JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Styreleder Janne Solheim Vangen.

Styreleder Janne Solheim Vangen.

Erlend Angelo

Janus planlegger å oppbemanne for å møte etterspørselen fra Kina og Russland

De kunne lagt ned, flagget ut, gitt opp. Men Janusfabrikken i Bergen spinner videre

– Tanken på at ingen skulle gå her lenger, var ikke til å holde ut. Alle de hyggelige damene, luktene, lydene. Det traff midt i hjertet, sier styreleder Janne Solheim Vangen.31.01.2017
09:59
31.01.2017 12:21

eline@lomedia.no

BERGEN: Det var krafta Espelandsfossen ga under sin ferd gjennom Espedalen i Indre Arna som pustet liv i Janus. Som så mange steder i landet ble det lagt fabrikker der kraft var å finne, og tusener av flittige hender kom i arbeid. Noen av dem ved Janusfabrikken, som så dagens lys midt i gullalderen, i 1895. Mot alle odds og definitivt mot alle markedsvinder er de der fortsatt. Og de har til hensikt å bli.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Umulig. Dumdristig. Ulønnsomt. Gammeldags. Alt dette, visstnok, karakteriserer det å drive tekstilindustri i Norge i dag. Derfor er det like greit at de to lederne ved Janus er førskolelærer Janne Vangen Solheim og fruktbonde Arne Fonneland. Hadde de vært økonomer, hadde fabrikken for lengst vært lagt ned. Flagget ut. Solgt. Gjort om til boliger. Men, som et ikke så lite mirakel: Man trenger ikke diplom fra Handelshøyskolen for å se at bedriften i dag faktisk driver solid og med overskudd.

Janusfabrikken sett fra lufta. Espedalen er trang og smal, og fabrikken dominerer Espeland.

Janusfabrikken sett fra lufta. Espedalen er trang og smal, og fabrikken dominerer Espeland.

Janus

– Det som skiller oss fra andre, er at vi har våget å ha selvtillit på at vi er gode nok som vi er. Alt er ikke topp moderne, men vi har vår egenart og vi tilbyr kundene produkter de liker og har bruk for. Det finnes mer enn nok underbukser i verden, men produkter fra Janus er spesielle og blir satt pris på.

Fikk det inn med morsmelken

Det er styreleder Janne Solheim Vangen som sier det. Hun er nærmest født på Janus-fabrikken, og mistenker at faren, som jobbet der som selger, ga henne navnet Janne til ære for Janus. Da det så mørkest ut for fabrikken, var det en eneste tanke som sto i hodet på henne:

– Trappene her er slitt på midten etter alle som har gått her. Tanken på at ingen skulle gå her lenger, var ikke til å holde ut. Alle de hyggelige damene, luktene, lydene. Det traff midt i hjertet. Å sørge for at dette stedet drives videre er ingen økonomisk disposisjon. Det er større enn hver enkelt av oss.

Erlend Angelo

Framtidsrettet produksjon

Respekten for håndarbeidet og tradisjonen gjennomsyrer fabrikken. Mye sjel legges ned i å bevare, vise fram og hedre arbeidet gjort gjennom generasjoner.

Men ikke minst jobber alle på Janus framtidsretta for å beskytte arbeidsplassene. De utvikler stadig nye produkter, finner nye samarbeidspartnere i innland og utland – og de videreutvikler teknologien som gjør produksjonen av titusener av raggsokkpar, rosa og lyseblå prinsesse- og prinseull og stillongs til alpinlandslaget mulig. Og de klarer å sikre storkontrakter som den siste med Nato – de skal forsyne militæralliansens soldater med varmt og bekvemt ullundertøy for vinterlige forhold – kontrakter som gjør at skuldrene kan senkes aldri så lite.

Fikk du med deg denne? Denne kurvstolen var doen til polske arbeidere

Fra den spede begynnelsen i et ganske lite, hvitt trehus ved elvebredden har Janus med årene vokst seg til å romme over 20.000 kvadratmeter. I dag er 110 personer i arbeid det gule fabrikkbygget i Espedalen, en labyrint som mest minner om en Harry Potter-verden – komplett med halve etasjer. Den er gammel og upraktisk, men høyt elsket.

Omstendelig prosess

Produksjon av ullstoff er en omstendelig prosess, som krever både håndlag, kompetanse og erfaring. I strikkeriet går de sarte ulltrådene som spindelvev inn i maskinene. Den mest moderne maskinen strikker over sju millioner masker i minuttet. Men her finner vi også tradisjon og nøysomhet side om side med høyteknologisk, moderne produksjon. For typisk for Janus er at rett ved siden av superstrikkeren strikker også en tilårskommen veteranmaskin trutt og jevnt.

Tøyet er mye smalere og det går saaakte, men denne maskina er gulle god. Den er nemlig nedbetalt for tiår siden. Mye er gammeldags på Janus. Trallene som er spesialbygget for å frakte produktene, er alt annet enn nye, plastkorgene raggsokkene legges i bærer umiskjennelig preg av syttitall. Men hvorfor endre på det som virker? Hvorfor kaste noe som er brukbart?

Erlend Angelo

Når ulla er vevet og farget, må den hvile noen dager. Da blir den lagt på ullsovesalen, der rull på rull med ull i alle regnbuens farger får kose seg i fred. Deretter går den til skjæring. En avansert robot med sylskarpe kniver sørger for at så lite som mulig av det dyrebare stoffet går til spille.

En trygg arbeidsplass

På klipperiet treffer vi klubbleder Solveig Haugen. Hun pakker ned skåret tøy, puslespillbiter som skal sendes til søsterfabrikken i Kroatia for montering der. Haugen har vært på Janus i 26 år.

– Vi ser at alle de andre flytter ut produksjonen. Men her føles det trygt å være. Ledelsen kjemper på for å holde det i gang, sier Haugen.

Klubbleder Solveig Haugen.

Klubbleder Solveig Haugen.

Erlend Angelo

Hun liker arbeidet godt. Trivsel og gode kollegaer har mye å si for motivasjonen til å bli. Mange Magasinet snakker med på fabrikken, sier det samme. En av dem er Terje Foldenes. Inntil oljekrisa traff Hordaland jobbet han på Rolls Royce. Nå tar han fagbrev på fargeriet på Janus.

Terje Foldenes gikk fra Rolls Royce til Janus.

Terje Foldenes gikk fra Rolls Royce til Janus.

Erlend Angelo

Vedlikeholder kompetansen

For selv om fabrikken i Espedalen har holdt det gående i 121 år, nytter det ikke å hvile på laurbæra. Flere arbeidere må ta fagbrev og kunnskapen om tekstilproduksjon må både holdes i hevd og utvikles.

– Vi er helt alene igjen i Norge med denne typen produksjon. Bare vi har kompetansen, vi har ingen lobbyister som jobber for oss. Men vi er omsluttet av et lokalmiljø som hegner om bedriften. Derfor kommer vi til å forbli her i Espedalen, sier Janne Vangen Solheim.

Erlend Angelo

Under dyna på Mascot Høie

På denne gården har Vigdis og Tom Erik startet sin grønne revolusjon

Janus-fabrikkens historie på 1-2-3

I 1895 grunnla Anton S. Stephansen fabrikken Espelandfos Spinderi & Tricotagefabrik i Espedalen. Det var vanndrevne reimer som sørget for at maskinene kardet, spant og strikket. Maskinene ble kjøpt i Tyskland.

Raskt ble fabrikken en hjørnesteinsbedrift i Arna, og det ble bygget arbeiderboliger. I 1899 fikk fabrikken et eget stopp på Vossabanen, noe som hjalp på transporten av varene.

Hovedproduktene var undertøy, raggsokker og ullgensere. Fabrikken lønnet selv stasjonsmesteren.

Merkenavnet Janus ble registrert i 1909.

I 1992 var fabrikken nær ved å bli lagt ned, og familien Stephansen solgte til et holdingselskap som fortsatt driver Janus. OL på Lillehammer ble et vendepunkt. Nå planlegges det oppbemanninger for å møte den økte etterspørselen fra utlandet, blant annet fra Kina og Russland. Men fortsatt selges 70 prosent av varene som produseres i Norge.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.01.2017
09:59
31.01.2017 12:21Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker