Arbeidsmiljø i fengslene
Knyttneve, kaffe og kokende olje: Grov vold setter spor hos fengselsbetjentene
Vold og trusler mot ansatte og innsatte har flere ganger vært oppe i rettsapparatet i vinter.
SIKKERHET: Beskjeder med spesielle instrukser som angår den innsatte er klistret på luka til en innsatt ved Ringerike fengsel.
Ole Palmstrøm
edv@lomedia.no
En innsatt fra Ringerike fengsel ble nylig dømt til nye 120 dagers fengsel. Han skal ha slått en medinnsatt flere ganger på høyre side av hodet, noe som resulterte i hjernerystelse og mulig nedsatt hørsel på høyre øre, og truet med å drepe mannen og hans familie, skriver Ringerikes Blad. Han truet også en fengselsbetjent med at han skulle knekke beina hans. En annen innsatt i samme fengsel ble i februar dømt til 16 dagers fengsel for å ha løpt på en fengselsbetjent og etterlatt et fingermerke i dennes hals.
– Oppleves det trygt å gå på jobb?
– Personlig synes jeg det er trygt, først og fremst på grunn av veldig gode kolleger, sier fengselsbetjent Stein-Olav på telefon fra Ringerike fengsel.
Han arbeider på avdeling A, en kombinert restriktiv avdeling og varetektsavdeling med 29 innsatte. Enheten er god til å vurdere risiko, forteller han.
Overlevering av negative beskjeder til innsatte skjer nøye planlagt med flere betjenter til stede, for å sikre kontroll.
– Bare på de sju åra jeg har jobba her, har vi har fått en økende andel som burde hatt hjelp i psykiatrien. De vi får ut i psykiatrien, kommer for tidlig tilbake igjen. De anses ikke som syke nok, enda de trenger mer hjelp og støtte enn vi kan gi dem. Bare på vår avdeling kunne vi hatt en psykiater på heltid, uten at det ville dekket behovet.
Friomsorgen ut på gata: Trude følger opp domfelte i friluft under pandemien: – Vi har mange som strever psykisk
Kalkulert risiko
Fra Vadsø fengsel skal en innsatt møte i retten senere i år etter å ha utøvd vold mot en fengselsbetjent, skriver iFinnmark. Fra Åna fengsel skal en innsatt i retten i mai, skriver Rogalands Avis, etter å ha sjikanert ansatte, drapstruet en dommer og angrepet en fengselsbetjent med varm kaffe.
– Vold og trusler er som i andre yrker, det er en kalkulert risiko. Det betyr ikke at vi stilltiende skal akseptere det, sier leder for NFF Ringerike fengsel, Siri Elin Sørlie.
– Når det kommer fra en som er syk, er det gjerne ikke personlig ment. Så har du de som er manipulerende og fullt oppegående, de som for å teste oss, bevisst bruker truende atferd.
Fikk du med deg denne? Fengselsansatte fortviler: – I fjor hadde vi 17 selvmordsforsøk, alle begått av tre innsatte
Det å være vitne til grov vold setter spor hos betjentene, forteller leder for NFF Ringerike fengsel, Siri Elin Sørlie.
Jan Erik Østlie
Angriper medinnsatte
Grov vold mot andre innsatte kan også sette spor hos betjentene, forteller Sørlie.
At det blir helt kokende olje på en medinnsatt, at man bruker et hermetikklokk for å skade noen i ansiktet, knivstikking, slag, ørefiker. Ved slike hendelser får ansatte en kort defusing-samtale etterpå, med tilbud om videre oppfølging, forteller Stein-Olav.
– Jeg vil legge til for min egen del verdien av å snakke med en god kollega og avdelingsleder, sier Stein-Olav.
Men i tillegg til den årlige medarbeidersamtalen har de ingen rutiner for fast veiledning.
Fengselet ivaretar ansattes sikkerhet, sier Sørlie, men som tillitsvalgt kan hun ikke si at de er nok folk på jobb. Hun etterlyser mer veiledning i å håndtere atferd. Trusselbildet har bedret seg etter at de fikk på plass et aktiviseringsteam i 2020, som ser de innsatte og tar dem ut av isolasjon. Det forebygger mot det eksplosive og det implosive og nye traumer.