JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Julebord:

Denne sjefen har stålkontroll på julebordet. Her er fem råd alle ansatte og sjefer bør få med seg

– Vi har ikke forbud mot alkohol, men vi har klare og tydelige grenser for våre ansatte på julebordet.
JULEBORD: Klare regler for hva som er akseptabelt og at partner er invitert med på festen, gjør sjansen for at det går galt på julebordet mindre, mener Møller Bil i Haugesund.

JULEBORD: Klare regler for hva som er akseptabelt og at partner er invitert med på festen, gjør sjansen for at det går galt på julebordet mindre, mener Møller Bil i Haugesund.

Tri Nguyen Dinh

hanne@lomedia.no

Julebordsesongen står for døra, og de fleste bedrifter samler sine ansatte til en feiring der alkohol er en sentral ingrediens. Samtidig har bevisstheten rundt de problematiske sidene ved dette økt, og bilbedriften Møller i Haugesund er blant dem som tar aktive grep for å hindre at julebordet sklir ut.

Daglig leder Kurt Eskevik er den første som kommer og den aller siste som går når han inviterer staben på rundt 90 ansatte med ektefeller og kjærester til det årlige julebordet. I alt er det rundt 120 som samles til julefesten. For Eskevik er det viktig å være tydelig til stede, og han sier at det er en god brems mot å skli ut at kjærestene er med.

Dette er lønna i over 300 yrker

Unge lærlinger

– Jeg må gå foran med et godt eksempel og at de får ha med kjæresten får ofte folk til å skjerpe seg, sier han. De har også 18-årsgrense for å delta, noe som også gjelder ledsagere. – Vi har jo en del unge lærlinger og kolleger, påpeker han.

Eskevik sier han gjerne tar en prat i kantina noen dager før, der han ønsker dem velkommen og sier litt om kjørereglene på festen. Han minner dem om at det er lurt å ta det rolig før de kommer, for de får jo nok på festen.

Brennevin har de sluttet å servere, det er verken konjakk til kaffen eller bar etter maten. Møller Bil, som er Norges største bilforhandlerkjede, har også sluttet å servere brennevin på sine kick offs.

Dette må du ikke spørre om på julebordet

Akseptabel adferd

Tydelighet og klare grenser for hva som er akseptabel adferd er hva det handler om, både når det gjelder inntaket av alkohol og når det gjelder oppførsel mot andre på festen. Det kan hende den beste at man får i seg litt for mye, men da tar Eskevik en prat med vedkommende der og da, og det pleier å hjelpe. For går det galt, så er det viktig å ta vare på folk, mener han.

– Om det er blitt sånn at mamma eller pappa må komme og hente noen, så skal ikke det hindre dem fra å stille på jobben mandag. Men skjer det noe som ikke skal skje, så tar jeg en samtale med vedkommende, og skjer det igjen blir det advarsel før eventuell avskjed.

– Dette har blitt en del av kulturen hos oss. Det skal være kjekt og trygt for alle. Og folk stiller opp og koser seg, så det ser ikke ut til å legge noen demper på stemningen, sier Eskevik.

Tillitsvalgte i LO-forbund befølte og kløp servitører på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet

Fem råd til ansatte, tillitsvalgte og sjefer

Under fjorårets julebordsesong lanserte Arbeidstilsynet, Likestillings- og diskrimineringsombudet, LO og NHO fem punkter mot seksuell trakassering. De understreket at det er viktig å etablere klare rutiner.

Dette er de fem punktene:

1 «Forebygg uønsket oppførsel. Det beste tiltaket mot trakassering er åpenhet, at vi snakker om det og setter ord på det. Det må følges opp med klare rutiner for varsling og hvordan dette følges opp. Seksuell trakassering er ikke noe som bare skjer i julebordssesongen. Dette er en tematikk som må stå høyt på dagorden hver dag, hele året. Ansatte i bedrifter med klare retningslinjer har det tryggere på jobb. Har virksomheten tidligere hatt episoder med grenseløs oppførsel på julebordet, er det viktig å ta opp temaet før festen er i gang. Dersom problemet er knyttet til enkeltpersoner bør leder også ta en særskilt samtale med de det gjelder.»

2 «La folk gjøre jobben sin. Husk at de som serverer dere og gjør det hyggelig for dere på julebordet er ansatte som er på jobb denne kvelden. De har rett på et trygt og godt arbeidsmiljø uten trakassering og krenkelser.»

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

3 «Husk at du er på jobb. Når du er på julebord eller i andre sosiale sammenhenger med jobben gjelder de samme reglene som i arbeidshverdagen. På julebord skal man ha det hyggelig sammen med kollegaer. Hvis du har det hyggelig på andres bekostning, er det ikke greit. Og heller ikke lov. Pass på alkoholinntaket. Hvis du ikke kan drikke alkohol uten å skape ubehag for andre, så kan du ikke drikke alkohol på julebordet.»

4 «Vær tydelig som leder. Ledere har et særskilt ansvar for å sikre at festen er hyggelig for alle som deltar. Hvis du opplever at en kollega går over streken så si ifra med en gang, og forvent støtte fra leder og kollegaer.»

5 «Si fra til sjefen. Det er viktig at alle vet hvem de kan ta opp denne type opplevelser med. I tillegg til ledelsen vil både verneombudet og tillitsvalgte ha en viktig rolle. Dessuten vil bedriftshelsetjenesten også være en varslingsinstans i de bedriftene som er knyttet til en slik tjeneste. Er det én som opplever ubehag kan flere ha opplevet det samme. Ved å si fra kan en stoppe en ukultur.»

Julebord

• 3 av 5 nordmenn skal på julebord, viser tall fra NHO Reiseliv

• Det vanligste er å ha julebordet på et offentlig sted. 64 prosent velger dette.

• Bare 18 prosent holder julebordet på arbeidsplassen.

Kilde: NHO Reiseliv

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Julebord

• 3 av 5 nordmenn skal på julebord, viser tall fra NHO Reiseliv

• Det vanligste er å ha julebordet på et offentlig sted. 64 prosent velger dette.

• Bare 18 prosent holder julebordet på arbeidsplassen.

Kilde: NHO Reiseliv