JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelpemiddelprodusenten Etac på Gjøvik flagger ut:

Bedriften er lønnsom, likevel flagges den ut til Polen

22 ansatte mister jobben når hjelpemiddelprodusenten Etac på Gjøvik flytter til Polen. Lønnsom drift var ikke nok for eierne.
TILLITSVALGT: Oddbjørn Løken har forsøkt å påvirke eierne til å fortsette driften på Gjørvik, men har ikke nådd fram.

TILLITSVALGT: Oddbjørn Løken har forsøkt å påvirke eierne til å fortsette driften på Gjørvik, men har ikke nådd fram.

Brynjar Eidstuen, Oppland Arbeiderblad

eline@lomedia.no

Det var på et allmøte på bedriften denne uka at de ansatte fikk den endelige beskjeden om at fra nyttår er jobbene deres borte.

– Folk er veldig, veldig skuffa. Selv om vi var forberedt på at dødsstøtet ville komme, var det ingen hyggelig beskjed, sier tillitsvalgt Oddbjørn Løken. Han har i den siste måneden jobbet på høygir for å få de svenske eierne av bedriften til å ombestemme seg, blant annet ved å legge fram forslag til tiltak på fabrikken på Gjøvik for å gjøre den mer konkurransedyktig.

p

Spill for galleriet

– Vi kom opp med konkrete forslag om å spare inn fem millioner årlig ved enkle grep. Men forslagene var til ingen nytte. I stedet vil de brukes for å bedre produksjonen i Polen, sier Løken til Magasinet for fagorganiserte. Han er svært oppgitt over at en lønnsom bedrift legges ned og sender ansatte som har et langt yrkesliv på Etac bak seg ut i usikkerheten. Løken mener også at prosessen med involvering av ansattes representanter bare har vært et spill for galleriet.

– Det har bare vært vås. På oss virker det som dette var bestemt lenge før vi ble involvert. Blant annet ble det bygget en fabrikk i Polen på 12.000 kvadrat. Ledelsen lokalt har visst om planene i månedsvis før vi ble informert, og det er både avtalebrudd og svært skuffende, sier Løken.

Offentlig prispress

p

Etac på Gjøvik produserer hjelpemidler for bevegelseshemmede, som løfteheiser og støtteprodukter, og leverer mye til det offentlige. Bedriften har levert overskudd til sine svenske eiere i investeringsselskapet Nordstjernan og omsetningen har økt med 11 prosent så langt i år. Likevel velger de å avslutte driften på Gjøvik fra nyttår.

– Vi konkurrerer i stor grad om offentlig anbud, og konkurransen er tøff. Prispresset er stort, og det er de billigste som vinner. Derfor er vi nødt til å ta grep som gjør oss mer konkurransedyktige på pris, sier fabrikksjef Kjartan Albrigtsen, som også tilbakeviser avtalebrudd.

– Dette er ingen lett situasjon for noen og vi har søkt og lagt vekt på råd, også fra ekstern ekspertise, om hvordan en slik krevende prosess skal gjennomføres på riktig vis.

Albrigtsen påpeker at produksjon i Polen også flytter produktene nærmere markedet i Sentral-Europa, som vokser raskere enn det skandinaviske.

– Vi kan ikke bare se på resultater så langt, vi må se framover. På sikt vil ikke fabrikken på Gjøvik være konkurransedyktig, sier Albrigtsen.

Vil slite med avstanden

Tillitsvalgt Oddbjørn Løken sier bedriften ikke engang har prøvd å bedre situasjonen for Gjøvik-fabrikken.

p

– Det er ikke gjort noen reelle forsøk på å effektivisere produksjonen på Gjøvik for å kunne sikre norske arbeidsplasser. Da er det ikke lett å godta at bedriften velger å flagge ut.

Han tror også at Etac skal komme til å slite med de korte leveringsfristene som den store kunden Nav har, når bestillingene skal sendes fra Polen og til Norge.

– I tillegg vil Nav få en større utgift i form av 22 mann som her står uten jobb på grunn av at kapitalens krokodiller vil ha større fortjeneste.

Møter med Nav

Ingen av de ansatte på Etac kommer til å få tilbud om videre arbeid. Derfor skal det den kommende tiden være møter med Nav og kommunen for å finne best mulig løsninger for dem som blir oppsagt. Tillitsvalgt Oddbjørn Løken sier at mange av de ansatte har lang ansiennitet og spesialkompetanse.

– Når de flytter til Polen nå kaster de bort 30 år med kompetansebygging. Vi er sikre på at gevinsten ved denne utflaggingen er kortsiktig. Lønningene der nede vokser mye raskere enn her, så innsparingene vil raskt bli spist opp, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse