JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret for arbeidsplasser

Statoils investeringskutt vil føre til permitteringer og i verste fall oppsigelser, mener Fellesforbundet.
Statoilsjef Helge Lund varslet i dag investeringstørke de kommende årene. Bare de to neste årene skal oljeselskapet kutte investeringene med 30 millairder kroner.

Statoilsjef Helge Lund varslet i dag investeringstørke de kommende årene. Bare de to neste årene skal oljeselskapet kutte investeringene med 30 millairder kroner.

Sissel M. Rasmussen

anne.siri.rena@lomedia.no

Statoil offentliggjorde fredag at de vil kutte om lag 30 milliarder kroner i investeringene de nærmeste årene. Forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet hadde hørt rykter om disse tallene før selskapet avholdt pressekonferanse i London. Han er sikker på at det nå vil komme permitteringsvarsler og i verste fall oppsigelser i kjølvannet av dette, og antyder at investeringskuttene i første rekke kan komme til å ramme ingeniører.

LES OGSÅ: Statoil kutter milliarder

Ikke etterrettelig

Kuttene kommer etter et år der flere byggeoppdrag på norsk sokkel gikk til verft i Asia, og ikke til den norske industrien. I mangel av byggeoppdrag har aktiviteten i leverandørindustrien blitt opprettholdt gjennom løpende vedlikehold - og såkalte modifikasjonsoppdrag.

– Vi er svært bekymret for at dette vil føre til tap av den kompetansen som nå er bygd opp i leverandørindustrien over det ganske land, kompetanse som nettopp Statoil inntil nylig har etterspurt. På dette punktet har ikke selskapet vært etterrettelig, kommenterer Eggum. Han utdyper:

– Når Statoil utsetter og kutter allerede planlagte prosjekter innen vedlikehold og modifikasjon, så fører dette til at bedriftene blir sittende igjen med en for høy bemanning. Da må de redusere kostnadene tilsvarende. Når planer utsettes kan dette igjen skape kapasitetsproblemer senere, når alle oppdrag kommer samtidig.

Eggum mener videre at investeringskutt på sikt vil føre til reduksjon i vedlikeholdsprosjekter.

– Og det igjen skaper bekymring for om Statoil kan garantere for nødvendige sikkerhets- og HMS-standarder på norsk sokkel kan opprettholdes.

Dårlig ledelse

Forbundssekretæren hevder at Statoil er preget av dårlig ledelse, og mener hovedaksjonæren, Olje- og energidepartementet, nå bør gå inn og ta kontroll. Den norske stat har en eierandel på 67 prosent i Statoil. Eggum mener at når leverandørindustrien ikke kan stole på den informasjonen som gis av Statoils ledelse, så må Stortinget inn og se på om grunnlaget for fusjonen mellom Statoil og Hydro er etterlevd.

– Petroleumsressursene skal komme hele Norge til gode og gi lokale ringvirkninger langs hele kysten. Dette har det vært tverrpolitisk enighet om, sier Eggum.

Flere har vært ute og uttrykt sin misnøye om Statoil-ledelsen. Til Finansavisen uttalte mangemilliardæren og P4-gründeren Endre Røsjø nylig at selskapets toppsjef, Helge Lund, har gjort en dårlig jobb. Røsjø forventer at regjeringa tar grep for å sikre at fellesskapets midler blir fornuftigere forvaltet enn nå.

Har et samfunnsansvar

Konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker Asa mener Statoil er mer opptatt av å tilfredsstille finansmarkedets krav til utbytte enn å anvende ressursene til investeringer og vedlikehold.

– Og det er nettopp det Statoil ikke skal gjøre. Som forvalter av våre nasjonale petroleumsressurser har de et samfunnsansvar utover egen bunnlinje, sier Tranøy.

– Denne negative tendensen har vi sett over lengre tid. Beskjeden om at selskapet nå kutter i investeringer er bare med på å bekrefte dette bildet, fortsetter han.

Tranøy sier det er nødvendig å se mer på innholdet i Statoil-tallene før han kan kommentere eventuelle permitteringer og oppsigelser i leverandørindustrien, og hvor dette vil ramme hardest.

Forbundssekretær Jørn Eggum er videre bekymret for framtidig rekruttering til industrien – om norske ungdommer i det hele tatt vil ta sjansen på å gå denne yrkesveien.

– Dette blir en ond sirkel. Når industrien ikke har nok fagfolk vil mer og mer av arbeidet bli gjort i utlandet, sier Eggum.

Nå vil Fellesforbundet, sammen med Norsk Industri, ta kontakt med Olje- og energiministeren for å diskutere situasjonen for leverandørindustrien.

Full sysselsetting

Klubbleder Momir Repaja i selskapet Aibel vil ikke kommentere Statoil-tallene uten at han konkret vet hva disse har å si for leverandørindustrien. Det han vet er at de utførende disiplinene i Aibel, som blant annet omfatter rørleggere og sveisere, har full sysselsetting ut 2014. Sånn er det i alle fall per i dag, og det er dette Repaja velger å forholde seg til.

– Vi har nylig presentert årets planer og prognoser for underleverandørene. Det er dette vi nå må konsentrere oss om, for hvis jeg begynner å spekulere i noe annet er det helt sikkert at en del lesere vil bli forvirret, kommenterer Momir Repaja.

Statoil er mest opptatt av å tilfredsstille finansmarkedet

Konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker Asa

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse