Pensjon fra første krone
Denne gruppa ansatte har tidligere ikke fått tjenestepensjon: – Kjempeviktig seier
– VTA-ansatte gjør en formidabel jobb og gir tilbake til samfunnet. Vi har rett på samme fordeler som alle andre, sier tillitsvalgte Tore Nordbø.
GLADE: Neninja Solheim Aanonsen (i midten) fikk denne måneden sin aller første VTA-lønnsslipp med pensjonsopptjening. Her sammen med fornøyde Terje Pedersen (t.v.), klubb-leder Tore Nordbø (t.h), VTA-veileder Kjetil Myren (bak t.v.) og avdelingsleder Merete de Vibe Kittelsen (bak t.h.), som alle sier seg stolte av å ha Mølla Vekst som arbeidsplass.
Erlend Tro Klette
etk@lomedia.no
I hjertet av Froland kommune, langs Nidelva i skogene innenfor Arendal, jobber 27 av de ansatte ved Mølla Vekst gjennom arbeidstiltaket varig tilrettelagt arbeid (VTA).
Her produseres fraktepaller, fiskehjul, fysioterapiutstyr – og mye mer – for både offentlige og private kunder. Selv om alle i VTA er 100 prosent uføretrygdet, jobber de i en seriøs bedrift som lager kvalitetsprodukter.
Nå får endelig de ansatte også en av fordelene som arbeidstakere flest forventer i en seriøs bedrift: Rett på tjenestepensjon.
– VTA-ansatte gjør en formidabel jobb og gir tilbake til samfunnet på lik linje med alle andre. Da har vi også rett på samme fordeler som alle andre har, sier klubbleder Tore Nordbø.
Viktig prinsippseier
For tillitsvalgte Nordbø symboliserer dette seier i en viktig prinsippkamp.
Med en timelønn på 34,60 kroner er det ikke enorme summer det til slutt blir snakk om, når noen prosent settes til side i pensjonssparing hver måned. Men økonomisk vil det gjøre en forskjell for Nordbøs medlemmer.
– Veldig mange her er unge uføre. Når de blir 67 går de rett tilbake til å være minstepensjonister, om de ikke har noe oppspart. Nå får de litt mer å leve på.
At de ikke hadde rett på tjenestepensjon i utgangspunktet var nyheter for flere av de ansatte.
– Det var veldig flott, en fin overraskelse, sier Annette Vehus, mens hun og en gruppe kollegaer jobber med å ferdigstille over 10.000 esker til salg.
Tore Marius Larsen sier seg enig:
– Ja, det er fint. Men når man hører det, tenker man «hvorfor har vi ikke fått dette før?»
Les også: – Å late som at folk et stykke fram i tid kan slutte når de er 62, er å lure folk
Samhold og lønnslikhet
Tonen rundt bordet i monteringssalen er lystig når Magasinet kommer på besøk, og latteren sitter løst under arbeidet. Det samme gjør den også i mekanisk verksted, og i snekringshallen ved siden av.
For på Mølla er de fleste helt enige i hva som er det beste med arbeidsplassen: Samholdet.
Dette er en arbeidsplass uten lønnsforskjeller, der alle i VTA tjener det samme. Alle kan bytte arbeidsstasjon om de vil prøve noe nytt. Og ifølge Annette og Tore Marius er fokuset på hva man kan gjøre og bidra med, ikke hva som feiler deg. Slik bygger de opp selvtillit og arbeidsevne.
Da er det kanskje ikke så rart at det vokser fram et fellesskap, og at prinsippet om likestilling oppleves som ekstra viktig.
– Alle er en del av jobben, derfor er alle på samme nivå, forteller klubbleder Nordbø.
Gladnyhet med bismak
LO og Fellesforbundet har i årevis hatt pensjon fra første krone som fanesak. Før kunne bedrifter ekskludere ansatte i under 20 prosent stilling, som var under 20 år, hadde jobbet ved arbeidsplassen i under ett år, eller tjente mindre enn 1G.
Alle disse gruppene ble inkludert av regjeringen fra og med 1. januar 2022. Det sikret én million nordmenn samme pensjonsopptjening som resten av arbeidslivet.
Nå har Finansdepartementet, i et brev til Fellesforbundet, bekreftet at dette også omfatter ansatte på VTA.
– Dette er en skikkelig gladnyhet. Det er en kjempeviktig prinsippseier med pensjon fra første krone, og at finansdepartementet har vurdert at dette også gjelder VTA, mener Fellesforbundets forbundssekretær Hege Espe.
Men da feiringen var godt i gang, oppdaget forbundet at ikke alle var inkludert allikevel. Endringen gjelder ikke de som har offentlig pensjon gjennom KLP. Espe kan ikke anslå hvor mange dette gjelder, men sier det er grunn til å tro at det store flertallet er inkludert.
I tillegg understreker hun at arbeidet med å sikre samme rettigheter for absolutt alle allerede er i gang.
– Jeg kan love at Fellesforbundet vil stå på for at de siste også skal få. Her slår rettferdighetsprinsippet inn.
Pensjon: – Jeg syns ikke det er greit å jobbe til jeg er 70, sier vernepleier Kristine (25)
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.