JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Utopisk å jobbe i fengsel etter fylte 63

Fengselsbetjenter og andre offentlig ansatte trenger ikke lenger slutte i jobben når de når særaldersgrensa. NFF frykter et press på retten til å fratre.
Særaldersgrenser er framforhandlet for enkeltgrupper av offentlig ansatte med særlig belastende arbeidsoppgaver. Fengselsbetjentene fikk det på plass i

Særaldersgrenser er framforhandlet for enkeltgrupper av offentlig ansatte med særlig belastende arbeidsoppgaver. Fengselsbetjentene fikk det på plass i

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Fra torsdag 1. juli må ikke lenger offentlig ansatte slutte når de når særaldersgrensa. Nesten en av tre offentlig ansatte har særaldersgrense. Det omfatter også fengselsbetjentene. Forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase, er skuffet over vedtaket Stortinget gjorde i juni.

– De som starter i jobben nå, vil måtte forholde seg til en pensjonsalder som ikke gjenspeiler hvilket belastende yrke dette er, sier Aase.

KRITISK: NFF-leder Asle Aaseadvarer mot press på framforhandlede rettigheter for sliterne i arbeidslivet.

KRITISK: NFF-leder Asle Aaseadvarer mot press på framforhandlede rettigheter for sliterne i arbeidslivet.

Eirik Dahl Viggen

Asle Aase er redd for at yrket som fengselsbetjent på sikt vil sidestilles med de fleste andre yrker, at man forventes å stå i fullt arbeid til fylte 67 år. Han frykter at opphevelse av fratredelses-plikt på sikt kan øve press på den framforhandlede retten til å fratre ved særaldersgrensa.

Elin fikk nok etter 30 år på fengselsvakt dag, natt og helligdager

– Dette er et slag under beltestedet på sliterne. Jeg frykter en situasjon der de over 60 får beskjed om å finne seg noe annet å gjøre, eller få press på seg om å søke uføretrygd, sier Aase.

Seier under press

NFF fikk på plass særaldersgrense på 63 år, med mulighet til å fratre med pensjon fra 60 år så sent som i 2001. Daværende arbeidsminister Victor D. Norman (H) ga den gang full støtte til kravet fra ansatte i den krevende førstelinja.

Å endre reglene for særaldersgrenser kan tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

– Jeg er overrasket over at det samme partiet nå snur i sitt syn. Det var den gang en enorm seier for oss. Vi må se på det som kom nå som et lite tilbakeslag og komme i posisjon til å rette det opp igjen, sier Asle Aase.

– Tilrettelegging for å jobbe som eldre arbeidstaker i fengsel er en utopi. Det er ikke engang nok faste jobber for nyutdannede. Vi vil jobbe politisk for å reversere dette vedtaket.

2,25 prosent fengselsbetjenter over 60 år

Det er totalt 2222 fast ansatte fengselsbetjenter. Ifølge KDI er 50 av disse over 60 år gamle. Det tilsvarer 2,25 prosent.

«Kriminalomsorgsdirektoratet tar til etterretning at loven nå er endret, selv om vi i våre høringsuttalelser ikke støttet lovendringen. Ansatte som ønsker å jobbe videre etter fylte 63 år vil gis mulighet til det. Arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge så langt det er mulig», skriver kommunikasjonssjef i KDI, Paal Espen Hambre, i en epost til NFF-magasinet.

Regjeringa: – Øker valgfriheten

– Endringen øker valgfriheten til arbeidstakerne ved at de ikke lenger er pliktig å slutte i jobben når særaldersgrensen inntrer. De som er motiverte til å jobbe lenger, kan da fortsette inntil ordinær pensjonsalder, så sant de fyller kravene som er satt til stillingen, sier statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet.

VALGFRIHET: Vegard Einan, H, Høyre, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet

VALGFRIHET: Vegard Einan, H, Høyre, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet

Nanna Aanes Wolden

Særaldersgrensene er på 60, 63 og 65 år, mens den alminnelige aldersgrensa i offentlig sektor er 70 år. Fjerningen av fratredelsesplikten endrer ikke pensjonsreglene for dem som har særaldersgrenser. Men regjeringa mener de har lyktes med å øke arbeidstakernes valgfrihet.

Siden starten av 2020 har Bodø fengsel hatt 850 vakter som ikke ble fylt opp

85-årsregelen videreføres: Det vil ifølge ASD fortsatt være mulig å gå av inntil tre år før særaldersgrensen dersom summen av tjenestetid og alder er minst 85 år.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse