JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Friomsorgen dropper samtaler via skjerm

Trude følger opp domfelte i friluft under pandemien: – Vi har mange som strever psykisk

Pandemien tvang rådgiver Trude Engh i Friomsorgen ut på gata for å møte domfelte som sliter med angst og konspirasjonsteorier.
DROPPET FLIP-OVEREN: Trude Engh har beveget seg fra det trygge kontoret til å ha oppfølgende samtaler med domfelte i friluft.

DROPPET FLIP-OVEREN: Trude Engh har beveget seg fra det trygge kontoret til å ha oppfølgende samtaler med domfelte i friluft.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Fredag 22. januar stengte Nordre Follo kommune ned etter et utbrudd av koronavirus. Det skapte hodebry for dem som følger opp domfelte som soner ute i samfunnet.

– Vi har mange sårbare klienter, unge, de som strever psykisk, de vi ikke får til å ha gode samtaler med via skjerm. Nå prioriterer vi de vi ha kontakt med, forteller Trude Engh, rådgiver ved Akershus friomsorgskontor sitt underkontor i Nordre Follo.

Ut i friluft

Kontoret som ligger i Ski, har mest samfunnsstraff og personundersøkelser av mindreårige. De fikk tidlig beskjed om å unngå straffavbrudd, så Engh fant ut at hun skulle ta med seg kontoret ut i friluft, ut på gåtur med domfelte. Det bidrar til å fylle den enkeltes aktivitetskrav i påvente av at oppdragsgiverne deres åpner opp igjen. Engh setter opp ei rute gjennom byen som vurderes som trygg, mens hun gjennomfører en faglig fundert samtale.

Det hun savner mest, er kontorets flip-over, der de kan skrive opp og visualisere erfaringer og endringstanker på store papirark. Men for mange kan det oppleves godt å isteden se på veien framfor seg mens de snakker om vold, relasjoner og trøblete selvregulering.

Følelser på avveie er ofte indirekte og direkte årsaker til kriminalitet. Et tilbakevendende tema er angst.

Høring: Regjeringa vil slå sammen fengsler og friomsorg

Fanget i konspirasjoner

– Isolasjon er aldri bra. Mange har helseangst. Nå under pandemien er mange overlatt til sosiale media.

Engh hadde en klient som satt i hjemmeisolasjon og leste konspirasjonsteorier og ble mer og mer paranoid.

– De er bekymret for familie og dem de kjenner. Nå misjonerer de for å redde verden.

Engh forklarer dem at hun ikke tror på teoriene, men det nytter lite å argumentere imot.

– Jeg sier at de må ta på seg oksygenmaska selv, ta en pause fra teoriene før de kan hjelpe andre, ellers blir man nedbrutt.

En domfelt opplevde å bli avvist av familie og venner på grunn av all konspirasjonspraten og ble enda mer isolert.

Sikkerhetsnett

Friomsorgskontoret bidrar som et bindeledd opp mot psykisk helsevern i kommunen og en rekke lavterskeltiltak i regi av Nav og ideelle stiftelser. Under lockdown må de prioritere forvaringsdømte og personundersøkelser for mindreårige. Engh inviterer enkelte på gåturer, men jobber for det meste via telefon fra hjemmekontoret.

– De sårbare kommer dårligst ut som vanlig. Jeg tipper psykiatrien får nok å gjøre i tida framover, sier Engh.

– Dette er folk som har falt mellom mange stoler. Psykiatrien kommer ikke løpende etter dem, og det er mange som unndrar seg hjelp.

Hit kommer de fordi de må, når alternativet er fengsel. Friomsorgen kan da fungere som et siste sikkerhetsnett.

De sårbare kommer dårligst ut som vanlig. Jeg tipper psykiatrien får nok å gjøre i tida framover. 

Trude Engh, rådgiver i friomsorgen, Nordre Follo

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse