MER PÅ NATT OG SØNDAG: Nattillegget for avisbudene øker til 20 prosent, og på søndager og helligdager får avisbudene ti kroner ekstra i timen. Det er noen av endringene i den nye tariffavtalen.
Fride Gjedebo Gjertsen
Lønna til avisbudene:
Avisbudene får ny lønn. Her er resultatet
Økt minstelønn, økt kompensasjon for natt- og søndagsarbeid og enighet om å se på avisbudenes arbeidstid. Det var nok til at avisbudene unngikk streik fra fredag morgen.
roy@lomedia.no
Etter tøffe forhandlinger i oktober, der stemningen ikke var den beste, foregikk meklingen onsdag og torsdag svært gemyttlig, forteller Fellesforbundets forhandlingsleder Ole Einar Adamsrød. Uenighetene om tallmaterialet og hvordan lønnstillegg skulle beregnes var allerede ryddet unna før meklingen startet. Dermed kunne meklingen avsluttes mange timer før fristen natt til fredag.
– Det vanskeligste var å få på plass et tillegg for neste års mellomoppgjør. Vi krevde fire kroner timen, arbeidsgiverne tilbød oss én krone, og så endte vi på to, sier Adamsrød.
• Bakgrunn: Full splid om avisbudenes lønn kan føre til streik
10 kroner timen ekstra
Avisbudene slipper imidlertid å vente helt til 2021 på lønnstillegg. Som den for den konkurranseutsatte industrien får avisbudene 50 øre timen i generelt tillegg fra 1. april i år. Fra 1. november løftes også minstelønnen opp med ytterligere 6,50 per time.
– For har det vært viktig å sikre kjøpekraften til de dyktige avisbudene våre. Det har vi klart, og det er vi i Fellesforbundet spesielt glade for, sier Adamsrød.
Forbundet hadde også et krav inne om å gjøre noe for søndagsbudene, og de får et historisk høyt løft i år.
– De som jobber på søndager og helligdager får ytterligere 10 kroner ekstra i timen, sier Adamsrød fornøyd.
• Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt
Skal se på arbeidstid
I den nye tariffavtalen ligger også en økning i matpengesatsen og likebehandling av utbetaling av sykepenger. Det er også enighet om å sette ned et utvalg som skal se på konsekvensen av produktsammensetning, distribusjonstider og arbeidstiden til avisbudene. Det kan på sikt bety enda mer.
– Det betyr at vi kan få sett skikkelig på den tida budene bruker på rutene sine, slik at de får betalt for den tida de er på jobb. Vi må også se på muligheten for økte stillingsgrader for avisbudene. Det vil gagne dem ikke minst med tanke på fremtidig pensjon, påpeker han.
Lokale forhandlinger
Det er også enighet mellom partene å få til et bedre samarbeid mellom arbeidstakerne og arbeidsgiverne ute på arbeidsplassene. MBL (Mediebedriftenes Landsforening) og Fellesforbundet skal sammen utarbeide et felles opplæringstilbud tilknyttet lokalt partssamarbeid. Adamsrød legger ikke skjul på at det ikke minst gjelder å styrke mulighetene for lokale lønnsforhandlinger.
– Avisbudavtalen er en minstelønnsavtale. Det betyr at det skal forhandles om lokale tillegg, men det gjøres ikke overalt. Spesielt ikke der vi ikke har sterke tillitsvalgte, understreker han.
Allerede i dette oppgjøret ble det imidlertid avtalt at der det ikke er gjennomført lokale forhandlinger, så kan partene kreve tvistemøte.
• Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus
Åpner for utvidelse
Adamsrød håper også at utvalget vil åpne for se på tariffavtalens omfangsbestemmelse, det vil si hvilke typer bedrifter som skal kunne omfattes av den i fremtiden.
– Nå gjelder den kun avisbud, men avisbudene leverer jo ut både brød og pakker inntil fem kilo. Vi som forbund må ha i tankene hvordan vi skal kunne styrke tariffavtalen ved å kunne ta opp i oss de mange budfirmaene som nå popper opp som følge av koronakrisa. Det vil gi likere konkurransevilkår, poengterer han.
• Hva tjener folk med ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 yrker
Enstemmig anbefaling
Hvordan det utvalgsarbeidet vil ende, tør han ikke spå. Derimot er han ganske så sikker på at avisbudene kommer til å stemme ja til meklingsresultatet i uravstemningen.
– Det er klart at på noen områder krevde vi mer enn det vi fikk, men vi er veldig fornøyd med det resultatet vi klarte å lande. Årets lønnsvekst holder seg innenfor ramma på 1,7 prosent, men siden vi har utsatt en del av innslagspunktene for ytterligere økning i timelønna, så har vi allerede sikret en del av lønnsveksten også i 2021, sier Ole Einar Adamsrød fornøyd.
Et enstemmig forhandlingsutvalg anbefaler derfor medlemmene å stemme ja til resultatet. Fristen for uravstemningen er 3. desember.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik