JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil endre reglene for særaldersgrenser: – Det kan tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Da forhandlingene om særaldersgrenser brøt sammen i vår, sendte regjeringen sitt eget forslag ut på høring. Nå kan plikten til å gå av for særaldersgrense bli fjernet.
TØFT YRKE: For ansatte i fengsels- og friomsorgen er særaldersgrensen i dag 63 år. Men veldig mange gir seg når de er 60. Bildet er fra en øvelse.

TØFT YRKE: For ansatte i fengsels- og friomsorgen er særaldersgrensen i dag 63 år. Men veldig mange gir seg når de er 60. Bildet er fra en øvelse.

Eirik Dahl Viggen

helge@lomedia.no

Fram til sist vinter forhandlet regjeringen med partene i arbeidslivet om særaldersgrensene. Til slutt brøt forhandlingene sammen, da regjeringen ikke fulgte opp forutsetningene i avtalen av mars 2018.

I stedet har regjeringen sendt ut på høring forslag om å oppheve plikten til å gå av på særaldersgrensen. Det skal fortsatt være en rett til å gjøre det, men det får økonomiske konsekvenser.

Nå ligger saken i departementet for utarbeidelse av et lovforslag som etter alt å dømme kommer opp i Stortinget til våren.

Det største regjeringspartiet, Høyre, har også foreslått i sitt nye partiprogram at særaldersgrensen skal fjernes helt.

Mye lest: Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Over på uførepensjon

I mars 2018 ble partene i arbeidslivet enig med regjeringen om at det fortsatt vil være behov for særaldersgrenser i offentlig sektor, men at de som skal ha dette i framtida, har en uavklart pensjonssituasjon.

Målet var å lande en avtale om dette innen 1. oktober i 2019. Så ble dette utsatt. I stedet skulle det landes 1. februar 2020. Da brøt forhandlingene sammen.

– Vi sa ja til en avtale fordi det anerkjente behovet for særaldersgrenser. Når plikten til å fratre rives ut, er grunnfundamentet borte, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase til FriFagbevegelse.

– Tidligere har det både vært en rett og en plikt til å fratre på et visst tidspunkt. Nå opphever regjeringen denne plikten, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord til FriFagbevegelse.

LO kommune, Unio, LO Stat og YS var samstemte i sitt høringssvar:

«Å fjerne plikten til å fratre er det samme som at særaldersgrensene fjernes», skrev de til Arbeids- og sosialdepartementet.

– Vi kan ikke akseptere annet enn at våre medlemmer skal ha en skikkelig særalderspensjon og alderspensjon etter avsluttet tjeneste på vegne av storsamfunnet. De skal ikke måtte tvinges til å fortsette når helsa sier stopp. Det er en grunn til at retten og plikten til å gå av har vært der, sier Asle Aase.

– Det er knyttet til sikkerhet, farer i jobben, det psykiske og store belastninger. Det er heller ikke bare av hensyn til den enkelte arbeidstaker, men også for samfunnet sin del. Jo høyere alder, jo høyere risiko, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord, til FriFagbevegelse.

Hun kaller regjeringens handling ikke bare et løftebrudd, men også avtalebrudd.

– Mange vil nå føle et stort press på seg til å fortsette i yrket av økonomiske årsaker. For mange vil det også i verste fall føre til at de havner i uførekategorien, mener både hun og Asle Aase.

Regjeringen og Frp sier nei: 350.000 nordmenn går glipp av feriepenger

Går av på 60

For ansatte i fengsels- og friomsorgen er særaldersgrensen i dag 63 år. Men veldig mange gir seg når de er 60.

– Mønsteret er helt klart. Hovedregelen er at folk går av når de er 60. Da har man gjort et godt stykke arbeid, og stått i det i mange år. Belastningen er for stor. Det er jo også derfor vi har særaldersgrensen, sier Asle Aase.

– Mange har en hverdag med vold, trusler og store belastninger. De få som har søkt om å få fortsette etter fylte 63 år får avslag. Det vi ofte hører er at man kan stå lenger i jobben hvis jobben tilrettelegges for det. Men tilrettelegging er ikke akkurat og har aldri vært et reelt alternativ i kriminalomsorgen, sier Asle Aase.

Han frykter for rekrutteringen til yrket hvis særaldersgrensen fjernes.

Arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, mener en lovendring vil fjerne bunnplanken til mange i utsatte yrker.

– Alle arbeidstakerorganisasjonene reagerer på dette. Hvordan blir stillingsvernet, hva skjer med pensjonen? I realiteten fjernes særaldersgrensen uten at partene er involvert, Denne saken bør bearbeides sammen med partene i arbeidslivet, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– I tillegg omgår jo regjeringen hele forhandlingsinstituttet. For mange vil det bli tøft å gå i forhandlinger med ledelsen om de skal gå av eller ikke, mener hun.

– Regjeringen bruker nå et lovendringsforslag for å styrke sin forhandlingsposisjon med partene i arbeidslivet. På sikt kan dette bety en undergraving av det kollektive vernet som særaldersgrenser representerer, mener Aasrud.

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Jeg har kommet i den alderen der man ikke er til noen nytte mer. Alternativet å bli sosialklient eller minstepensjonist

Warning
Annonse
Annonse