JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Daff EØS-debatt på Fellesforbundets landsmøte

EØS har splittet Fellesforbundet på de siste landsmøtene. Denne gangen tok aldri debatten fyr, tross mange forslag om at Norge må vrake avtalen.
VIKTIGST MED KRAFT: - Det er mes prekært med en god uttalelse på kraft, sier Joachim Espe om hvorfor det ikke har vært noen het EØS-debatt på årets landsmøte.

VIKTIGST MED KRAFT: - Det er mes prekært med en god uttalelse på kraft, sier Joachim Espe om hvorfor det ikke har vært noen het EØS-debatt på årets landsmøte.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

Totalt elleve avdelinger leverte inn forslag om å avslutte eller endre Norges binding til EU gjennom EØS-avtalen. På landsmøtet i 2019 manglet EØS-motstanderne kun tre stemmer på å få flertall for en kritisk uttalelse mot EØS-avtalen.

For fire år siden ble det enighet om et kompromiss: Fellesforbundet skulle be regjeringen om at avtalen og alternative tilknytningsformer til EU skulle utredes.

Det kravet ble fullstendig avvist av Erna Solbergs regjering, mens dagens regjering ikke er klare med sin utredning før til våren. I tillegg vil den kommende utredningen kun ta for seg erfaringene med dagens EØS-avtale. Ikke hvilke alternativer som kunne vært aktuelle, og hva effekten av dem kunne vært for Norge.

Kamp om Acer preget kraftdebatten på landsmøtet

– Må vedta egen politikk

Før landsmøtet sa leder for Bygningsarbeidernes Fagforening i Oslo, Joachim Espe, at landsmøtet ikke kunne vente på det regjeringsnedsatte utvalgets rapport, men måtte vedta sin egen Europa-politikk. Ikke minst med tanke på dyrtid, strømpriser, tilknytningen til det europeiske energibyrået Acer, og at det europeiske kontrollorganet ESA ville at Norge skulle fjerne de særnorske begrensningene på innleie i byggebransjen.

–  Siden Fellesforbundets vedtak for fire år siden, har jo forutsetningene endret seg. Derfor ville det jo vært nesten parodisk om Fellesforbundet, hvis medlemmer og bedrifter er de som til de grader er blitt rammet, ikke skal utvikle en egen selvstendig politikk som svarer på de utfordringene, sa han.

Prøvde å vekke salen

Under debatten ble forslagene både fremmet på nytt, og gjenreist av flere av talerne, men uten at det skapte stor glød verken på ja- eller nei-siden.

Ingar Karlsen fra Fredrikstad Fagforening gjorde imidlertid sitt for å få litt fart på debatten da han pekte på at EØS-avtalen raserer den norske modellen.

– Og det skjer på vår vakt. EØS-avtalen ser ikke mennesker, bare arbeidstakere som kan utnyttes, tordnet han.

Han fikk svar fra samme fylke, for Daniel Brandsrød fra Borregård Fagforening, sa rett ut at selv om EØS-avtalen kunne legge til rette for useriøsitet i arbeidslivet, så var han skeptisk til å si opp avtalen.

– Jeg frykter for arbeidsplassen min dersom vi sier opp avtalen, så jeg vil opprettholde det vedtaket vi gjorde i 2019, sa han.

Bård Steen fra avdeling 5 i Bergen forsvarte også EØS-avtalen.

– Den sikrer oss markedsadgang til Europa, argumenterte han.

Det gjorde ikke Esben Strøm fra avdeling 10 i Oslo.

– EØS truer vår nasjonale selvråderett. Jeg vil minne om fjellvettregel nummer åtte: Vend i tide, det er ingen skam å snu, sa han.

– Kraft er viktigere nå

Joachim Espe tror årsaken til den manglende gløden om EØS under den næringspolitiske debatten, skyldes at kraftsituasjonen er mer prekær enn en prinsipiell EØS-debatt.

– Vi har diskutert mange tunge næringspolitiske saker, og kraft har vært en hovedsak for folk. En god kraftuttalelse hander om politikk her og nå, mens EØS-saken er en prinsipiell sak på litt lenger sikt, sier Espe.

Han tror uansett at redaksjonskomiteen vil måtte komme med en innstilling til forbundets EØS-politikk.

– Jeg vil nok tro at den innstillingen vil komme med en dissens, sier han med et smil.

Diskutert i 20 år

Tommy Rannov Nystad, leder for avdeling 143 på Helgeland er svoren EØS- og EU-tilhenger. Han peker ikke på Acer-debatten som årsak til at EØS-debatten ikke tok helt av på landsmøtet.

FERDIG SNAKKA? EØS har vært diskutert i 20 år, kanskje folk nå innser verdien av avtalen, sier Tommy Rannov Nystad.

FERDIG SNAKKA? EØS har vært diskutert i 20 år, kanskje folk nå innser verdien av avtalen, sier Tommy Rannov Nystad.

Roy Ervin Solstad

– Nå har vi diskutert EØS siden begynnelsen av 2000-tallet, så kanskje folk endelig ser at EØS-avtalen er viktig for landet og at Norge tjener godt på avtalen, sier han. Han støttet tidligere innlegg om at det blir helt feil å gamble med norske arbeidsplasser.

Det nest siste slaget om EØS på landsmøtet vil bli tatt i redaksjonskomiteen for næringspolitikk de neste dagene. Deres innstilling skal behandles på landsmøtets siste dag, onsdag 25. oktober.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse