Fem råd til julebordet
Dette må du ikke spørre om på julebordet
Tillitsvalgte skal være foregangsfigurer og bør styre unna fylla på julebordet, mener LO-sekretær Kristin Sæther.
IKKE EN PRIVATSAK: En er ikke fritatt fra arbeidsreglementet på julebordet, påpeker Camilla Lynne Bakkeng i Akan.
Sissel M. Rasmussen
ragnhild@lomedia.no
Julebordsesongen er allerede i gang, og for arbeidstakere flest betyr det at kollegaer og sjefer samles rundt god mat og drikke. Noen ganger litt for mye drikke. En undersøkelse fra organisasjonen AV-OG-TIL viser at mange av oss har gjort ting på julebordet, vi kanskje ikke skulle ha gjort – som å røpe taushetsbelagt informasjon.
• Gjør du dette på julebordet kan du miste jobben
Kristin Sæther har ansvar for ruspolitikken i LO, og mener tillitsvalgte har et spesielt ansvar for å te seg skikkelig på julebordet.
– Tillitsvalgte har en nøkkelrolle i det holdningsskapende arbeidet og skal være foregangsfigurer for de ansatte, sier Sæther.
Når øl- og akevittglassene kommer på bordet, bør tillitsvalgte derfor vise måtehold og ikke opptre synlig beruset, mener hun.
(Saken fortsetter under bildet.)
DE DUMME TINGENE SKJER OFTE I FYLLA: Kristin Sæther foreslår at arbeidskollegaene kan gjøre noe hyggelig sammen, i stedet for bare å spise og drikke på julebordet.
Bjørn A. Grimstad
– Snakk om det
Halvparten av norske ledere mener at enkeltansatte blir for beruset i jobbrelaterte sosiale situasjoner, og det samme sier halvparten av de ansatte. Det viser en undersøkelse utført av Akan kompetansesenter i 2015.
– Vi hører altfor mange utsagn om at «julebordet er hyggelig fram til klokka 11. Deretter er det best å gå hjem», sier fagleder i Akan, Camilla Lynne Bakkeng.
Akan eies av LO, NHO og staten, og er en organisasjon som hjelper arbeidsplasser med å forebygge og håndtere rus og avhengighet.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Camilla Lynne Bakkengs fremste råd er å snakke mer om hvordan en ønsker å ha det i sosiale sammenhenger på jobb.
– Arbeidsgiver har en viktig rolle i å sette kulturen, men det er viktig at også tillitsvalgtapparatet engasjerer seg og mener noe om hvordan vi ønsker å ha det hos oss. Det handler om å skape rammer som er trygge, hyggelige og inkluderende for alle medarbeidere.
Camilla Lynne Bakkeng er ikke så opptatt av hvor mange enheter som serveres til maten eller hvor mange bonger de ansatte får utdelt til bruk i baren.
– Det kan godt hende at det å begrense antall enheter har en viss effekt på alkoholinntaket, men i et forebyggingsperspektiv har det lite for seg. Det viktige er å bygge en kultur der medarbeiderne vet hvor grensene går, og der det er trygt å si ifra om noen tråkker over den.
• Opplever du drikkepress på jobben?
Året rundt
Og det arbeidet kan ikke starte dagen før julebordet.
– Gode holdninger bygges ikke på julebordet. Det er arbeidet hele året igjennom som avgjør om det blir gode julebord eller ikke, sier LO-sekretær Kristin Sæther.
Hun er opptatt av at det skal være like naturlig å drikke alkoholfritt som å velge øl eller vin.
– Det er spesielt å se hvor opptatt folk er av dem som ikke drikker. Vi må slutte å avkreve en forklaring fra dem som velger ikke å drikke alkohol, sier hun.
Camilla Lynne Bakkeng i Akan mener det ofte er ganske små grep som skal til for å skape gode rammer for julebordet.
– Du får den festen du legger opp til. Om julebordet legges til kantina på jobben, med enkel mat og mye innkjøpt drikke skaper det helt andre forventninger enn om man holder julebordet på en restaurant med hvite duker og god mat.
Fem råd til tillitsvalgte
Her er Akan kompetansesenters råd til tillitsvalgte før julebordet.
1) Sørg for at dere har en tydelig holdning.
En tydelig holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte, er det beste tiltaket for et godt julebord – og for den generelle kulturen på arbeidsplassen. Forventninger må være avklart før julebordet: Hvordan vil vi ha det hos oss. Det handler først og fremst om å skape en sosial arena der alle kjenner seg ivaretatt, trygge og inkluderte. Som tillitsvalgt kan man være en pådriver for at bedriften lager en slik policy, samt bidra til at den gjøres kjent blant de ansatte. Vårt råd er at en rusmiddelpolicy utarbeides i et partsforankret utvalg, og her er tillitsvalgt en naturlig part.
2) Vær bevisst og beredt.
Inntak av alkohol gjør noe med hemningene våre, i større eller mindre grad. Det skjer uavhengig av om vi har et rusproblem eller ikke. Det kan være gøy, det, og bidra til god stemning. Men det kan også føre til problematisk og direkte ufin oppførsel, deriblant seksuell trakassering. #MeToo-kampanjen forsterker behovet for tydelige holdninger og en åpenhetskultur i arbeidslivet. Vær bevisst, ta det på alvor og vær beredt til å håndtere det. Som tillitsvalgt har du et særskilt ansvar for å ta det opp når ugreie situasjoner oppstår.
3) Vit hva du som tillitsvalgt gjør når noen trår over grensa.
En rusmiddelpolicy bør si noe om hvordan brudd håndteres, og du som tillitsvalgt bør vite hva du skal gjøre i situasjonen, og hvilke forventinger du har til leder i slike situasjoner. Blir noen overstadig beruset på julebordet? Da bør vedkommende sendes hjem i en taxi, og leder bør ta en prat i etterkant av julebordet. Kanskje er det ikke tydelige brudd, men en dårlig magefølelse? Ta opp din bekymring med leder, men sørg også for å tilby din støtte til den det gjelder. Leder har et ansvar for å reagere når en ansatt trår over grensa, eller når man ser endringer hos en ansatt som kan få negative konsekvenser for arbeidssituasjonen. Som tillitsvalgt kan du bistå vedkommende i eventuelle samtaler og oppfølging.
4) Ikke spør.
Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker? Hva ønsker vi å avdekke? Like viktig som de alkoholfrie alternativene, er det å respektere at folk avstår fra å drikke alkohol. Mange opplever det som ubehagelig å måtte forsvare hvorfor de ikke drikker. La heller dette være en privatsak og noe enhver bestemmer selv. Dette vil garantert gjøre festen hyggeligere for samtlige.
5) Dans mer, drikk mindre!
Gå frem som et godt eksempel på julebordet: bruk mer tid på dansegulvet enn i baren, uansett danseferdigheter. Du blir ikke bedre til å danse av å ha en promille i hvert bein, snarere tvert imot.
• Servitører tar oppgjør med sex-trakassering på julebordene
• Hver femte ansatte i hotell- og restaurantbransjen har opplevd sex-trakassering på jobb
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside