JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De jobbet i industrien i 40 år uten å få AFP. Nå må de på sosialen

Kåre, Vidar, Jan og Eilert var for unge for AFP da fabrikken ble lagt ned. Ny jobb kan de glemme. Sosialstønad kan bli redningen etter 40 år i arbeidslivet.
INGEN JOBB, INGEN TRYGD: Kåre Hansen (59), Vidar Gravdal (61), Jan Ringstad (snart 62) og Eilert Johnsrud (snart 60) var for unge til å bli med på AFP-laget da Follum stengte, og for gamle til å få seg ny jobb. Nå bruker de oppsparte midler eller lever på 
ektefellen. Noen støtte fra Nav får de ikke.

INGEN JOBB, INGEN TRYGD: Kåre Hansen (59), Vidar Gravdal (61), Jan Ringstad (snart 62) og Eilert Johnsrud (snart 60) var for unge til å bli med på AFP-laget da Follum stengte, og for gamle til å få seg ny jobb. Nå bruker de oppsparte midler eller lever på ektefellen. Noen støtte fra Nav får de ikke.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

HØNEFOSS: Det er tre år siden det var slutt på papirfabrikken på Follum. 15 arbeidere som fylte 59 år før 1. mars 2012 fikk jobbe fram til 62 år. For disse var tidligpensjonen AFP sikret.

Men Kåre Hansen, Vidar Gravdal, Jan Ringstad og Eilert Johnsrud og flere andre var litt for unge for tidligpensjonen. Det viste seg også at de var for gamle for arbeidslivet.

Slik unngår du AFP-smellen

Eldre oppsagte i dobbel skvis

De har ikke klart å skaffe seg nytt, permanent arbeid. De får heller ikke lenger penger fra Nav, men må klare seg på det de har vært fornuftige nok til å spare gjennom et langt arbeidsliv. Og det straffer seg å være fornuftig og ærlig. De får nemlig heller ikke sosial-hjelp før de har brukt opp sparepengene, eller så lenge de har en ektefelle eller samboer som er i arbeid. De har heller ikke så dårlig helse at de kommer inn i arbeidsavklaringsløpet til Nav. Dermed er de kommet i en skvis ingen tror er mulig i «verdens beste og rikeste land».

– For Jan er det spesielt vanskelig. Etter et langt arbeidsliv uten en eneste sjukedag har han vært nødt til å søke sosialpenger for å overleve, sier en fortvilet og forbannet leder av Follum Bruks Arbeiderforening, Stein-Roar Eriksen.

Oddrun reddet pensjonen på 14 minutter

«Vanvittig regelverk»

Regelverket ivaretar ikke de som har betalt for velferden vår, mener han.

– Disse karene har betalt skatt og bidratt til fellesskapet gjennom et langt arbeidsliv. De er satt i denne posisjonen av daværende styre i Norske Skog ledet av Eivind Reiten, helt uforskyldt. Etter et par-tre år får de ikke lenger penger fast inn på konto, og desperasjonen melder seg, raser Eriksen.

AFP-en forduftet da jobben ble borte

For billig å legge ned

Han reagerer på at selskaper i Norge bare kan legge ned lønnsomme hjørnesteinsbedrifter og velte kostnadene over på enkeltindivider og lokalsamfunnet. Han mener Omstillingsloven må endres.

– Loven gjør det enklere og billigere å legge ned virksomheter i Norge enn i andre EU/EØS-land som Tyskland og Nederland. Bedriftseiernes makt og styring må reduseres og de må få et økonomisk ansvar for arbeidstakerne og samfunnet rundt, sier Eriksen. Fagforeningen har vedtatt og sendt forslaget til Fellesforbundets landsmøte sammen med forslag om endring av AFP-regelverket.

Les alt om AFP i vårt tariffleksikon

Vil møte Jonas og Jonas

Han ber gjennom Magasinet om et møte med Jonas Gahr Støre og rådgiveren hans, Jonas Bals. Saken må løftes opp på et politisk nivå. Også den sittende regjeringen må på banen. Jonas Gahr Støre er ikke tilgjengelig for kommentar nå, men hans partifelle Dag Terje Andersen svarer. Les mer om det i artikkelen under.

Eriksen er opprørt og mener det er uverdig og skammelig at man ikke kan tilpasse regelverket, eller lage unntak for å hjelpe dem som virkelig er kommet ut og kjøre, og blitt stående i en sånn skvis.

Fellesordningen for AFP er en trepartsordning. Etter at AFP-ordningen som ansatte ved Follum (og andre nedlagte bedrifter) var en del av, ble gjort til en livslang ordning, så taper disse på grunn av regelverket millionbeløp om de for eksempel lever til de er 82 år, påpeker Eriksen. Han lurer på om ledelsen i fagbevegelsen er klar over hvor mange oppsagte medlemmer som er rammet i forbindelse med bedriftsnedleggelser, og hva som foregår.

– De som ikke kommer i nærheten av folk som opplever dette, tror ikke det kan være mulig, sier han.

Både han og sekretær/kasserer Marianne Grønvold har vært deltidsledige i en periode og har kjent på kroppen hvordan det er. Men disse som har mistet AFP og står uten noen form for økonomisk støtte er virkelige tapere på grunn av regelverket, mener de, og etterlyser engasjement fra fagbevegelsen sentralt og fra myndighetene.

Ruster til AFP-strid

Mange arbeidsløse

– De arbeidsløse medlemmene våre betaler kontingenten fra en tom konto, sier Marianne Grønvold.

Hun og Eriksen har kontakt med samtlige og har jevnlig klubbkafe slik at de kan møtes og holde kontakten. De samarbeider også med avdeling 43. Øvre Buskerud fagforening og Ringerike Kommune om et prosjekt for å hjelpe de arbeidsløse medlemmene. Det er avholdt møter med ordfører, NAVs ledelse lokalt og den kommunale bedriften MENOVA om saken.

Follum Bruks Arbeiderforening har 40-50 arbeidsløse medlemmer. Det er tre store bedrifter, Follum, Constructor og Huhtamaki som er blitt lagt ned i området de siste årene, i tillegg til Norema. I alt ble 531 personer direkte oppsagt og kommunen anslår at det fortsatt er 160 som står uten nytt arbeid.

– Når du ikke mottar dagpenger lenger, da ramler du ut av statistikken. Og når du ikke leser om arbeidsløsheten i avisa, så tror du at det bare gjelder deg. Folk skal innse at de ikke er aleine, men at vi står sammen med dem og prøver å skaffe nye arbeidsplasser og ta vare på dem, sier Marianne Grønvold.

– Tar gjerne en prat

Vi har ikke lykkes i å få noe svar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre eller hans rådgiver Jonas Bals på oppfordringen fra Stein-Roar Eriksen i artikkelen over.

Men vi har fått en kort kommentar fra Dag Terje Andersen som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomite, som er på reise i utlandet om dagen. Han svarer at dagens AFP er et resultat av forhandlinger, og slik partene har forhandlet seg fram til.

Andersen påpeker imidlertid at de gjerne en prat med dem det gjelder og Fellesforbundet om erfaringene med at NAVs ytelser ikke ser ut til å sikre alle situasjoner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse