albert Solmyr (82) fikk hakeslepp av brevet fra Statens pensjonskasse (SPK). Den pensjonerte fengselsbetjenten satte seg i kampberedskap.10.09.2021
07:00
10.09.2021 09:43

edv@lomedia.no

Etter et liv i arbeid med mennesker i samfunnets randsone er Hagder Albert Solmyr (82) vant til både tumulter og trusler. Brevet han fikk fra Statens pensjonskasse (SPK) i juni 2019 holdt likevel på å vippe ham av pinnen.

I brevet sto det at han i årene 2006–2019 hadde fått for mye utbetalt i pensjon, hele 307.000 kroner. Solmyr trodde ikke det han leste.

Som om ikke det var nok, gjorde SPK kort tid etter en ny beregning. Summen var nå oppjustert til 574.000 kroner. Forklaringen? En regnefeil flere år tilbake hadde måned for måned vokst til en et svimlende beløp.

– Det var jo ikke bare for meg å hoste opp 574.000 kroner, sier pensjonisten.

AAP-general om Ropstads gratisbolig: – Hvis dette hadde vært en Nav-bruker, hadde vedkommende blitt anmeldt

Krisestemning

Søvnløsheten han hadde slitt med i flere år, kom tilbake mens Solmyr grublet. Hvordan i all verden skulle han greie å betale?

– Hadde de tenkt å gjøre meg til raka fant? Kona sa at nå var det bare å selge bilen, hytta og leiligheten.

Det var da sønnen, Rune Solmyr, spurte om ikke faren fortsatt var organisert i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

De ringte forbundsledelsen, som så satte LOs juridiske avdeling på saken. Med advokathjelp lyktes de i juni 2021, etter to år med uro, å få avverget et kommende krav fra SPK.

Beslutningen, som er endelig, står nederst i et flere sider langt brev fra Statens pensjonskasse.

– For en lettelse. Endelig kunne jeg senke skuldrene og puste, sier den opprinnelige altaværingen og nyter nytraktet kaffe hjemme i ei solrik stue i Fredrikstad.

HJALP FAREN: Sønnen Rune Solmyr har fungert som bindeledd i saken. Han er sjeleglad for at faren hadde advokatdekning takket være medlemskapet i NFF og LO.

HJALP FAREN: Sønnen Rune Solmyr har fungert som bindeledd i saken. Han er sjeleglad for at faren hadde advokatdekning takket være medlemskapet i NFF og LO.

Eirik Dahl Viggen

Sjokkbeskjeden fra SPK var ikke første gang han opplevde noe som fratok ham nattesøvnen. Mange år tilbake starter historien som skulle gjøre Hagders pensjon til et litt mer komplisert regnestykke enn det vanlige.

NFF om endringer i reglene for særaldersgrenser: – Utopisk å jobbe i fengsel etter fylte 63

Overfalt på vakt

Fredriksstad Blad skriver 20. april 1989 om et rømningsforsøk i daværende Fredrikstad kretsfengsel: To innsatte gikk til brutalt angrep på to fengselsbetjenter. En i avisartikkelen ikke navngitt betjent, ble forsøkt stukket med saks i halsen. Det var Hagder Solmyr.

– Jeg så det blinke, og tenkte at der kommer en kniv. Han rispet meg i arma og fikk saksespissen helt inn mot halsen min.

Med en kraftanstrengelse klarte Solmyr å legge angriperen i bakken. Sammen med kollegaen fikk han avverget rømningen.

Saksa bommet, men angrepet stakk dypt. Han hadde opplevd livsfare. Han fikk søvnvansker.

Fikk du med deg denne? Knyttneve, kaffe og kokende olje: Grov vold setter spor hos fengselsbetjentene

Kort tid etter hendelsen søkte han yrkesskadeerstatning, men fikk avslag fra Fredrikstad trygdekontor og anket til Trygderetten. Det ble starten på mange år med juridisk kniving med støtte fra LO.

Imens tiltok søvnplagene. Etter nattevaktene fikk han ikke sove og møtte opp på jobb helt utslitt.

I fengselet reagerte han sterkere enn vanlig på høyrøstet og truende atferd. Drapet på en kvinnelig fengselsbetjent bare en måned før han selv ble angrepet, senere drapet på en annen kollega i Sarpsborg i 1992, satte fart på tankekjøret.

Han ble alltid vaktsom, alltid klar i tilfelle noe skulle skje. Også på fritida.

Over 800 selvmord i fengsel: – Det er stygge og skremmende tall

Yrkesskade

Søvnmangelen og den konstante beredskapen førte til hodepine, svimmelhet og nakke- og ryggsmerter. Han fikk giktanfall. For å fungere ble han avhengig av en pillecocktail.

Etter langvarige sykmeldinger utover 90-tallet, ble Solmyr til slutt uførepensjonist.

Etter det han beskriver som en seig dragkamp med Statens pensjonskasse, og med advokatbistand fra LO, fikk Solmyr i 2001 innvilget yrkesskadeerstatning.

18 år senere oppdager så SPK at Solmyrs alderspensjon ikke er samordnet med denne erstatninga. De mener han har fått for mye i pensjon. Men ifølge LO-advokaten har den nå 82 år gamle pensjonisten handlet i god tro når han mottok utbetalingene.

Fengselsansatte fortviler: – I fjor hadde vi 17 selvmordsforsøk, alle begått av tre innsatte

Statens pensjonskasse: – Dette er beklagelig

– En sjelden gang skjer det dessverre menneskelige feil i saksbehandlingen vår, men som oftest oppdages disse raskt. I enkelte få tilfeller går det noe tid før vi oppdager feilen. Dette er beklagelig og skal ikke skje, skriver avdelingsleder for alder og AFP i Statens pensjonskasse, Hans Petter Gran, i en epost til NFF-magasinet.

Statens pensjonskasse beklager feil i regnestykkene.

Statens pensjonskasse beklager feil i regnestykkene.

Google Maps

98,3 prosent av utbetalingene fra SPK er korrekte, ifølge en oversikt fra i fjor. Men feil skjer. SPK skal fange opp hvis den månedlige differansen er over 100 kroner, som i Solmyrs tilfelle. SPK skal da vurdere å kreve tilbakebetaling, også når SPK er ansvarlig for feilen.

– Solmyr var 80 år gammel da han ble varslet om et mulig krav, med en yrkesskade som følge av psykisk påkjenning. Tar dere hensyn til medlemmers helsetilstand før dere sender ut slike brev?

– Vi gjør alltid en individuell vurdering. Vi sender aldri ut vedtak om å kreve tilbake før vi har kontaktet medlemmet med det som kalles et uttalelsesbrev som forklarer hva som har skjedd. Før vi tar stilling til om vi skal kreve beløpet tilbakebetalt, har medlemmet mulighet til å legge fram sitt syn på saken. Alle vedtak fra SPK kan klages inn for Trygderetten. Det er med på å sikre våre medlemmers rettssikkerhet, sier Gran.

Han understreker at SPK aldri kom så langt som til å sende Solmyr et vedtak om tilbakebetaling, kun et uttalelsesbrev, som så ble besvart fra LOs juridiske avdeling, hvorpå SPK vedtok å frafalle hele saken

I 2020 utbetalte SPK pensjonsytelser til rundt 260 000 medlemmer. Blant disse oppstår rundt 6300 tilbakebetalingssaker per år. Det omfatter etterlattepensjon, AFP, alderspensjon og uførepensjon. Det er ifølge Gran svært sjelden snakk om store summer.

LO i ryggen

– Jeg stusset over at SPK mente at medlemmet burde ha forstått at det var begått feil. Særlig når de regnet på nytt og la til et par hundre tusen. Hvordan i all verden skal menigmann holde rede på noe SPK selv feilberegner?

Det sier advokat Katrine Rygh Monsen på telefon fra LOs juridiske avdeling.

Hun tok saken på vegne av Solmyr og er på klientens vegne lettet over å ha vunnet fram.

LO-advokat Katrine Rygh Monsen.

LO-advokat Katrine Rygh Monsen.

Sissel M. Rasmussen

Uten ei fagforening i ryggen, er alternativet å håndtere en slik sak på egen hånd, som ifølge Monsen er veldig vanskelig uten grundig kjennskap til regelverket.

– Det kan være folk som har dårlig råd i utgangspunktet. Da har du i hvert fall ikke råd til å gå til privat advokat med den risiko det er for å tape en sak og måtte ta omkostningene, sier Monsen.

Glad i jobben

Så var det verdt det å bli fengselsbetjent? Ja, mener Hagder Solmyr, til tross for strabasene.

– Man hadde kontakten med en spesiell type folk. Kriminelle må bare behandles på en litt annen måte enn andre. Dette er veldig følsomme mennesker. Du må være varsom med dem, de kunne overreagere kraftig og gjøre ting de ikke mente. Alle er individer som må behandles hver på sin måte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.09.2021
07:00
10.09.2021 09:43Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45) har vært industriarbeider i 27 år. Han er usikker på om han holder til pensjonsalder

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

Da pakistanerne kom i 1971, fryktet nordmenn for jobbene. Her er Ahmads historie


Flere saker